Защо да не бързаме да се омъжваме.

• 7 534
  • 275
  •   1
Отговори
# 105
Имам приятелка с подобна история.
Омъжи се под натиска на родителите, беше богата и пищна сватба за ония години. След 1 година последва развод и заживяване с нов човек, който не одобрряваха. Вече над 20 години са заедно, отгледаха децата си, а родителите й, отдавна не са живи.

Браво, че си избрала собственото си щастие, а не си робувала на предрасъдъците на вашите.
Защо да се мъчим  с неподходящи хора на млади години, когато животът е пред нас?

# 106
  • Melmak
Аз не разбирам едно, ок, религиозни, строги, добре. Обаче авторката до 23 имала вечерен час? Ти не си ли работила, учила? Защо не си се еманципирала по-рано?

# 107
Жена на 23 години с вечерен час до 22 часа.
Не мога да го проумея, честно.

# 108
На мен не ми допада обяснението, че бившият е лош, защото не е прострял прането. Със сигурност и тя не е била идеална, но го изкарва най-черния сега.
Радвам се, че е успяла авторката да излезе от влиянието на баща си, но реално тя го е сменила друго влияние.
Сменила е баща си със съпруг. Сега го е сменила с колега, който почти не познава, но той вече дава тон в живота и и решава - тя ще се разведе и той ще я представи като официална приятелка.
Реално тя от нищо никога не се е освобождавала.
Никога не е вземала самостоятелно решения, не е живяла сама.

# 109
...
На 25 години съм. ...
Ходих на психолог няколко години покрай проблемите с нашите, смятах, че когато се отделя от тях, ще мога да се успокоя, но ето че в брака ми отново бях наеспокойна и невротична...
...Радвам се, че предприех тази крачка сега, а не останах да търпя. Съжалявам, че повлякох толкова хора около себе си и ги нараних. ...
Ти всъщност съвет не искаш и не се оплакваш от ситуацията си, по-скоро се хвалиш. При това положение няма и за какво да ти давам съвет, ето само коментар.
На 25 години си зряла жена и е добре, че си спряла да се съобразяваш с вашите - било е крайно време. Не знам кого смяташ, че си повлякла и наранила - родителите, родата? Наранила си основно самата себе си и мъжа, който те е обичал. На родата не им е работа, а родителите, извинявай, но на какво отгоре ще определят живота на отдавна порастнала 24-годишна жена, каквато си била, когато си се бракувала.
Все пак си започнала да си взимаш сама решенията - лоши или добри, твоите решения и твоите грешки. Дано не гледаш на този по-възрастен колега като на родителска фигура и не започнеш сега пък него да слушаш, а после той да стане виновен за твоите решения.
Хубав живот ти желая.
Явно е искала по този начин да уважи баща си, или по скоро да не се изпокара с него. Родителите винаги са една важна фигура в живота ни, дори и когато сме пораснали. Но, наистина не е редно те да определят как да си живеем живота. За това, авторке, си голям човек, който сам трябва да решава, а не да се води по остарелите разбирания на когото и да било.
Остави остарелите разбирания.
Родителите са мислили да де омъжи и да не я подбира поредния.
Явно са прекалени оптимисти.
Начинът на мислене не отговоря на възрастта и срещите с психолога са напълно излишни.

# 110
Напълно съм съгласна с rf по този казус.
Не знам какво го зажалихте бившия й мъж като той си е ОК. Нито е умрял, нито на 25-26 г живота му е пред край, нито имат деца да се чуди кога ще ги вижда и прочие. Така става наистина, когато човек бърза да се обвърже трайно преди да се чувства сигурен в чувствата си и без да са живели ден заедно.
Аз отдавна твърдя, че преди брак/деца/ипотека и тн, е нужно минимум година живот под един покрив двамата. Да се види кой как се чувства в тази връзка, бит, среда. Иначе, ако бях се омъжила за първия ми сериозен приятел, и аз щях да съм разведена сега.
За моят бивш (доколкото го помня, че то беше преди 100 години) също много се цъкаше с език каква грешка, какво чудо, че го оставям, защото си беше (и сигурно си е още де) свястно момче, но то като не става, не става. Няма смисъл да се мъчат още.
Настоящият може да не е по-свестен по общоприетите критерии, но си е подходящ за нея или поне така звучи.

Впрочем, не разбирам какво стана тук с еманципацията? Grinning В друга тема, когато авторката напише, че го играе домакиня и тъче на всички станове докато мъжа се протяга от дивана, зарязвайки купища чинии, прахоляк и боклуци навсякъде, съвет номер 1 е "О, зарежи го тоя". Grinning Не, в такива битовизми и постоянно дразнене любовта първо умира, после изчезва и накрая идва невротичното крещене за всеки чорап по пода.

# 111
  • Пловдив
А защо се промени заглавието - авторката ли го направи, или модераторите решиха, че това е по-подходящо за което е искала да каже?

# 112
  • София
Авторката.
Ама, тя е бързала първия път, втория съвсем, та не знам какво прокламира 😂

# 113
Здравейте, отново, обръщам се с нова порция коментари по повод мненията тук:
1. Това, че съм имала възможността да  пътувам с него по света е нещо чудесно и го пожелавам на всеки тук. Отбелязвам, че той е избирал дати и дестинации, без да се съобразява с мен, често съм изпускала изпити в университета и се е налагало да работя допълнителни часове преди/след отпуските, за да наваксвам. (Купуваше билетите без да съгласува с мен). Неговата работа беше по-скоро ден за ден и вероятно не е разбирал концепцията за проекти и т.н., които изискват консистентни усилия ежедневно. Не казвам, че не е трябвало да пътуваме, а просто да обмисляме и планираме заедно.
2. Не съм го използвала за пари. И двамата сме работещи, родителите са помагали в кръга на стандартното за всяко младо семейство.
3. Не съм се опълчила на баща ми по-рано от страх от неговата реакция. Така де, видях сега, че явно просто спира да зачита съществуването ми, но се надявам след време да се сдобрим, понеже обичам родителите си.
4. Не приемам и не отговарям на пасивно-агресивни нападки, наситени откъм патос, но без добра аргументация.
5. Държа да отбележа, че всичко, определено като "плюене по бившия" е малка извадка от ежедневни ситуации, които са обсъждани с добър тон и молби от моя страна. Не ми е тъпо, че не събира дрехите от сушилката, а че го моля за това няколко дни и не го прави, при все, че си е хоум офис. Останалото изброено е на същия принцип.
6. Името на темата го промених аз, за да наблегна повече на поуката, която се надявам да бъде извадена.

# 114
  • София
Аз още не вдявам с вечерния час и пътуванията ви, ама нейсе Laughing

Поука да даваш, ако не беше бързала през глава и втория път.

# 115
Аз се учудвам, че всички дами в темата не вникнаха по същество точно за какво иде реч предвид „начинанието” на авторката.. Ами това е нещо толкова очеизвадно, че всякакви разсъждения по каквито и да е допълнителни/косвени аргументи за скъсване на тази връзка - наистина са безпредметни в такава ситуация.

Принципно, огромен проблем в младите бракове е, че мъжката част в даден момент започват да изпитват известна сдържаност/неактивност (за да не кажа антипатия) чисто в сексуалните отношения. Често след някакъв период от действителното съжителство (понякога е дори след няколко месеца) мъжката част все по-малко изпитва нужда да прави секс с изгората си. Това както знаете си е предпоставка като един минимум за влошаване на отношенията, защото всяка една жена знае, че мъжът в крайна сметка има нужда от такъв, А когато това започва да се случва все по-рядко в семейството, Ооo то е ясно, че в един момент ще започва да се случва задължително и извън него, макар да търпите и стискате със зъби.. в името на ЕВЕНТУАЛНОТО спасение на "семейните" отнощения.. в кавички, защото такива вече НЯМА Wink

Така, сега имаме обратната ситуация.. Авторката споделя, че вече не й е толкова приятно това занимание и дори вече няма желание за това, и още повече - дори не иска!!! Ами, мили, интелигентни и всезнаещи бг-мами… знаете ли какво всъщност означава това? Това е нещо Страшно и е крайно за всеки един брак. Когато женската половинка вече не желае тази част в отношенията, тогава вече всичко е тотално свършено, буквално. Само да отбележа, че тази ситуация е в пъти по-тежка, отколкото обратната.. Колко време смятате, че един мъж ще изкара „свободно” на интернет каки, когато е в спокойствието на хоум офиса, и не толкова свободно в присъствието на половинката, НО все пак възможността давана от банята..? Колко време!!! Амиии нещо като макс 2 месеца може да се изкара на ръчна по този начин Satisfied След това… не искам да влизам във фермани, но в един краен момент е напълно възможно да се стигне като леко шамаросване в началото..и в крайните моменти – дори до побой.

Сега разбирате ли всъщност, как се стига до насилие в семействата и още повече в по-младите бракове. Никоя не е застрахована, може да има и друг развой, но най-честият е именно какъвто съм го описал…

В тази теза, последното нещо от значение са всички други дерзания, а имено описаните от авторката.. дори и да са с под 50% истинност. Естествено, така описано от нея - всичко е абсурдно и НЕздраво за един бъдещ брак… тук няма две мнения – мъжката част е напълно безотговорна по отношение на заздравяване на действителната съжителствена връзка. Но както споменах - тези неща са без абсолютно никакво значение в предвид настоящата ситуация в която се намира това младо семейство, а именно, че едната половинка вече не желае секс с другата…

Така че, ако трябва да разсъждаваме акуратно, това, което момето е направила, не само е 100% правилно, но и едно голямо евала от мен, че се е осмелила изобщо да направи, защото в един момент от такава връзка - липсата на адекватно решение от нейна страна (тя се счита за ощетена) би й коствало много, много повече, за да не кажа, че в един момент просто няма да е възможно да поправи това, което е счела като грешка, независимо дали е нейна, негова или взаимна в този млад брак..

Като заключение..(а и спирам до тук така или иначе.. Satisfied), дори новият да се окаже „грешния избор” тя ще е взела най-правилният възможен такъв, в предвид настоящата ..драма..

Еми, Желая ти успех момиче! Никога не се съмнявай какво ти говори сърцето! Blue Heart

# 116
A-a-a, много показателна тема за женското мислене Simple Smile Simple Smile
Цитат
"Сега сигурно се чудите защо съм била с него. Ами, беше ми сигурно, понеже знаех, че няма да ми изневери - "
Така избират жените - първо - другите жени няма да го харесат, значи няма да ми изневери, после - бе другите не го харесват, сигурно има защо, почвам и аз да не го харесвам.
Или - всички жени го харесват, но аз ще го омая така, че той само мен ще харесва и няма да погледне друга...
Simple Smile Simple Smile Simple Smile
==============================
Всъщност истината е по средата Wink
Щом една го е харесала, и друга ще го хареса.
Ако една е харесала едно у него, друга ще хареса друго, било то и факта, че е харесван от първата. Що пък втората да не сложи едни малки рогца на първата? Малки, защото в природата е така - големите рога са за мъжките.
И изобщо, връщаме се на облаците и розовите кули. Мечтания принц, ако е толкова мечтан, то със сигурност не е само от вас.
Те и пчеличките събират мед, но имат и жило. Освен това не събират мед от едно-единствено цвете.
За търтеите няма да отварям дума Wink

# 117
Така става като се опитваш авторке да угодиш на родителите, вместо да си живееш живота.
Отдавна е трябвало да дадеш на родителите си да разберат, че не могат да ти командват личния живот. Това обаче ти го допускаш. Сори.
Сега причините.
Цигарите. Аз не знам на някой пушач да му се каже - не пуши и той да спре. Даже ще се изнерви и още повече ще пуши.
Би трябвало да е бил наясно още преди сватба и съжителството, че си пушач.
Все пак за един непушач и миризмата на айкоса е неприятна. Камо ли обикновените.
Ако беше от другите електронни цигари, то там е само пара и даже няма миризма.
Той къде е блял, че те е взел такава "лоша" пушачка Joy
Описания индивид от теб е ужасне. Изтръпнах. Някакъв тотално куку ми се струва.
Как си го търпяла такъв смърдящ, ужас.
За пазаруването - тъй като и двамата сте големи хора, работите, смятам, че всеки има право да си избира дали ще си купи нещо на промоция, а ти ако искаш да караш и без промоция.
Той не може да ти държи сметка за това, нито пък ти на него.
За домакинската работа. Битовизмите са задължение на живущите в дадената къща. Точка, това е.
Клинчене не трябва да има и да се допуска.
Проблема ти е, че повечето неща си ги знаела, ама жените имат една грозна черта.
Това му поведение да избира дестинации без да се допита е много грозно. Още първия път е трябвало да направиш нещо. Така не се постъпва. Пита се. Не се налагаш. Гнусно и противно ми е това поведение.
Харесат си някой  и давай да го променяме.
Ми не мила моя, харесваш си някой какъвто е.
Но пак добре си се усетила. Това че си се разделила е хубаво. 1 година брак не е много, има хора си съсипват в подобни отношения живота с години. Пак си се усетила. От страшен боклук си се отървала. Но навреме.
Пожелавам ти успех с новия.

Опазил Господ всяка жена от такъв "баща"
Много важно като не ти говори. Трябва да почерпиш даже.
Като проимаш деца да ги опазиш от тоя дядо, че лошо им се пише.
Най-добре да не го познават. От религиозни фанатици полза няма.

# 118
Авторке, 2-3 години сте били гаджета и след това чак сте сключили брак. Не сте толкова избързали, мене ако питаш. Проблемът е, че не сте поживели заедно, за да се опознаете преди брака и сега се налага да го разтрогвате, а иначе просто щяхте да се разделите.
Само това е разликата на двата варианта. Не мисля, че е кой знае колко ранен брак на 24 години. Не сте се взели на 18 все пак.

# 119
Не се бърза с правенето на деца,иначе може да се жените през месец..

Общи условия

Активация на акаунт