🌊 ТОВА МОРЕ ЩЕ ПРЕЛЕЕ/Taşacak Bu Deniz

• 24 617
  • 703
  •   1
Отговори
# 510
Добро утро!
Благодаря за всичко споделено! Hug
Аз също мисля, че ще е прекалено жестоко да лъжат Елени.
Още повече, ако стане ясно, че е дъщеря на Адил. Той най-добре от всички знае с кого е бил в интимни отношения. Wink
Предлагам ви предпоследния от вчерашните анализи на Young Wolf.

Градът, който чува всяка молитва
От стръмните склонове на Черно море и далеч от племенните връзки, две молитви се издигат към истанбулското небе. Едната, млада жена, която никога не е познавала майка си, пали свещ в църква. Другата, с мълчанието на момче в джамия, моли Бог да успокои сърцето му. Те не знаят молитвите си. Нито пък е нужно да знаят. Градът чува и двамата.
Елени и Оруч имат различни имена за Бог. Вярата им е различна, страховете им са различни. Но в този момент, на напълно различни места, те са едни и същи: две млади души, стоящи мълчаливо пред нещо по-голямо от самите тях. Елени се моли да не загуби пътя си. Оруч се моли да не загуби равновесие. Елени преследва новооткрита истина, а Оруч бяга от любовта, която вече чувства. Нито един от двамата не си признава. Те просто молят за помощ.
Ето защо тази сцена е важна. Тя не вика. Не се перчи. Тя просто ни показва какво е Истанбул - не просто град, а жив архив на съвместното съществуване. Място, където призивът за молитва и звукът на камбаните отекват на една и съща улица, където богослужението не е съревнование, а хармония. В тишината на тези паралелни молитви, сериалът отдава почит на това наследство. Той превръща града в мост.

Този вид стил не се вижда по турската телевизия. Ако се показва религия, тя обикновено е еднообразна, проста и ясна. Но „Taşacak Bu Deniz “ вдъхва живот на вярата тук – придава ѝ сложност. Той прави Истанбул не просто фон, а характер: многопластов, множествен, нерешен. Джамиите и църквите не просто стоят една до друга, те се отразяват една на друга.
И по-важното е, че тези молитви не са за системи от вярвания, а за копнеж. Копнежът на Елени по майка ѝ. Нуждата на Оруч от яснота. Това е универсалният език на вярата: копнеж за непостижимото, тихо доверие, че някой – или нещо – ще откликне.

Няма диалог между тях. Те дори не споделят сцена. Но в този момент те се свързват. Сценарият не ни принуждава към единство – той се доверява на публиката да го почувства. Защото всички сме се молили така. Шепнейки. Със страх. С надежда. Дали на Бог, на Бог или на тишина. С един и същ пулс.

Тук сериалът се разширява. Спорът между две села прави място за нещо по-голямо. Истанбул, този древен, упорит, красив град, отваря прозорец. И оттам виждаме не само разликата, но и ехото.

Защото в този сериал любовта не е единственото нещо, което надхвърля границите. Вярата също надхвърля границите. И в тези няколко тихи минути ние си спомняме това. Не с проповед. С двама млади хора, стоящи един до друг в града, който носи имената им.

# 511
Благодаря, NeZ_9 !

Цитат
Елени и Оруч имат различни имена за Бог. Вярата им е различна, страховете им са различни. Но в този момент, на напълно различни места, те са едни и същи: две млади души, стоящи мълчаливо пред нещо по-голямо от самите тях. Елени се моли да не загуби пътя си. Оруч се моли да не загуби равновесие. Елени преследва новооткрита истина, а Оруч бяга от любовта, която вече чувства. Нито един от двамата не си признава. Те просто молят за помощ.
Тази сцена силно ме впечатли. Две различни религии и две чисти сърца, които туптят в едно. Начинът, по който бе заснета също има значение, за въздействието ѝ. Браво на оператор и режисьор! Hands Clap

# 512
Lilims, и за мен тази сцена беше една от най- силните в епизода.

И последния анализ:

Какво сърцето вече знае
Някои истини говорят много преди да бъдат изречени.
Епизод 5 не ни предлага окончателни обяснения или окончателни истини, но всичко вече е там – в едно докосване. В един поглед. В треперенето на глас, който се осмелява да се надява отново. В този епизод родителството не е биология, това е инстинкт, думи и пулс, който бие по-силно, докато се приближавате до истината.
Адил не знае, че Елени е момичето му. Елени не знае, че той е неин баща. Но следата, която оставят, докато се обикалят един около друг, не оставя място за съмнение. Елени го отблъсква с думите – „Ще те залича, ако е необходимо.“
Но Адил не се съпротивлява. Той я пуска. Ето как изглежда любовта му: Не контрол. Не гняв. Предаване. Дори когато сърцето му се къса, той оставя Елени да преследва истината.
И тогава, точно когато градът заплашва да го погълне, те се намират през морето. Елени тича към него. Без колебание. Без резерви. Просто инстинкт. Адил я хваща като дъх и за миг нищо друго няма значение. Нито имена. Нито кръвни връзки. Само тази прегръдка. Само този мир. Това е вид прегръдка, която само дъщеря може да даде и само баща може да получи. Момент, който те кара да повярваш, че някой вътре в теб си е спомнил стара молитва.
Тогава се появява Оруч - тромаво изникващ от заден план, сякаш знае, че ще бъде ударен. И Адил, с истински черноморски рефлекс, нанася удар, който почти разчупва напрежението. Но и това ни казва нещо. Той вижда нещо, което се готви между тях. Страхува се от това, с което може да се сблъска сърцето на Елени. Защото един баща... В момента, в който усети надвиснала опасност, той винаги реагира, съзнателно или не.
Есме, от другата страна на историята, го усеща различно. Не с прегръдки, а с безпокойство. Докато целият свят се затваря, тя усеща нещо да се вихри около Елени, тъмнина или приближаваща истина. Това, което отеква в нея, докато наблюдава, не е съмнение, а разпознаване. Сякаш тялото ѝ си спомня нещо, което умът ѝ не позволява.
Тогава Адил ѝ разказва. Не цялата история, а в по-общ смисъл: Елени е туркиня. Майка ѝ е Фуртуна. Родена е на това място. Това е всичко, което Есме трябва да чуе. Въздухът ѝ е изсмукан, нещо се чупи някъде.
 По-късно през деня тя отива до гроба. Или до камъка, който смята за гроб. Ляга до него. Плаче с неудържима болка, говори. За дъщерята, която вярва, че е погребана. Или може би за дъщерята, която никога не е била погребана. Та си казва, че Елени не може да бъде нейна дъщеря. Но всяка дума, която казва, издава отричането и. Защото дълбоко в себе си тя вече знае.
Това е, което прави този епизод толкова изпълнен с дейстия. Не става въпрос за това какво казват другите. Става въпрос за това, което сърцата им вече разбират. Връзките, които свързват тези герои, не чакат ДНК тест. Те вече са живи. Адил обичаше Елени като баща от момента, в който се срещнаха за първи път. Есме, дори преди да разбере истинската възможност, се тревожеше за Елени като майка. Това не е нещо, което може да се обясни с логика или доказателства. Това е нещо много по-старо от тях.
И ние ги гледаме как се държат изправени - Адил в Истанбул, усмихнат въпреки болката си, Есме, на гроба, шепнеща на дъщерята, която може би никога не е загубила. И ние, публиката, вече знаем. Видяхме достатъчно. Чувствахме достатъчно.
Понякога истината не идва с диалог. Понякога тя вече е там - в прегръдките, които не се пускат, в молитвите към камъните, в тишината, посветена на майчината любов.
Точно това ни предлага този епизод: не доказателството за родителство, а неговото възкресение. Не с думи. С любов.

# 513
Привет, момичета! Simple Smile
Изчитайки всичко, което е написал/а на Младия Вълк, у мен възниква питанка - а ако Елени беше намусено, недоволно от живота, раздразнително и егоистично момиче, тръгнало да търси истинските си родители, щяха ли Адил и Есме да реагират с обич към нея? Все пак тя е възпитана от баща, който я е обичал, и майка, която не е показвала майчинска обич към нея. Можеше Елени да бъде и друга, различна от сегашната светлина и всеотдайност, която покорява. Има много примери, които показват различни от тези в Морето отношения между хора, кръвно свързани. Не се ли мистифицира кръвната връзка в тези отношения? И не само в тях? Thinking

# 514
  • Кърджали
Аз си мисля че все още няма да стане ясно че Адил е баща на Елени. Защото така няма как да излъжат че майката е друга, Адил не е бил човек дето всяка вечер е с различна, много добре ще помни с коя е бил и не бил. А и се видя реакцията ми като Гезеп го бъзикаше че е трябвало да направи дете от някоя...

# 515
И на мен ми е интересно каква "прилична" лъжа може да измисли Оруч, за да спаси майка си и чичо си. Не виждам никакви логични шансове за тая работа. И кого довежда с автомобил от някъде? Трябва да е някой непознат ни до сега... Blush

# 516
Много интересен въпрос задаваш, Katya_I!
Наистина, „кръвта говори“ звучи красиво, но ако се вгледаме по-дълбоко, понякога това е повече мит, отколкото реалност.
Ти го усещаш чудесно, Елени е такава, каквато е, не само заради това чия дъщеря е по кръв, а заради това кой я е отгледал, какво е видяла и какво е избрала да стане.
Ако беше намусена, раздразнителна, затворена в себе си, вероятно и Есме, и Адил нямаше да реагират със същата нежност.
Любовта, която усещаме към някого, рядко идва само от биологията. Тя идва от онова неуловимо „припознаване“, от начина, по който другият ни кара да се видим отново като хора.
Аз мисля, че ако Елени беше различна, може би и „кръвта“ нямаше да проговори така силно.
В този смисъл сериалът наистина мистифицира кръвната връзка.
Но реално, това което виждаме между Елени, Есме и Адил, е не само биологична, а емоционална роднинска връзка.
Кръвта им е просто нишката, която ги събира, но любовта и разпознаването идват от техните души.
И може би именно това е идеята- не  само, че „кръвта говори“, а че доброто,състраданието, обичта са език, който може да надмине дори кръвта.

# 517
  • Кърджали
Позната ще е, защото реакцията на Ели е като че вижда позната жена : "Ти?"

# 518
Права си, Алекс. Тоя момент го изтървах. И все пак ще почакам за "приличната" лъжа. Smiley

# 519
Има коментари в Туитър, че в колата може да е акушерката или дъщеря и и тя да каже, че майката е починала. Това изглежда най-безболезнено. За Оруч лъжата ще е по-лесна, отколкото да доведе лъжлива майка. Друг е въпросът дали Елени ще повярва- естествено, че не. Така или иначе, разрив между тх двамата ще има, нали трябва да има събития в сериала.
Но истината е близо. Никакви фалшифицирани тестове и лъжи вече не могат да я спрат. Тя е като лавина. пък и почти всички Кочари знаят. Като видях гнева на баба Ширин си помислих- дали тя няма да избухне?

# 520
  • Кърджали
Когато една тайна се знае от повече от един човек, то рано или късно спира да е тайна. А вече много народ знаят.
Така че каквато и лъжа да пробутат сега на Елени след първоначалните емоции ще се породи съмнението и ще се стигне до истината. ( Но честно казано, и аз предпочитам да излъжат, че майката на Елени е починала, вместо да ѝ дават фалшива "майка").

# 521
Не случайно нишката на съдбата е червена в легендите, това е олицетворение на кръвта.
А ако Елени не бе това лъчезарно дете, може би пак щяха да се привържат към нея. Тя така или иначе щеше да спаси Адил, а там връзката се зароди именно от това. При Есме пък... тя щеше да види себе си в нейно лице, дете/душа която е изстрадала, за да бъде намусена в тези ранни години.
Но Елени е имала щастието да израсне с баща, който е показвал любовта си, получавала е напътствия и от свещеника, играли са си с Мика, дори е минала през етапа на детската любов, въпреки отсъствието на любов на майка й. Тя и затова основно търси майка си, за да запълни именно тази празнина.
А забелязвате ли, че общуването й с мъжете е много по-лесно, отколкото с жените. И това според мен идва именно от детството й, защото тя реално е отгледана и наставлявана от мъже.

И на мен ми е много интересно кого ще доведе Оруч и как собствената му съвест ще позволи да излъже(ако наистина излъже) Елени.

# 522
Ако ще лъжат Елени,това трябва да е със съгласието на Есме
Тя вече знае и не мисля,че ще допусне това,освен ако не е заплашена с нещо

# 523
  • Кърджали
Въпроса е дали знае или само подозира. Щото все още Шериф може да я изманипулира. Есме ще прави ДНК проба на телцето което ще изрови от гроба, ако той плати за да манипулират резултата и да изкарат че то е бебето на Есме...
Засега само подозира Есме. Надява се, може би. Но щом задава въпроси значи не е сигурна. А на тези въпроси могат да ѝ дадат лъжливи отговори. Все още Шериф ще се опитва да попречи и да не се разбира да не се разбира нито че Адил е бащата, нито че Есме в майката. Щото и в двата случая парчетата ще се напаснат бързо и освен че пак ще се върне може би там от където излезе, но този път ще изгуби и Есме (а той това не го иска).
Ясно че искаме истината да се разкрие, но не вярвам да стане толкова бързо. Може би към 10ти епизод

# 524
Момичета😍 чудесни сте 💯
Благодаря, че ви има.
Ето какво се случва, когато има качествен сценарий, талантливи актьори, великолепен екип - режисьор, оператор и всички останали

Общи условия

Активация на акаунт