Седмокласници 2025/2026 - тема lll

• 29 783
  • 765
  •   1
Отговори
# 75
  • София
По принцип за дете с пропуски от 5 и 6 кл или ако му е трудно разбирането на математиката-школата изобщо не е удачен вариант-там си вървят с темпо като в училище и ако не се пита за нещо неразбрано си остава така,а повечето деца нямат смелост да питат за съжаление...
За математиката съм на същото мнение-за да си добър,трябва много решаване,кой както иска да го разбира .
По таи причина моята дъщеря ходи на частна учителка по математика. Освен, че има пропуски и отнема повече врмее и по-бавно схваща математиката. Ето вчера беше при учителката и най-сетне разбра тъждествата. А в училище ги дъвчат цяла седмица.
По БЕЛ ходи на школа и съм доволна. И учителката по БЕЛ в училище ни заклеваше да не записваме децата на курс, тя щяла да ги подготви. Дрън-дрън. Абсолютен въздух под налягане. Миналата година даже не беше си покрила материала. И тази натам върви. Домашни йок, тези и преразкази - още по-малко.
Автоматизирането по математика е хубаво нещо, но за да се случи трябва детето само с това да се занимава. А времето не стига. Освен това предметите не са само БЕЛ и МАТ. Имат тамън 5 разказвателни........Кое по-напред.

# 76
Аз пък изобщо не мога да се съглася с вас. Решаването на стотици еднотипни задачи води до понижава на концертрацията и подценяване на задачите по време на изпит. Да не говорим за огромната демотивация. Достатъчни са 2-3 задачи от същият тип, за да се постигне трайно знание, ако всичко е обясняно както трябва.
Като човек, който в ученическите си години е ходил по математически състезания и е постигал добри резултати, моето мнение е противоположно.
Решаването на стотици задачи с леко градираща трудност навремето ми помогна да развия достатъчна скорост, че на контролните да мога да решавам спокойно за един час освен задачите на моята група, то и тези на другите две групи. А на състезанията да отмятам набързо "скучните" задачи, за са се фокусирам спокойно върху тези, които бяха наистина интересни.

Моята дъщеря е от по-бавните в класа, но след като лятото изреши близо 700 задачи от шестокласния материал на преговора и входното ниво беше една от най-бързите.

# 77
Постоянството пък за мен е най-съществено. По-добре е да реши 2 задачи, но трудни, група В или по-засуканите състезателни, отколкото 20 от А. И да решава по две всеки ден или през ден, а не веднъж седмично, както правят някои познати деца и после се чудят защо им куца предмета. Случвало се е, разбира се, да търси помощ от учител, също да се окаже, че материалът за конкретната задача изобщо не са го учили, но с питане знаете - до всякъде се стига. Тия дни чертахме ли, чертахме едни окръжности с вписани многоъгълници, следихме да е точен чертеж, щото не можем да обясним зависимости, които не са учили (аз не съм математик, но и лаиците могат да чертаят). И да, стигна до верен отговор и вече може да реши такава задача.

# 78
  • у дома
Аз пък изобщо не мога да се съглася с вас. Решаването на стотици еднотипни задачи води до понижава на концертрацията и подценяване на задачите по време на изпит. Да не говорим за огромната демотивация. Достатъчни са 2-3 задачи от същият тип, за да се постигне трайно знание, ако всичко е обясняно както трябва.
Като човек, който в ученическите си години е ходил по математически състезания и е постигал добри резултати, моето мнение е противоположно.
Решаването на стотици задачи с леко градираща трудност навремето ми помогна да развия достатъчна скорост, че на контролните да мога да решавам спокойно за един час освен задачите на моята група, то и тези на другите две групи. А на състезанията да отмятам набързо "скучните" задачи, за са се фокусирам спокойно върху тези, които бяха наистина интересни.
Аз съм със същите наблюдения от мен като учеща в МГ и ходеща по състезания.

# 79
Привет, и според мен си трябва доста решаване за да стане човек добър по математика- и редовно и по много Simple Smile - в оптималния случай всеки ден по 7-8-10 задачи поне. Така се добива рутина, започваш да "виждаш" решението по- лесно, може по- добре да прецениш как най- лесно да решиш задачата, кое може "на ум" и кое да се напише и така идва и бързината. Мисля си, че е така и с преразказите и с тезите донякъде. Когато кандидатствах аз имаше отговор на литературен въпрос и си спомням, че учехме почти наизуст темите, но сега с тезите май не е точно така и си трябва упражнения доста.
При нас тепърва ще учат "На прощаване".

# 80
  • Пловдив
И моят син се мъчи с математиката. Бавно и славно напредва, но си му трябва повече време, за да усвои нещагта, а нашият учител дава контролни всяка седмица. Няма много време за упражнение и често се случва да допуска технически грешки от бързане. Но здраве да е, не всеки е роден математик.

# 81
И според мен трябва редовност спрямо възможностите на детето- едни да трупат рутина и практика с нов материал и бързина, други да изчистват сметкаджийски грешки (+/_), трети,които са с логическо мислене и математиката им е силна - опит с различни сложни задачи.
Но е много тънка границата да им стане досадно и отегчително още в началото на годината, та всеки родител най добре може да прецени.
Лично аз ще се опитам ваканцията да реши по 10-на задачи на ден.ПИ- след нова година.

# 82
Аз се чудя защо не пишете, ато имало нова тема.
Моята нито я следя, нито знам какво учат и имат ли домашни, нейно задължение е.
Днес беше на урок по математика, в понеделник ще има по БЕЛ.
Госпожата по математика в училище не е съвсем добра, да не кажа друга дума, но и домашни не дава. Умишлено не записах в едно от 3-те училище в Пловдив, където знам, че ги затрупват с домашни във всеки възможен момент, макар че щерчето се класираше в едната вип паралелка. За мен такова натоварване не е ок. От  7 клас не им се решава животът, все пак.

# 83
  • Някъде по Дунава
Привет! Тази година нашата учителка по математика се активизира и дава повече домашно. Наборът обаче ваканцията само за риболов мисли.
Днес сме на вълна литература. Бяхме на Черепишкия манастир и къщата на баба Илийца. Много интересно разказва жената в къщата.

# 84
Ако някой се чуди какво е положението със съдебната защита срещу новата заповед за “интегралното” НВО🤓, ами положението е като всичко в държавата. Пазим МОН от 13-годишните.

"Да се защити Държавата от едно 13-годишно дете". Защо им е на властите да воюват с родители - https://www.svobodnaevropa.bg/a/izpit-7-klas-mon/33565800.html?f … joELGvRK6jxv3olpQ

Последна редакция: пт, 31 окт 2025, 21:13 от silan

# 85
  • София
Е, това е просто един неграмотен съдия, който образува дело, което не му е подсъдно. Дивотията със социалния доклад не подлежи на коментар, както и между другото, подаването на жалба срещу акт на министър в административния съд, при положение, че жалбите срещу министерските актове са подсъдни на ВАС. Последното го коментирах и преди /не помня дали в тази тема/.

# 86
  • София
Според мен броят за решаване на задачи по математика е индивидуален за всяко дете. Убедих се миналата година с каките близначки. Не ходеха на уроци по Математиа, единственото допълнително беше ФУЧ при класната, която им даваше задачи и в къщи аз дообяснявах на която не е разбрала. Едната толкова ми беше заела вниманието, че не се усетих че другата не ме пита нищо...всичко знаела. Денят преди иьпита прибирайки се я виждам сама с волейболната топка възмущавайки се  че всеки решавал задачи, дори сестра й. Ами познайте, на изпита изкара 91 точки, сестра и 57.
Но това е едно...на колко деца, без толкова много решаване. С малката тази година напълно съм се отчаяла, въобще не и стигаа времето камо ли за още повече допълнителни задачи.
А иначе в по-елитните гимнназии в 8 клас , при каката така гледам...от днес за утре 20 задачи за домашно  като 2 от тях и мен ме затрудниха.

# 87
Правилно е постъпила, денят преди изпит не се учи, не се преговаря, нищо не се прави, свързано с изпит.

# 88
Детелина, то най-добре да почиваш преди изпит, но сърце юнашко не трае. Аз навремето в деня и ноща преди изпита успявах да прегледам всички въпроси и нямаше сила, която да ме спре да го правя. Резултатът беше различен, където ми е интересно нагоре. Скучните предмети надолу.

# 89
Не знам дали още има възможност близнаци да са в една паралелка и в случая на Лиана ми е любопитно така ли е станало.
Закарах девойката на пробна матура. Оръмжа света, че ѝ провалят почивния ден 🥴.

Общи условия

Активация на акаунт