Седмокласници 2025/2026 - тема lll

• 19 703
  • 502
  •   6
Отговори
# 450
  • София
Наваксах 40+ мнения и само искам да кажа- “ебаси пре***ния набор!” 😂 Ай да ги затварят направо тия училища! И никакви социални мрежи, а който намери начин да влезе- ей тъй- да му е гадно, че нищо не разбира, а и да не знае как да излезе, понеже не разбира кое копче да натисне 😂 Важното е да има добродетели, чада мои и да няма омраза 😂😂 Малее, някой път искрено имам чувството, че живеем в холограма.

# 451
  • Където морето целува небето...
Няма как да не го копирам тук.

Ирина Манушева:
"Ако това на снимката е вярно (П.П. - ВЯРНО Е!), то рязко ще изпревари другите безобразия, натворени от сегашния екип на МОН.
(вж. текста в края на публикацията, в случай че снимката не се чете ясно)
* Чуждоезиковите профили са важни за хиляди деца, които наистина искат да учат задълбочено чужд език, и са ЕДИНСТВЕНОТО СПАСЕНИЕ за още хиляди деца всяка година, които НЕ ЖЕЛАЯТ ДА ИЗБИРАТ ПРОФИЛ ИЛИ ПРОФЕСИЯ ЗА ЦЯЛ ЖИВОТ НА 13 Г. При това с резултат от НВО.
    * Освен това ПАК не разбрах. Ако децата ни ще учат чужди езици по школи и български език по школи, и математика по школи, и изкуства по школи, и ще спортуват по школи, и природни науки, ако не сте им убили интереса, ще учат по школи, ЗАЩО УЧИЛИЩЕТО Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО? Да ви изпреваря - и социализацията върви по-добре и мирно в школите.
[/list]
* Чухме как министърът надменно обясни - няколко пъти - пред Комисията в НС, че който останел без аргументи и смислени предложения,  започвал да твърди, че не трябва да се правят промени на парче. 
Не, г-н Вълчев, именно защото имаме много аргументи и смислени предложения, за пореден път казвам(е): СПРЕТЕ С ПРОМЕНИТЕ НА ПАРЧЕ.
Не може да променяме учебните програми, без да знаем какво искаме да постигнем с тях.
Не може всяка година да си плюем на пръстите и да драскаме произволни числа за паралелки с един или друг профил/професия.
Не може да вкарваме нови предмети, да променяме  броя на часовете, да диктуваме на училищата какво да правят и въобще да продължаваме да безчинстваме на гърба на децата си и тяхното бъдеще.
Пардон, не ние. ВИЕ.
Нашето безчинство е, че търпим. "

# 452
Няма как да не го копирам тук.

Ирина Манушева:
"Ако това на снимката е вярно (П.П. - ВЯРНО Е!), то рязко ще изпревари другите безобразия, натворени от сегашния екип на МОН.
(вж. текста в края на публикацията, в случай че снимката не се чете ясно)
* Чуждоезиковите профили са важни за хиляди деца, които наистина искат да учат задълбочено чужд език, и са ЕДИНСТВЕНОТО СПАСЕНИЕ за още хиляди деца всяка година, които НЕ ЖЕЛАЯТ ДА ИЗБИРАТ ПРОФИЛ ИЛИ ПРОФЕСИЯ ЗА ЦЯЛ ЖИВОТ НА 13 Г. При това с резултат от НВО.
    * Освен това ПАК не разбрах. Ако децата ни ще учат чужди езици по школи и български език по школи, и математика по школи, и изкуства по школи, и ще спортуват по школи, и природни науки, ако не сте им убили интереса, ще учат по школи, ЗАЩО УЧИЛИЩЕТО Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО? Да ви изпреваря - и социализацията върви по-добре и мирно в школите.
[/list]
* Чухме как министърът надменно обясни - няколко пъти - пред Комисията в НС, че който останел без аргументи и смислени предложения,  започвал да твърди, че не трябва да се правят промени на парче. 
Не, г-н Вълчев, именно защото имаме много аргументи и смислени предложения, за пореден път казвам(е): СПРЕТЕ С ПРОМЕНИТЕ НА ПАРЧЕ.
Не може да променяме учебните програми, без да знаем какво искаме да постигнем с тях.
Не може всяка година да си плюем на пръстите и да драскаме произволни числа за паралелки с един или друг профил/професия.
Не може да вкарваме нови предмети, да променяме  броя на часовете, да диктуваме на училищата какво да правят и въобще да продължаваме да безчинстваме на гърба на децата си и тяхното бъдеще.
Пардон, не ние. ВИЕ.
Нашето безчинство е, че търпим. "
Подкрепям напълно! За пореден път необмислени и глупави опити на гърба на нашите деца!

# 453
  • София
Е добре де, чета "указанията" и се чудя, сега тези учлища, които преимуществено ще предложат профил 'математически', те специализирани ли ще станат по поправките в Закона, които чакат второ четене?

Да не забравяме, че Коледа е сезонът на греяното вино! Хубав ден на всички и празнично настроение! Аз отивам да разглдеждам нитачки, менгемета и тръборези SmileSmile

# 454
Няма да има ни математика, ни езици. Така го разбирам аз.

# 455
  • Пловдив
В Пловдив свикват извънредни родителски срещи утре,точно когато е протеста🤐.Не ми се коментира вече.
Всички майки на седмокласници и надолу трябва да сме на площада.
Толкова са жалки .

Иначе за Пловдив Образователни технологии организират ПИ:
На 20 .12 по математика
На 21 12 по БЕЛ
40 лв е таксата за деца,които не посещават школата.
Давам инфото,че по назад в темата май  имаше питане конкретно за града.

# 456
  • София
Започнаха да се появяват статии по въпроса https://www.actualno.com/education/na-vojna-s-chujdite-ezici-mon … news_2529854.html Даже са ме цитирали. Joy
Сега може би е моментът да попишете малко до МОН.

# 457
То освен да се пише писмо с една дума -оставка, аз друго не виждам да има смисъл.

# 458
  • София
Започнаха да се появяват статии по въпроса https://www.actualno.com/education/na-vojna-s-chujdite-ezici-mon … news_2529854.html Даже са ме цитирали. Joy
Сега може би е моментът да попишете малко до МОН.

Видях и аз, че са те цитирали 😊

# 459
  • Пловдив
Олеее,хораааа бяса ме хвана в момента.
Няма да конкретизирам училище,но разбрах току що ,че е получено официално писмо от МОН,че догодина часовете в 8 клас по АЕ падат от 12 на 4.
Говоря за професионална гимназия,не профилирана.Обучение по език беше разширено.Пълна каша ще е,сменят се прифесии,да не говорим,че ще се съкращават учители.

Малко му е оставка на тоя.🤢

# 460
  • София
Да, има пак нови указания, само за професионалните гимназии, според които и за тях ще се прилагат условията за РИЧЕ, които са предвидени за профилираните. Явно са чели какво пишем по социалните мрежи и са разбрали, че здраво са се окъкали като са предвидили ограничения за РИЧЕ за профилираните, но не и за професионалните гимназии. Това, че точно МОН не може да състави грамотно един елементарен текст, е адски тъжно.
Явно въпросното професионално училище има усреднен успех от НВО 10 клас за последните три години под средния за страната и затова от РИЧЕ ще мине на НИНРИЧЕ.

# 461
  • София
Безумия! И всичко се прави тайно, и в кратък срок - до 12.12?
Какво можем да направим? На кой мейл точно се пускат възражения?

# 462
  • София
Това не е нормативен акт, а указания и затова не са подложени на обществено обсъждане и няма конкретен контакт за изпращане на възражения. Аз в такива случаи изпращам тук priemna@mon.bg С копие до тези два мейла e.kostadinova@mon.bg и a.rusakova@mon.bg
Може и до омбудсмана да се пусне нещо.

Последна редакция: вт, 09 дек 2025, 20:05 от sanaka

# 463
Самият критерий усреднен успех за предходни години на НВО 10 е сериозна предпоставка за сегрегация, и то от МОН спусната. Кое училище ще вдигне нивото на постъпващите, ако учебните планове за предстоящ прием зависят от това каква са я свършили предходни випуски?

# 464
  • София
Както писах и на МОН, въздигат едно практическо положение в държавна политика, което е забележително. Интересен факт е, че дъщерята на Вълчев е осмокласничка във 2АЕГ в така излишният според него профил Чужди езици. Недоумявам защо не я е записал в математически профил, за да става инженер и да спасява България.

Общи условия

Активация на акаунт