Да научим нидерландски език !

• 329
  • 11
  •   1
Отговори
Hallo allemaal ! Интересувам се, дали има хора, които имат интерес към изучаването на нидерландски език? Аз започнах да го изучам през 2021 г. Няколко месеца преди да замина за Белгия, опитах да намеря ресурси, от които да уча. Първо потърсих в книжарниците в БГ и единственото, което намерих беше 1 разговорник - не го взех, защото не съм почитател на този метод за изучаване на език, когато си напълно начинаещ. После потърсих в интернет да науча основни думи и изрази. Когато пристигнах в Белгия се записах в програмата Nederlands als tweede taal /NT2/, но трябваше да изчакам няколко месеца, докато курсът започне. През това време си взех "Dutch in three months" на издателство Hugo. Оказа се, че не е добра идея, защото учех нидерландски език чрез английски. По този начин добих абсолютно грешна представа за нидерландската граматика. За щастие местните преподаватели по програмата NT2 ми показаха правилния начин за изучаване на езика им Relaxed

Ако и вие изучавате езика и имате някакви затруднения с граматиката с удоволствие ще ви го обясня.

П.С В България източниците за изучаване на нидерландски език са изключително оскъдни, затова си нося учебниците от Белгия Rolling Eyes Ако някой се интересува от тях, може да ги споделя с него.

# 1
Споделям няколко упражнения за произношението Simple Smile
Флаш карти за упражнение на специфичните гласни и съгласни в нидерландския език - https://wordwall.net/resource/93855088
Флаш карти за упражнение на дифтонгите в нидерландския език - https://wordwall.net/resource/93857837

# 2
Аз уча нидерландски език в НордСтудео. Наскоро завърших А2 ниво, сега обмислям B1 да започна.

# 3
Аз уча нидерландски език в НордСтудео. Наскоро завърших А2 ниво, сега обмислям B1 да започна.
Здравей ! Simple Smile
Може да споделиш, какви са впечатленията ти от обучението в школата. Кое в езика ти се струва най-трудно за научаване? Има ли допълнителни източници, които използваш, за да си улесняваш ученето?

Аз ползвам този сайт за бърза справка, когато спрягам глаголите в различни времена -https://en.bab.la/conjugation/dutch/eten

А тук проверявам определителните членове на съществителните - https://www.welklidwoord.nl/boom

Щом си минал ниво А2 предполагам, че вече сте учили прилагателните и ти знаеш, че тогава е от значение дали съществителното е de или het Simple Smile

# 4
Добре е обучението.
Словоредът ми е малко труден особено когато има много елементи в изречението. Също и някакви частици като “er” или пък “die” например, когато замества нещо в изречението, а не “die” като показателно местоимение за de-думи.

# 5
Добре е обучението.
Словоредът ми е малко труден особено когато има много елементи в изречението. Също и някакви частици като “er” или пък “die” например, когато замества нещо в изречението, а не “die” като показателно местоимение за de-думи.

Да, частицата ER е доста объркваща Thinking Като цяло се използва в пет различни ситуации. Предполагам, че до сега си я срещал със значение на "има", когато се описва обстановката около нас. Ще ти споделя и другите ѝ значения.

За тези, които не са наясно със значението - "има" ще кача малко повече информация и по този въпрос Simple Smile

Ще кача и няколко от основните правила за словоред:

DIE и DAT, също имат функция и на относително местоимение.
Например: Ik zoek een jongen DIE goed kan zingen. / Търся момче, КОЕТО може да пее добре. / DE jongen - DIE/
                     Ik zoek een meisje DAT goed kan dansen. /Търся момиче, КОЕТО може да танцува добре. /HET meisje - DAT/

Последна редакция: пт, 24 окт 2025, 09:44 от Alexandra25

# 6
Това, което качваш е прекрасно. Лични записки ли са или е от някъде? С удоволствие бих прочел цялата граматика по този начин.

# 7
Това, което качваш е прекрасно. Лични записки ли са или е от някъде? С удоволствие бих прочел цялата граматика по този начин.
Идеята ми беше да обхвана важните неща, които учихме във всяко ниво на NT2 Simple Smile В част I и II е включена лексиката и граматиката, която се учи в нивата A1.1 и A1.2. В III-та и IV-та част е граматиката от нивата B2.1 и B2.2. Според мен това е основната база, за да започне човек да разбира нидерландски език.
Упражненията пък са тези, които се падат на изпитите Simple Smile 

# 8
Идеята ми беше да обхвана важните неща, които учихме във всяко ниво на NT2 Simple Smile В част I и II е включена лексиката и граматиката, която се учи в нивата A1.1 и A1.2. В III-та и IV-та част е граматиката от нивата B2.1 и B2.2. Според мен това е основната база, за да започне човек да разбира нидерландски език.

Изглежда страхотно, поздравления! Дали има възможност да видя на ЛС например детайлно тези записки? Simple Smile
Дано в темата се включат и други учещи!

# 9
Аз също се интересувам да видя записките Ви. Бихте ли ми ги изпратили по имейл?

# 10

Изглежда страхотно, поздравления! Дали има възможност да видя на ЛС например детайлно тези записки? Simple Smile
Дано в темата се включат и други учещи!

Може да я потърсиш в https://kordovian.gumroad.com/l/mqemg?_gl=1*k9az72*_ga*MTA0Njg0MzMzNS4xNzQ2MDA1Nzc4*_ga_6LJN6D94N6*czE3NjE0NTY5NTckbzIxJGcwJHQxNzYxNDU2OTU3JGo2MCRsMCRoMA.. Ако линка не е активен, може да ти я пратя по мейла.
Насреща съм за обсъждане на конкретните теми. Ако имаш затруднение по някоя от темите, мога да споделя повече упражнения от нидерландските учебници.

# 11
Страхотно начало и добре дошъл в клуба! Аз също започнах да уча нидерландски след преместване и минах през същото - „бързи" книги на английски само ме объркаха. Ако искаш, мога да обясня най‑честите капани с граматиката: най‑важното е правилото V2 (финитният глагол е на втора позиция в главни изречения) и че в подчинени изречения глаголите отиват в края. Пример: "Ik ga morgen naar school" (V2), но "Omdat ik ziek ben, blijf ik thuis" (глаголът в подчинената част в края). Също отделни приставки (scheidbare werkwoorden) променят мястото си - помагат да звучи естествено.

Общи условия

Активация на акаунт