Сън на дете на 1 г. и 4 м.

• 683
  • 18
  •   1
Отговори
Здравейте мами! Имам проблем. Детето ми е на 1г и 4м почти. Все още сме на 2 дремки, което си мисля рефлектира върху нощния сън и той е само 8ч от нужните 10ч и нагоре. Понеже става в 6 и няма как да издържи само с 1 дрямка. Първата и е от 9:30-11, втората от 15-16:30. Вечер си ляга в 21ч. Какво бихте ме посъветвали за да минем на един сън и да може да си спи нормалните за през нощта часове? Благодаря ви предварително!

Последна редакция: вт, 21 окт 2025, 16:39 от Moderator3

# 1
На 1година и 4м е все още тредно постижимо за повечето деца да спят по 10 часа през нощта без прекъсване.
Тези 10 часа всъщност са препоръчителни, но за денонощието трябва да са 12 часа общо, така че вие сте  някъде там.
Най-добре изчакайте детето да израсте още малко и само ще спре да спи преди обед. Ще остане само следобедната дрямка.

# 2
  • Куциндрел
Не мъчи детето. То само ще си регулира режима.

# 3
Аз не виждам проблем. Моето е на 1 година и 6 (почти). Ходи на ясла и си дремва по два пъти. Вечер заспива различно (между 20 и 22), явно зависи колко е спало пред деня.

# 4
Точно, че според мен дневния и сън и идва много. Тази сутрин се събуди в 6, въпреки че снощи заспа в 21:30
Аз не виждам проблем. Моето е на 1 година и 6 (почти). Ходи на ясла и си дремва по два пъти. Вечер заспива различно (между 20 и 22), явно зависи колко е спало пред деня.

# 5
  • Куциндрел
Нормално е да стават много рано на тази възраст, а някои се будят и през нощта. Някъде след 5 годишна възраст, че и по-късно започват да спят до късно в почивните дни, а не да се будят в преди 9 часа примерно. Това са етапи на развитие на детския мозък и ако някой реши кардинално да се намеси в тях, ще си докара проблеми. Нито детето ще махне дрямката, нито ще почне да става по-късно, най-много да стане по-раздразнително. С тръгване на ясла или градина едната дрямка отпада, ще спи само на обяд, ще става под час и вечер ще е изморено.

# 6
Става в 6, защото вече са и много двете дремки. Опитайте се да я задържите до 10, ако спи поне 1:30, ако е повече идеално, после я сложете вечерта по-рано, може би към 20:00. С малко помощ и постепенно ще се регулира да е обеден съня, към 12:00-12:30.

# 7
Точно и съм съгласна с вас. Затова исках съвет как да мине към една с това ранно ставане.
Става в 6, защото вече са и много двете дремки. Опитайте се да я задържите до 10, ако спи поне 1:30, ако е повече идеално, после я сложете вечерта по-рано, може би към 20:00. С малко помощ и постепенно ще се регулира да е обеден съня, към 12:00-12:30.

# 8
Точно и съм съгласна с вас. Затова исках съвет как да мине към една с това ранно ставане.

Просто в началото обедния сън няма да е обеден, а по-рано. Гледайте поне 4 часа да изкара преди да заспи и я карайте с 1 сън. През 1-2 дни може да редувате пак 2 спанета, ако смятате че много се изморява, докато съвсем си мине на обяд и се фиксира.

# 9
Проблемът не ви е, че детето е на 2 дремки, а че спи много през деня. Дневния сън изяжда нощния. Става рано, защото си е взело количеството сън за денонощието. И понеже е спало малко през нощта не може да издържа дълги интервали през деня и сте в омагьосан кръг. Дете на тази възраст (независимо от броя дремки) му е достатъчно 1:30-2ч дневен сън. Моето дете от 1г е на 1:30 до макс 2ч дневен съм, ако е по-уморен. Спи цялата нощ от 21 до 7 без да се буди. Минаването на 1 дрямка няма да ви реши въпроса, ако продължава да спи 3ч през деня. Започвайте да намаляте дневния сън с по 15мин. Докато не го докарате поне до 2ч. Ако не стигнете първи интервал на будуване мин около 4-4:30 не виждам как ще направите преход.

Будното ви време ок от 12 до 12:30 е ок. Но ще трябва да резнете дневния сън. Ако сутрин става бодро и не може са го доприспите за да увеличите изкусвено часа на ставане, с рязането на днеяния сън ще трябва да си ляга по-рано. Трябваше по-рано да пишете сега със смяната на времето доста раничко ще стане. Ама с желание ще станат нещата.
Също е важно дали е измаря достатъчно през деня детето. ако не е достатъчно уморено също няма как да спи дълго

Последна редакция: сб, 25 окт 2025, 10:21 от sedi_

# 10
Ето днес се събуди в 6:10, първата и дрямка беше от 10:30-11:30, сега заспа за втората и ще се опитам от нея да скъся малко.
Проблемът не ви е, че детето е на 2 дремки, а че спи много през деня. Дневния сън изяжда нощния. Става рано, защото си е взело количеството сън за денонощието. И понеже е спало малко през нощта не може да издържа дълги интервали през деня и сте в омагьосан кръг. Дете на тази възраст (независимо от броя дремки) му е достатъчно 1:30-2ч дневен сън. Моето дете от 1г е на 1:30 до макс 2ч дневен съм, ако е по-уморен. Спи цялата нощ от 21 до 7 без да се буди. Минаването на 1 дрямка няма да ви реши въпроса, ако продължава да спи 3ч през деня. Започвайте да намаляте дневния сън с по 15мин. Докато не го докарате поне до 2ч. Ако не стигнете първи интервал на будуване мин около 4-4:30 не виждам как ще направите преход.

Будното ви време ок от 12 до 12:30 е ок. Но ще трябва да резнете дневния сън. Ако сутрин става бодро и не може са го доприспите за да увеличите изкусвено часа на ставане, с рязането на днеяния сън ще трябва да си ляга по-рано. Трябваше по-рано да пишете сега със смяната на времето доста раничко ще стане. Ама с желание ще станат нещата.
Също е важно дали е измаря достатъчно през деня детето. ако не е достатъчно уморено също няма как да спи дълго

# 11
Ето днес се събуди в 6:10, първата и дрямка беше от 10:30-11:30, сега заспа за втората и ще се опитам от нея да скъся малко.

Ако няма проблем в издържането на първия интервал  т.е да го докара между 4-4:30 може да запопнете преход, но (тук вече зависи от детето какво следва) г/д редувайте дни с 1 и 2 дремки, защото ще се натрупа умора от дните с 1 дремка и ще се преумори. Аз лично бих видяла каква е нормата за сън при детето с 2 дремки, т.е да установите режим, които работи за вас и спи добре през нощта и тогавя бих тругнала към преход, а може и отдавна детето да е било готово за предох и директно да го направите. Не знам каква е ситуацията. Спи ли добре през нощта и има ли разбуждания сутрешните часове (4-5)?

ПС: Внимавайте с намалянето на дневния съм да не му вдигнетвще много будното време и да се преумори

Последна редакция: сб, 25 окт 2025, 16:02 от sedi_

# 12
Неспокойна е през нощта, но го отдавам на това че и никнат горните два централни резци. Малко позакъсня със зъбките. Преди месец се сдоби с първите два. Като цяло забелязвам, че дори в 22 да я сложа пак става рано към 6 🤷🏼♀

Ако няма проблем в издържането на първия интервал  т.е да го докара между 4-4:30 може да запопнете преход, но (тук вече зависи от детето какво следва) г/д редувайте дни с 1 и 2 дремки, защото ще се натрупа умора от дните с 1 дремка и ще се преумори. Аз лично бих видяла каква е нормата за сън при детето с 2 дремки, т.е да установите режим, които работи за вас и спи добре през нощта и тогавя бих тругнала към преход, а може и отдавна детето да е било готово за предох и директно да го направите. Не знам каква е ситуацията. Спи ли добре през нощта и има ли разбуждания сутрешните часове (4-5)?

ПС: Внимавайте с намалянето на дневния съм да не му вдигнетвще много будното време и да се преумори

# 13
Нормално е бебетата и малките деца да се будят в 6. Не е проблем

# 14
Нормално е бебетата и малките деца да се будят в 6. Не е проблем
Не е проблем ранното ставане (освен ако на родителите не е удобно), а това че нощният сън е по-малко за сметка на дневния. Нощният сън е основен завъстановяване на организма. Дневният е спомагателен докато дете порастне достатъчно за да отпадне.

Има активни деца, които има нужда от по-малко съм към 09:30, но все пак нощния сън трябва да е бил пълноценен, а не да спи неспокойно ,да става на няколко часа и да се събужда като парцал.
ПС: зъбите са от няколко дни до 2 седмици да речем, ако и след това продължава нощните проблеми си е проблем в режима

Общи условия

Активация на акаунт