🌊 ТОВА МОРЕ ЩЕ ПРЕЛЕЕ/Taşacak Bu Deniz

• 12 236
  • 402
  •   2
Отговори
# 390

Мелина Мирвано изглежда е турската (гръцка) Елис Грей - брилянтен хирург, който се бори с изискванията на майчинството. Мелина е амбициозна, емоционално дистанцирана и дълбоко самовглъбена в хирургическата си кариера. Вярвам, че Мелина, точно както Елис, обича дъщеря си, но тези емоции са погребани. Тя не беше способна да изразява обич по обикновените начини, но отгледа една изключителна млада жена, която виждаме пред себе си. Ще бъде наистина интересно да видим пътя на Мелина след седмици и месеци.
На мен също ми е интересна Мелина.
Обикновено хората, които искат да осиновява дете се превръщат в любящи и отдадени родители, а тя се държи с Елени така, сякаш насила я е взела и отгледала.
Надявам се да научим нещо повече и за нея.

# 391
Мелина и на мен ми е много интересна. За нея знаем малко за сега. А от малкото е доста противоречива, почти неразгадаема.
Нези, тя може да създава  впечатление, че  я е взела  насила, но в същото време тя не я е взела, тя я е купила. От това... значи я е искала. Снимката на Мелина с новородената Елени бе много чувствена. От друга страна в ретроспекциите я дават как тя я е водила на плуване, значи все пак е намирала време. Да, може и да бе все вглъбена в някой от случаите, и да не прегръща и утешава като другите майки, но бе там. В "нестандартно" семейство е отгледана Елени. В семейство, където е имало обич, но никой не е знаел как да я покаже, където приоритетите са били съвсем различни от стандарта, на който всички ние сме свикнали да гледаме.
Интересно сравнение на Мелина с Елис Грей. Може пък тя да е прототипа на образа на Мелина.

Последна редакция: вт, 04 ное 2025, 15:42 от cvetansk

# 392
Благодаря, момичета, за интересните мнения! Много благодаря на Нез и Алекс за преводите на трейлърите, на песните, за информацията и статиите! Flowers Hibiscus На всички- за супер интересните коментари! Добре, че в групата имаме и знаещи турски, и хора с толкова разнообразни интереси, чудно е! Hug

Днес си мислех, че може да дадат промо снимки, така беше миналата седмица. Но явно ще забавят темпото, вече работата е на пълни обороти. Иначе има видеа зад кадър.

Сега нося статии за манастира, в който е сниман тийзъра- манастирът Света Богородица Сумела, основан през 386 г. Намира се в окръг Трабзон.

Едната е на английски, на CNN- https://edition.cnn.com/travel/sumela-monastery-trabzon-turkey
Другите две на български-
https://dobrotoliubie.com/2020/07/29/%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1 … 0%B5%D0%BB%D0%B0/

https://dolap.bg/2022/01/27/%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82 … 1%82%D0%BD%D0%BE/

Не копирам тук текста, да не заемам място. Пък и всеки може да прочете в мрежата каквото желае, има доста информация.
На мен ми стана интересно, не само защото обичам историята. А и защото търся смисъл и символ, свързан с нашия сериал. Предполагам не само заради атрактивната стара и внушителна сграда и невероятната гледка са снимали там. Посланието на древните зидове някак ни води и към корените на проблемите на нашите любимци- старите  правила, древните междуродови отношения, предаващи се през поколения. Освен това сградата на манастира сякаш е жива картина на вечната борба между планината и водата. Самият манастир е вкопан в планината, надвиснал над урвите, а реката неумолимо тече под него. И от 4 век е мълчалив свидетел на времето.
Не на последно място ми се струва част от посланието е и това, че в сериала има среща между религиите- среща , а не борба, както е обичайно. Елени, родена туркиня, е станала християнка при осиновителите си. И такава я приемат и обичат и родителите и, които не знаят все още че е тяхна, и много други хора. Приемат го и зрителите. Даже имаше шегички в Х, че в Истанбул дваматас Оруч ще си ходят по религиозните храмове- той в джамия, тя в църква.
Та така си мисля- символ е този манастир, добре избран за място на тийзъра.

# 393
Онче, благодаря за статиите, много са интересни. Този манастир напомня на любовта на Адил и Есме. Както той е устоял на времето, вандализъм и бедствия, видял е падането и възхода на  империи, то такава е и любовта на Есме и Адил.

# 394
Заедно камъкът(планината) и реката символизират борбата между устойчивото, издръжливото, неизменното в живота, паметта и потока на времето, на преживяванията, промяната, житейския път, пробиващ или заобикалящ камъка.
Православният манастир, изграден върху камък, е убежище на духовността и разбира се на любовта, която е основната ценност на Християнството. И подобно на ангелите, които върнали от Атина свещената икона на Дева Мария  Тъмната, Елени като лице на светлината (истината) и ангелска душа се завръща, за да даде път на нова история за любовта.
Онче, аз не знам дали борбата между двете религии ще стихне, но знам, че когато човек се среща лице в лице с такова човече като Елени, всякакви религии отстъпват на заден план и някъде ... и надолу се отлага тинята на злото, което се оказва, че се накичва с религия и традиции, за да прикрие собствените си долни страсти. Прави впечатление как тези от рода Фуртуна (с изключение на Есме и Оруч) продължават да я наричат "гръцкото момиче", а хората на Адил я възприемат като доктор, като Елени. Трудно се разбиват предразсъдъци, но начинът е този - среща с конкретния човек, разговор, действия заедно...

Последна редакция: ср, 05 ное 2025, 09:44 от Katya_I

# 395
Алекс, тази сцена е много ама много красива и чувствена. Тази сцена прави впечатление, че няма нито една реплика. Всичко е изиграно до съвършенство на фона на музиката. Тук всеки дребен жест бе от голямо значение, от протегнатите ръце на Адил и Елени, до смъкването на шапката от Началника.
Ето я. Започва 1.56мин.

Здравейте, мили момичета, Flowers Hibiscus

Може ли да се присъединя към вас в чудесната ви тема? Много ме впечатлиха всички мнения, които изчетох на един дъх! Невероятни сте! Много ви благодаря за интересната информация, за бързите преводи, за литературните анализи на героите, сюжета, страхотната музика в този преливащ като море от емоции сериал!

Цитирам поста на cvetansk, Flowers Hibiscus защото на тази сцена се разплаках като малко дете заедно с Елени и Адил. Научих малко гръцки докато работех в една притежавана от гърци фирма тук в България. Сцената няма нужда от думи, защото текста на песента, композирана от Yüksel Baltacı / Юксел Балтаджъ и изпълнена от Елиф Су Балтаджъ разказва тъжната история на Елени:

Разделиха ме от майка ми и аз останах сама в болката.
Не познавах топлината ти, не държах ръката ти.
Очите ти са като светлина през нощта, в сънищата ми се появяват.
Половината ми винаги липсва, чувствам се разделена.
Ще плача ли така през цялото време?
Ще живея ли така с болката?
Ела, мамо, докато пътищата ни се срещнат.
Да спя само на гърдите ти (в прегръдката ти).

Бях оставена зад тъмния облак, не можех да се ориентирам.
Летях, счупиха ми крилото и ръката безмилостно.
Сега не знам на кого да кажа, проблемите ми са нелечими.
Мълчах, не можех да кажа, че не е проработило, вързаха ми езика.

И имах право да бъда обичана,
Кой ще ми среше косата?
Кой ще ми гали бузата?
Половината от мен винаги липсва,
И чувствам как се разкъсвам отвътре, Боже мой.

Ще плача ли така през цялото време?
Ще живея ли така с болката?
Ела, мамо, докато пътищата ни се срещнат.
Да спя само на гърдите ти (в прегръдката ти).

Скрит текст:
Με χώρισαν απ' τη μάνα μου, και έμεινα μόνος μου να πόνω.
Δεν γνώρισα τη ζεστασιά σου, το χέρι σου δεν κράτησα εγω.
Τα μάτια σου σαν φως τη νύχτα, στα όνειρά μου φανερώ
Το μισό μου λείπει πάντα, κε νιώθω χωρισμένος εγώ
Θα κλαίω έτσι όλους τους χρόνους;
Θα ζω έτσι με τον πόνω;
Έλα μάνα οι δρόμοι μας ως σμίξουν
Vα κοιμηθώ στον κορφό σου μόνο.

Kaldum kara bulut ardina bulamadum yolumi
Uçtum acimadan kırdiler kanadumi kolumi
Şimdi kime desem bilmem dermansuz dertlerumi
Sustum olmadi diyemedum bağladiler dilumi

Κι εγώ είχα δίκιο να αγαπηθώ,
Ποιος θα χτενίζει τα μαλλιά μου εγώ;
Ποιος θα χαϊδεύει το μάγουλό μου;
Το μισό μου λείπει πάντα,
Και νιώθω να σπάζομαι μέσα μου, Θεέ μου

Θα κλαίω έτσι όλους τους χρόνους;
Θα ζω έτσι με τον πόνω;
Έλα μάνα οι δρόμοι μας ως σμίξουν
Vα κοιμηθώ στον κορφό σου μόνο.

В песента се редуват гръцки текст с припев на турски. Алекс, Flowers Hibiscus турският текст го преведох с Гугъл. Моля те да ме редактираш, ако е необходимо.

Много интересно въвеждаха тази песен - на части в различни сцени от епизодите. Мисля, че затова забавиха официалното ѝ публикуване. Тази песен прозвуча и когато Елени заспа в прегръдките на майка си Есме в абсолютен синхрон с тази част от текста: "Да спя само на гърдите ти (в прегръдката ти)".

Оригиналното видео, споделено от композитора Юксел Балтаджъ:

В този сериал се редуват комични с трагични сцени и това допълнително увеличава емоциите. Преди сърцераздирателната прегръдка на баща и дъщеря, отговорът на Елени на въпроса на Адил: "Спешно ли е?" ме накара да избухна в смях: "Не е спешно, че съм била измамена, отвлечена, простреляна и освен това хвърлих Бехчет в кладенеца".

Крайно време беше християнството и ислямът да се срещнат по този поетичен начин в турски сериал. Много ясно откроиха основната разлика в религиите - Елени прощава, а Кочари и Фуртуна отмъщават. Има ли прошка, отмъщението и кръвната вражда спират.

Ислямът е по-нова религия от християнството - възникнал е през 610 г., но благородството на прошката многократно го превъзхожда като ценност, която е важна за оцеляването на човечеството.

Последна редакция: ср, 05 ное 2025, 11:04 от Mira07

# 396
Mira07 Hug
Много е вярно това, което казваш.
Рядко виждаме турски сериал, който толкова фино и човешки докосва темата за религията, без да я натрапва.
В „Taşacak Bu Deniz“ сблъсъкът между християнството и исляма не е военен, нито идеологически, той е вътрешен, в сърцата на героите.
Елени е образът на прошката -тя не носи гняв, не търси възмездие, а разбиране
А родовете Кочари и Фуртуна живеят в сянката на вековни обиди - за тях честта и кръвта са по-силни от мира.
И точно там се вижда голямата разлика, която ти толкова хубаво изрази, че
в едната вяра спасението идва чрез прошката, в другата, чрез отмъщението, което се представя като справедливост.
Но в дълбочината на сериала личи и още нещо, че тези граници не са религиозни, а човешки.
Кочари и Фуртуна могат да се променят само когато осъзнаят това, което Елени вече е разбрала, а именно,че прошката не е слабост, а свобода.

# 397
Mira07 Hug
Много е вярно това, което казваш.
Рядко виждаме турски сериал, който толкова фино и човешки докосва темата за религията, без да я натрапва.
В „Taşacak Bu Deniz“ сблъсъкът между християнството и исляма не е военен, нито идеологически, той е вътрешен, в сърцата на героите.
Елени е образът на прошката -тя не носи гняв, не търси възмездие, а разбиране
А родовете Кочари и Фуртуна живеят в сянката на вековни обиди - за тях честта и кръвта са по-силни от мира.
И точно там се вижда голямата разлика, която ти толкова хубаво изрази, че
в едната вяра спасението идва чрез прошката, в другата, чрез отмъщението, което се представя като справедливост.

Но в дълбочината на сериала личи и още нещо, че тези граници не са религиозни, а човешки.
Кочари и Фуртуна могат да се променят само когато осъзнаят това, което Елени вече е разбрала, а именно,че прошката не е слабост, а свобода.

NeZ_9, Flowers Hibiscus много ти благодаря за разкошния отговор! Болднах текстът, който точно резонира с моите мисли!

Намерих и преведох текста на още една песен от сериала, която ми "разтуптя" сърцето "κρίματα / жалко е":

"Всички мои любими пристигнаха и си отидоха
Останах сама, жалко е.

Сега искам да сложа глава на гърдите ти
Но нямам с кого да плача
Но нямам с кого да плача

Знам, че искам да видя слънцето
Но сърцето ми е от тъмната страна
Не знам как си имала късмет

Не знам как си имала късмет

Всички мои любими пристигнаха и си отидоха
Останах сама, жалко е

Но нямам с кого да плача

Но нямам с кого да плача

Не знам как си имала късмет, ти си късметлия

Не знам как си имала късмет"

Скрит текст:
Έφτασαν Έφυγαν όλοι μου τα αγαπημένα
Εμέ έμεινα μόνος πολύ κρίματα

Τώρα θέλω να πλέθω το κεφάλι μου στο στήθος σου
Μα δεν έχω κανένα να κλάψω

Ξέρω ότι θέλω να δω τον ήλιο
Μα η καρδιά μου είναι στη σκοτεινή πλευρά
Εγώ να μην ξέρω πως έγινε να τυχίσεις

Έφτασαν Έφυγαν όλοι μου τα αγαπημένα
Εμέ έμεινα μόνος πολύ κρίματα

Песен за тези, които търсят рамо, на което да поплачат, и на тези, които са изгубени в тъмнината.
Езикът на музиката е същият като пътя на ума, защото не тези, които говорят на един и същ език, а тези, които споделят едно и също чувство, се разбират.

"Не тези, които говорят един и същи език се разбират, а само тези, които споделят същото чувство... "
Мевляна Джалал ад-Дин Мухаммад Руми

# 398
  • Кърджали
Mira07, добре дошла.
Тази песен я бях превеждала по принцип (за превода на гръцкия текст, понеже грам не вдявам от езика, използвах даденият от авторите турски превод на гръцката част)

Ще ги пусна пак за който ги е пропуснал. Трябва да навестя профила на автора на музиката, да видя кои други песни са пуснали.

Ела, мамо/Черен облак. Песен от "Това море ще прелее"
https://videa.hu/videok/film-animacio/.-Pb4quNmybOjKdbee

С мир /песен от сериала  Ще прелее това море
https://videa.hu/videok/film-animacio/7gpb6Ht2tgw92scE

# 399
Цитат
Крайно време беше християнството и ислямът да се срещнат по този поетичен начин в турски сериал. Много ясно откроиха основната разлика в религиите - Елени прощава, а Кочари и Фуртуна отмъщават. Има ли прошка, отмъщението и кръвната вражда спират.
Добра среща, Мира! Simple Smile
Съжалявам, че трябва да опонирам, но не мисля, че авторите на сценария са извели такава разлика между християни и мюсюлмани. Отмъщението въобще е застъпено в Стария Завет на Библията(договор между Бог и хората) . Това "Око за око, зъб за зъб", което чуваме и в сериала, касае живота на хората (евреите) в периода 13 - 1в. преди Христа, когато са и написани 50-те книги на Стария Завет. То е характерно за предправните общности, където няма закон и държавни институции. И се появява и до днес там, където правото и държавата не работят. Иначе и в Християнството (от средата на 1-ви в.), и в Исляма (от 6-ти в.) прошката е на почит и уважение.
Цитат
„Възмездието за злина е злина като нея. А който извинява и се помирява, неговата отплата е при Аллах. Не обича Той угнетителите.„42/40
.

# 400
Катя, точно това имах предвид, като казах
Цитат
в дълбочината на сериала личи и още нещо, че тези граници не са религиозни, а човешки.

# 401
  • Кърджали
Резюме и снимки към епизод 5

Адил разрушава пансиона на Есме и заличава миналото. Приключва сметките си с Есме, но започва много голяма битка срещу Фуртуна.

Въпреки всички усилия на Есме да го спре, той продължава играта си с различни ходове и накрая успява да разруши доверието на селяните към Шериф и семейство Фуртуна.

Но в същото време и Шериф започва срещу много жесток план срещу Адил; за да си върне земята и парите, той отравя огромно стадо от десетки хиляди кози!

Междувременно снимката, която Мелина дава на Оруч, разкрива, че Елени е била продадена в Истанбул като бебе.

Елени решава да замине в Истанбул заедно с Оруч, за да намери майка си. Това, че Елени не слуша Адил и го оставя назад, го разтърсва дълбоко.

Есме пък, докато се бори рамо до рамо с Адил за козите, научава, че Елени търси майка си и че майка ѝ е от Фуртуна, и това я разтърсва силно.

# 402
Mira07, добре дошла! Благодаря за преводите! Hug

От резюмето много ми хареса, че Есме ще се бори заедно с Адил за козите. Blush Нищо, че се клеха, че няма да се видят повече. Smiley

Къде е Фадиме да пародира погледа на Ели към Оруч Grinning

Общи условия

Активация на акаунт