Седмокласници 2025/2026 - тема lll

• 30 003
  • 765
  •   1
Отговори
# 345
  • пустинята Гоби
Кой знае защо регламент за олимпиадата по история няма още. Моето дете традиционно ходи, защото има интерес по предмета и се справя добре. Тази година в друга област са му основните усилия, но ще иде и на олимпиадата по история и без това не се подготвя специално, да се пробва. Като резервент вариант може да кандидатства в НГДЕК, въпреки че ни е далеч и не знам дали си заслужава пътя до там, че чувам недотам добри отзиви за училището.

# 346
.......
То във Варна и училища няма. Навсякъде е зле, дори и "топ" гимназиите са "мижай да те лъжа". Направо не знам защо си го причиняваме.

По времето на голямата ми дъщеря (2008 кандидатства), най-добре бяха Първа АГ и МГ. След тях бяха Четвърта и Пета езикови гимназии.
Чувам, че вече не са това, което бяха, но наистина ли е зле положението?
От нашия град много деца се насочват към хуманитарната гимназия и Четвърта ЕГ.

Понеже стана въпрос за обучението по математика.
Моето мнение съвпада с това на svetlaem. По-добре паралелно да вървят алгебра и геометрия, отколкото така, първо едното, после другото. По мое време беше така, имаше време за упражнения, не съм оставала с чувството, че сме претрупани с нови знания и че препускаме из материала. Аз се справях сама, а и всички, на които им се учеше, се справяха сами.

# 347
  • София
Здравейте.Имам си седмокласник тази година и реших да потърся тема за споделяне.С изненада разбрах ,че вече са започнали пробните изпити и даже сме изпуснали част от тях. Баткото ни е 11клас и като кандидатстваше ,пробните започваха февруари , та изобщо не очаквах вече да текат. В школата ,която посещава детето , правят през седмица пробни матури и положението хич не е добро - все се върти около 70-73т . Баткото ходеше на същото място и той ги докарваше до 85 обикновено на пробните ,но на истинската матура изкара 96т  ,та се надявам и малкия да е по-добре на реалния изпит, но все пак 70 е зле за мен и на този етап. Явно ще трябва да се включвам и аз ,да му вися над главата ,да купувам тестове и помагала. С баткото беше песен ,не разбрах , че е 7 клас - не знаех,какво учи ,кога учи ,оправяше си се напълно сам ,само на курсове го записах и това беше. Малкото е по-различно обаче .Яд ме е,защото изобщо не е по-глупав ,но още много му се играе ,няма никаква амбиция и изобщо вятър го вее ..... Курсовете ни са през седмицата ,а в събота редуват пробна матура и упражнения по БЕЛ .Реално само в сряда и неделя не е на нещо. Честно казано ми е жал за децата .И точно сега включиха химия,физика и биология,които хич не са лесни ,особено първите 2 .
  За лягането вечер - ляга си към 23 ,но е луд фен на Реал Мадрид и като има мачове ги гледа до доста късно.Сутрин сам се буди и оправя за училище ,защото става най-рано от всички у дома.
 По математика миналата седмица бяха на задачи от движение , а по литература на Немили - недраги.

# 348
  • shumen
Зори,добре дошла.
И на моя още му се играе и само топката му е в главата.
И аз мисля,че най-добре ще е да се учат Алгебра и Геометрия паралелно.
Нашите май няма да си разменят подаръци за сега.

Последна редакция: пн, 01 дек 2025, 21:21 от danaeka

# 349
  • Някъде по Дунава
Зори, аз ще се радвам и на 70 т по математика. Реално и повече не са му нужни.
Имам и дете в 11 клас. Ти пишеш ли в другата тема?

# 350
  • София
Зори, аз ще се радвам и на 70 т по математика. Реално и повече не са му нужни.
Имам и дете в 11 клас. Ти пишеш ли в другата тема?
И аз ще се радвам. При нас е голяма мъка с математиката.....Разчитаме на БЕЛ ама и там не е много сигурно. Лошото е, че сме в Сф, където знаете каква е мелачката. То и тя не се напъва кой знае колко.

# 351
  • пустинята Гоби
За София 70 точки по БЕЛ и Математика за съжаление са малко. Моето дете беше депресирано, че вчера на курса по Бел от училище се е справило зле, за разлика от друг път е имало малко точки. Значи все пак има желание и напън да се справя добре. Лошото е че май се разболява, а в събота ще има пробен изпит от школата по БЕЛ, на която ходи, ама каквото.

# 352
  • София
Аз разчитам на БЕЛ да изкара повече, даже се целим къмто 90. Въпреки че госпожата и по БЕЛ е много зле - почти не им преподава. ПОловината произведения остават неучени, разчитаме на курса. Там за пръв път писа теза и преразказ. Отначало беше много зле, сега господинът я е похвалил, че има сериозен напредък - тезите и били за отличен вече. На тестовата част се справя добре също.

# 353
  • shumen
И аз разчитам на БЕЛ да изкара повече,че по МАТ е голяма мъка.Нашите по БЕЛ госпожата ги подготвя добре,но по МАТ господина е зле.Дава им домашни,но не ги проверява.Задачите от урока им ги решава и те само преписват,не им обяснява нищо.

# 354
И аз разчитам на БЕЛ да изкара повече, но и се притеснявам да не блокира като знае, че трябва да изкара колкото се може повече точки.
Последното контролно по БЕЛ беше по модела на НВО (от началото на учебната година госпожата им дава такива контролни) дъщеря ми имаше 61 точки. Имаше един подвеждащ въпрос, на който тя е сгрешила и на редактирането на текста имаше 11 или 12 открити грешки.
Тезата добре била, но можело още малко по-дълга да е.
Казах на дъщеря ми, че трябва да се старае на редактирането да има максимален брой точки, защото все ще има подвеждащ въпрос, на който може да не улучи верния отговор.
При тезата и преразказа има и малко субективизъм в оценяването, та където зависи само от нея да е максимално без грешки. На олимпиадите по БЕЛ на преразказа изкарва много добри точки, ако и на изпита има толкова, 80-90 точки трябва да изкара.

По математика вече ѝ казах, че и на 60 точки ще се радвам.
Дадох ѝ да решава тест по математика в събота нещо като домашен ПИ. След 45 минути отивам да видя докъде е стигнала, тя още на пета задача. Защо не прескочи тези, които те затрудняват? Прескочих ги, но си мисля за тях и не мога да продължа. Дадох ѝ 10 минути почивка, прескочихме няколко задачи и продължи нататък.
По математика бързали толкова много, защото предстояла геометрия, която била по-трудна и там щели да правят повече упражнения.
Аз на моменти се плаша как ще мине това НВО по математика, щерката ми казва : "не се плаши, мамо, не съм толкова тъпа".

# 355
Не е редно това с геометрията. По-трудно е, но децата,  които не харесват математика,  по-лесно се справят с алгебрата

# 356
И на мен не ми се струва редно.
На НВО има повече задачи по алгебра. Според мен на тях да се наблегне, ще донесат приличен брой точки.
Геометрията е по-трудна, вярно че една задача носи повече точки, но пък има риск детето да не успее да я реши изцяло.

Коледната ваканция ще е математика и коледни сладки при нас. 😃

# 357
  • София
При нас учителят по математика каза в началото на учебната година, че ще правят пробните по Мат от март месец нататък, когато се вземе повечето материал. Казал е на нашия, ако иска да се яви на олимпиадата, но той не иска да си губи съботата.

# 358
  • пустинята Гоби
Моето дете не харесва математиката, направо я мрази и противно на всякаква логика, алгебрата му е най-трудна. Затова постоянно проверявам след него и му дудна, че трябва да решава повече, за да автоматизира този тип задачи, те първо са най-лесни и второ с работа, ще станат нещата. Те и стават, ама е с мъки.

И той се цели за 90 точки по БЕЛ и МАТ, по предмета с който ще кандидатства също, ама там проблеми няма.

# 359
При нас по мат ако изкара 70-75 точки ще е добре. По БЕЛ се надявам да са над 90. Проблем е, че в София има голяма конкуренция, а се включват и деца от околните селища. Но каквото изкара ще го мислим, важно е да е здрава.

Общи условия

Активация на акаунт