Освен това преди 5 и даже 2 години беше лесно да си намери човек (гъвкава) работа. В момента поне в Германия на студентите и завършващите никак не им е лесно, защото е криза.
Иначе за това че не може да се обобщава съм съгласна. Всяка специалност и всеки университет (и всеки човек) са различни. Аз в моето следване имах по 4-5 софтуерни проекта паралелно на семестър освен лекциите и упражненията. Част от тях в групи с колеги, част от тях самостоятелно. Това заемаше страшно много време. И понеже се питаше за информатика мисля че е важно да се отбележи че (обикновено) в това следване се очаква човек да не се ограничава до посещението на лекции/упражнения и учене на теория. В икономическите специалности например (каквато също завърших) е друго, има упражнения и семинари, но не и такива големи проекти. И да, сигурно има начин човек да ги претупа, да си удължи следването и т.н. и никъде в горното мнение не написах че е принципно невъзможно. Но не е никак лесно и не бих го препоръчала. Вариантът за съсредоточено следване в БГ и заминаване в чужбина по-късно ми се струва много по-разумен. Но в крайна сметка не ние решаваме, а питащият. Така че всеки с мнението/опита си.
Не всички имат обаче този късмет.