Проблем с брокери измамници

• 2 284
  • 60
  •   1
Отговори
Здравейте, мами. Споделям нещо, което ми се случи, за да предупредя и да потърся съвет.
Имах контакт с фирмата “Бест Селърс” по повод покупка на недвижим имот. По тяхна молба преведох депозит от 2000 лв., но в последствие отказах покупката, тъй като не подписах никакъв договор с тях.

След като направих превода, спряха да отговарят, телефоните им минаха на гласова поща, а парите не ми бяха върнати. Изглежда, че става дума за измама или най-малкото за неетично поведение.

Моля, ако някой е имал подобен случай или знае как мога да си възстановя сумата, да сподели. Ще съм много благодарна.

Благодаря предварително. 🙏

# 1
Това сигурно е било стоп-капаро и няма как да ви го върнат. Депозита е в размер на 10% от цената на имота и няма как да бъде 2000 лв.

# 2
Даже и за стоп капаро би трябвало да сключите предварителен договор, а не без поети ангажименти от двете страни да превеждате пари. Превели сте по банков път, а какво писахте като основание за плащането? С адвокат говорили ли сте?

# 3
Здравейте, мами. Споделям нещо, което ми се случи, за да предупредя и да потърся съвет.
Имах контакт с фирмата “Бест Селърс” по повод покупка на недвижим имот. По тяхна молба преведох депозит от 2000 лв., но в последствие отказах покупката, тъй като не подписах никакъв договор с тях.

Доколкото разбирам от недомлъвките, харесали сте апартамент на този брокер, поискали сте да го видите/купите, те са поискали стоп капаро, после вие сте се отказала и те са го задържали. Това ми звучи съвсем нормално. Единственото мътно петно е какво сте се договорили. Имайте предвид, че има и такова нещо "устен договор", може да са записали телефонен разговор. Освен това как платихте, някакъв документ нямате ли? Не е ли записано за какво са парите?  Според мен нещо недоизказвате.

# 4
Пускаш жалба в полицията и после оспорване на превода в банката. Ако успееш да докажеш измама банката може да го отмени. Ама така без договор трудно ще стане.

# 5

След като направих превода, спряха да отговарят, телефоните им минаха на гласова поща, а парите не ми бяха върнати. Изглежда, че става дума за измама или най-малкото за неетично поведение.

Моля, ако някой е имал подобен случай или знае как мога да си възстановя сумата, да сподели. Ще съм много благодарна.

Благодаря предварително. 🙏
Превели сте депозит за даден имот, после сте се отказали от сделката? Как се депозира без договор?

Фирмата излзиа като реална такава:

📌 Основна информация:
Име: Бест Селърс ЕООД (Best Sellers Ltd.)

ЕИК: 206377309

Статус: Активна

Регистрация по ДДС: Да, от 12.07.2021 г.

Дата на регистрация: 01.02.2021 г.

Предмет на дейност:

Посреднически услуги при покупко-продажба и отдаване под наем на недвижими имоти

Управление на имоти

Търговско представителство и агентство

Според мен сами сте си виновни, че превеждате пари преди да прочетете договора си. Най вероятно става дума за капаро, което е изгоряло.

Обадете се от друг номер, сигурна съм, че пари няма да видите.

# 6
Кофти ситуация, но е хубаво да четете и да знаете кога и за какво превеждате пари, ако е стоп капаро, обикновено такова не се връща, обаче ако нямате никакъв реален договор и на какво основание сте дали парите, може и да успеете да оспорите.

Неприятно е, че не вдигат телефоните и не са казали каква е точно ситуацията и защо тези пари примерно не биха ги върнали. Ако са сериозни брокери за 2к не биха си плюли по имиджа.

# 7
  • Пловдив
И ЗАЩО да ги връщат тези пари?!?!?!? Депозита е гаранция, че вие искате да купите имота. Вие сте се отказали, гарацията пада, парите си остават. Вие затова сте ги дали.

# 8
Пуснете жалба до полицията за измама. Реално това си е чиста измама. Най-вероятно ситуацията е такава: завели са я да види имот. Тя го е харасала. Поискали са и стоп капаро от 2000 лв. за да и дадът документите за жилището за проверка. Тя се е отказала от покупка и те сега се крият и не искат да върнат парите. Това си е чиста измама. То аз така мога да продавам жилището на съседа примерно на 100 купувача и да взема от всеки от тях по 2000 лв. за стоп капаро и по вашите думи да съм си чиста - да са гледали...

# 9
  • Пловдив
Пак питам - ЗАЩО да връщат капаро-то????? Това е гаранция за нейния интерес. Е нали е спряла да има интерес.

# 10
Стоп-капаро, което е гаранция за интереса към имота, може да се иска ако преди това брокерите са доказали на купувача (с документи), че имота е собственост на лицето, което го продава (няма спорове за собствеността или пр. има и друг собственик, който не участва в продажбата и т.н.), че върху имота няма тежести (ако така са твърдели), и изобщо, че документите на имота са изрядни. А в реалността брокерите правят нещо друго (от личен опит го казвам). Водят те на оглад. Ти заявяваш, че харесваш имота. Те ти казват дай стоп-капаро. Ти казваш - ще ви дам, но искам да видя документите, касаещи имота . Те ти казват - ще ви ги дадеме веднага след като ни платите стоп-капаро. Повечето хора се лъжат и дават едни 2-3 хиляди, като си мислят, че ако има нерездности по имота, брокерите ще върнат стоп-капарото, ама йок.... Като си се излъгал, твой проблем....Атова повтарям е измама от най-чист вид

# 11
  • Пловдив
Сега остава да се види как са дадени тези пари. Срещу какви документи и за какво. Защото е много неясно написано. И ако са дали точно стоп-капаро и после са се отказали - с право не им ги връщат.

# 12
С право не и ги връщали, абе вие в час ли сте изобщо? Няма договор, няма и основание. А освен това, щом не вдигат телефона значи са наясно, че са я измамили жената. Трябва да се пусне сигнал към НАП и полиция за измама. Ако можете звъннете от друг номер и кажете какво ще последва, но споменете и НАП. За пари без насрещен документ ще им стъжнят живота. Само като чуят НАП и сами ще дойдат до вас със сумата. От моя голям опит със сигнали до НАП знам, че на 100% им разкатават фамилията на такива пишман тарикати.

# 13
  • Далечният изток
Аз не разбрах как така по тяхна молба се превеждат пари. Те ти се помолиха и ти им даваш 2000 лева?! Ми добре, и аз ти се моля, дай ми 2000 лева, ще ти пратя на лично банковата ми сметка.
Даже не е наясно госпожата за какво точно ги е дала - депозит ли е, капаро ли е. Щом е имало някаква уговорка относно тази сума, то това си е чист договор, устен, но договор. Би трябвало да знае за какво ги дава тези пари, съответно какво следва, ако някоя от страните се откаже без основание. Тя се отказва - парите остават в изправната страна.

# 14
Дали има , или няма договор, въобще не е ясно. Единственият пост на новорегистрираната потребителка удобно пропуска някои моменти, сред които и този.
Аз, понеже имам опит с клиенти, имам друга хипотеза. Платили са си съвсем редовно по договор, който обаче не са прочели. Сега си искат парите, но тези пари не им се полагат според договора. Подпалват телефоните на агенцията, откъдето няма какво друго да им кажат и за да си спестят излишни скандали от хора, които не четат, препращат директно номера към гласова поща. Пуска се пост за измама в мамата, вместо да се търси съдействие от подходящата институция, защото реално измама няма.
Не съм брокер и ги заплювам при всеки удобен случай. Горното е лични наблюдения от други сфери с плащане, от които изключения не съм виждала.

Общи условия

Активация на акаунт