Дългото чакане след трансфер - тема 120

• 14 818
  • 417
  •   5
Отговори
# 360
Някой ще ме поправи, ако греша, но грейд системата с цифрата и двете буквички (по Гарднър) е валидна за бластоцисти, т.е. достигнали съответния стадий на развитие, което обикновено се случва на 5ти ден. Т.е. няма как да дадат такъв грейд на 3-дневни например.

Дори на 5ти ден, ако са например "ранен бластоцист", не могат да им дадат пълен грейд, поне така са ми казвали. Аз имам един такъв замразен на 5ти ден ("ранен бластоцист, така че няма грейд, но морфологично е много хубав").

На 3ти ден си има отделна грейд система от 1 до 4, без буквички, но ми се струва, че ни я спестяват, за да не се объркваме с другата система, която май е по-популярна. При тази за 3-дневни 1 е най-добрия резултат.

А как определят грейда - гледат визуално броя на клетките, дали са равномерни и дали и колко фрагментация има, като фрагментацията аз я разбирам като остатъчни елементи, които се генерират при процеса на делене. Колкото по-малко фрагментация, толкова по-ефективно делене, толкова по-добро качество?

# 361
Да, на мен са ми връщали винаги на 5-ти ден ембриончета, само последните два трансфера бяха съответно на 4-ти и на 3-ти ден. Но никога досега не са ми казвали какъв грейд са. Може би го пише в някой от документите, но не са ми давали подобни документи.

# 362
Вярно е, че няма баш грейд преди 5ти ден. Но коментирано ли е въобще защо се прави свеж трансфер при хиперстимулация, че и на трети ден?
Защо не е коментирано колко ще се върнат?
На мен не ми звучат сериозно тези неща, но е от гледна точка на това, че аз след първото инвитро доста се информирах и не приемах такива половинчати обяснения.
Та бих си търсила следващия път информация.
Но дано такъв няма и този опит да е успешен. Няма смисъл да се настройвате отсега, щом първия път е станало от раз, защо не и сега! Simple Smile Нямате реална причина да мислите, че няма да стане, просто несериозност в комуникацията.

Последна редакция: чт, 27 ное 2025, 15:31 от Semirra

# 363
Петдневни са ембрион четата. Трансферът беше на пети, не на трети ден.

Благодаря Ви, момичета, явно малко драматизирам в момента. Но истината е, че имаше и други пропуски (неизследвано тсх, трябваше аз да питам за част от терапията след пункция и трансфер, тн) и малко се разочаровах пост-фактум.

Успех на всички!

# 364
Съветът ми е да си следиш всичките тези неща сама допълнително. Дори клиника, от която съм много доволна, пропуска да ме пита за ТСХ, аз си го следя. И настоявай за допълнителната информация сама. Репродуктивните все нямат време и все пропускат нещо. Разбира се има го и варианта да се доверяваме изцяло и да не се правим на доктори, но за мен поне не работи. Получиха ми се нещата, когато приех това като проект, на който аз съм проджект мениджъра, а репродуктивният - основен специалист. Успоредно работех и с ендокринолог, имунолог, доктор, който ми подготви матката, хематолог. Аз събирах цялото инфо на едно място и отивах подготвена с въпроси и идеи.

# 365
AwayFromOmelas, на мен също никога не ми казаха грейд. На последния трансфер след размразяването ми казаха, че ембриона бил с "много хубаво" качество. Попитах колко хубаво, с идеята да чуя грейд, но отговора беше "Колкото и преди да го замразим!" Реших да не ровя повече и без това ми беше последен ембрион и бях го отписала. Той пък взе, че се имплантира ❤️
Semirra, аз съм по същия начин. След първия неуспешен опит взех нещата в свои ръце и имаше ефект до известна степен и в броя на ембрионите и в качеството на материала и сега в крайния резултат. Естествено, че бяхме рамо до рамо и с доктора, който нито веднъж не каза "От това няма смисъл!" и винаги ме подкрепяше за всяко едно изследване, което исках да правя.

Последна редакция: пт, 28 ное 2025, 10:45 от Si_mo_na

# 366
Съветът ми е да си следиш всичките тези неща сама допълнително. Дори клиника, от която съм много доволна, пропуска да ме пита за ТСХ, аз си го следя. И настоявай за допълнителната информация сама. Репродуктивните все нямат време и все пропускат нещо. Разбира се има го и варианта да се доверяваме изцяло и да не се правим на доктори, но за мен поне не работи. Получиха ми се нещата, когато приех това като проект, на който аз съм проджект мениджъра, а репродуктивният - основен специалист. Успоредно работех и с ендокринолог, имунолог, доктор, който ми подготви матката, хематолог. Аз събирах цялото инфо на едно място и отивах подготвена с въпроси и идеи.

Semirra, Si_mo_na, това съм точно и аз след първия неуспех. Реших да не се предоверявам, прочетох много, набелязах специалисти и действам Simple Smile

# 367
Момичета ,вчера бях на тонове . Доктора каза ,че всичко е перфектно . Но този прогестерон въпреки 3 по 3 вагинално утрогестна 2 по 1 дифастон и една инжекция пролутекс отново е 45 nmol/ l и то даже вчера го изследваха след приема на 3 утрогестана и един дуфастнон ,а аз по принцип изследвам преди прием на медикаменти . Дадоха ми схема за намаляне на прогестероновите препарати ,но искаха първо да излезне резултата и тогава да ми кажат с точност ,той обаче е излезна тази сутрин . Днес най-вероятно ще ми се обадят и ще спрат дуфастона . Поне така си мисля . Обаче мен ме е страх с тези показатели . Вие какво мислите ?

# 368
По принцип не е под нормата, но е нисък, по-към долната граница. Моя прогестерон се движеше между 60-80 nmol. Но аз имах инжекции. Отделно ми бяха изписали и дуфастон, нямах утрогестан. Според мен настоявай за инжекции. Имаш ли болки?
Аз имах, за това ми добавиха дуфастона и малко се облекчаваше положението от него.

# 369
Колко още инжекции ,аз приемам максимална доза . Нямам болки ,както казах ,всичко се развива идеално ,установи се пулс и приключвам с клиниката . Сега се прехвърлям на гинеколог ,който да следи бременността .Въпроса е дали започна да намалям от сега медикаментите (ако кажат) или от 12 г седмица ? Сега съм 6-7 г с

По принцип не е под нормата, но е нисък, по-към долната граница. Моя прогестерон се движеше между 60-80 nmol. Но аз имах инжекции. Отделно ми бяха изписали и дуфастон, нямах утрогестан. Според мен настоявай за инжекции. Имаш ли болки?
Аз имах, за това ми добавиха дуфастона и малко се облекчаваше положението от него.

# 370
  • София
За мен е твърде рано намаляване преди 12 и дори преди 16 г.с. В много краен случай след 9 г.с.
Достатъчно усилия си направила досега, за да рискуваш точно в тези седмици, които често са свързани с резки спадове точно на прогестерона и поява на хематоми и др.
Оптималните инжекции пролутекс за този период са 2х1.

# 371
Моят прогестерон на само 2 по 1 пролутекс беше 94 ng или 298 nmol и ако е стимулиран цикъл т.е. не разчитате на собственото си производство, намаляването на дозата не е решение. Репродуктивните следва да предложат вариант на ефективно усвоим прогестерон,  докато плацентата не превземе основната роля.
Защото пак казвам, ако сте била на стимулиран цикъл и на тази конска доза прогестерон вие поддържате ниво от 45 nmol или 14 ng/ml , значи че вероятно имате проблем с усвояването му. Още повече няма и откъде другаде да си го добавите предвид, че жълто тяло липсва.

# 372
Според мен в никакъв случай не го намалявайте и спирайте до 10 г.с. След това се намалява плавно, но пак бих следила нивата.
Дори на този етап бих взимала 3х1 Дуфастон и бих увеличила Пролутекс на 2х1, но всичко трябва да се съгласува с АГ.

# 373
А имайки предвид стойността ,има ли според вас някакъв риск ? Защото според 3 доктори ,няма никакъв проблем и всичко е наред

Моят прогестерон на само 2 по 1 пролутекс беше 94 ng или 298 nmol и ако е стимулиран цикъл т.е. не разчитате на собственото си производство, намаляването на дозата не е решение. Репродуктивните следва да предложат вариант на ефективно усвоим прогестерон,  докато плацентата не превземе основната роля.
Защото пак казвам, ако сте била на стимулиран цикъл и на тази конска доза прогестерон вие поддържате ниво от 45 nmol или 14 ng/ml , значи че вероятно имате проблем с усвояването му. Още повече няма и откъде другаде да си го добавите предвид, че жълто тяло липсва.

# 374
  • Sofia
На мен инжекциите ги спряха втори триместър, но продължавам Утрогестан 2х200 всеки ден, а съм 33гс. Трябва да говориш с репродуктивните и със следящата. На мен репродуктивните казаха до 12 гс се взима, след това АГ казва.

Общи условия

Активация на акаунт