Седмокласници 2025/2026 - тема lll

• 29 799
  • 765
  •   1
Отговори
# 60
На родителската среща госпожите споменаха, че децата като ходят на уроци се объркват повече. Почват да се чудят коя госпожа кое как искаше. Имате ли такива наблюдения с вашите деца?

# 61
  • До морето
На родителската среща госпожите споменаха, че децата като ходят на уроци се объркват повече. Почват да се чудят коя госпожа кое как искаше. Имате ли такива наблюдения с вашите деца?

И на нашата родителска в началото на учебната година казаха нещо подобно. Също така казаха, ако вке пак ще записваме децата някъде за подготовка, то да е на школа, за да избегнем момента, в който домашното от училище се пише при госпожата от уроците - така хем не пишат домашно сами, а някой им го обяснява, хем даваме пари за домашно, вместо за допълнителна подготовка.

# 62
Здравейте,
По математика са на тъждества.
В учебника по биология, който е на Клет Анубис, информацията не е систематизирана и няма запомняне. Отделно, че имат да попълват Тетрадка+ по биология и химия. Аз лично харесвам най-много учебниците на Просвета, изглеждат ми най-достъпно написани.
Имат ужасно много домашни, даже по ТП и виждам, че вече всички са ужасно изнервени. Натискът е огромен тази година по всички предмети-домашни+контролни
Относно телефоните-от пети клас ги оставят в кутия по време на часовете. Винаги има деца, които хитруват. Тази година много преписват съучениците му, даже се хвалят с еднакви точки, оценки и т.н., моя е от "смотаните", които не преписва и съответно се отразява на оценките и самочувствието.
 На нашата родителска среща също споменаха, че децата, които посещават курсове се объркват повече, което според мен не е така. Има деца, които са минали с учителите си материала по математика, може би им е скучно и не внимават в часовете, пречат и побъркват учителката.

Последна редакция: ср, 29 окт 2025, 09:37 от Ivvy53

# 63
  • София
Здравейте! Тотално съм ви изпуснала, но така ме е завъртяло всичко, че даже не мога да се сетя за бгмамата. Омотала съм се в работа, командировки и приятни дейности от странично естество. Отделно продължавам да съм абсолютно отвратена от тая държава и съм решила валежите в Мумбай и човекът, дето купил 23 килограма банани да не завземат една година от животите ни, която никой после няма да ми върне. Избрали сме с детето да мислим за седми клас като за още една година, която просто ще е малко по-натоварена и толкоз. Може би и други са така, защото почти всички учители споделиха, че очаквали едни стресирани деца в началото на учебната година, обсъждали как да снемат напрежението от тях, как да общуват с тях, за да не ги стресират допълнително, пък то се оказало, че тази година седмокласниците били едни такива апатични, живеели в облаците и като цяло още не се били събудили от лятото.
Като изключим всичко останало, само по история ще имат олимпиадата на МОН, вътрешна олимпиада, изходен тричасов изпит в края на втория срок и приемен за осми клас. Ежедневното натоварване по предмета си върви. По БЕЛ госпожата е много структурирана, тези се пишат редовно, литературата върви с едни ремарки в полетата на произведенията... По МАТ, доколкото разбирам, контролни правят на всеки две седмици. Трите нови предмета са му много интересни, изобщо не очаквах, особено физиката и дори се случва да споменава в разговори за теми извън училище. Абе, засега всичко е спокойно и единствената трудност е да помни всички домашни и възложени ангажименти, но това при него си е до разсеяност, която си носи от малък. До къде са по предметите абсолютно нямам идея, единствено по литература, мисля, ще започват с „Немили-недраги“. Учебниците по природните са на Педагог 6. За белите тениски трилогия мога да напиша. Имам чувството, че бялата тениска по физическо и на двамата им е като допълнителен слой кожа вече толкова години.. Извинете за романа Simple Smile

# 64
  • София
Исках да видя балообразуващите оценки за НПМГ София, но сайтът им е вного странен. Не открих нищо. Някой може ли да съдейства?

# 65
  • София
За миналата година можете да ги видите в ДПП https://ruo-sofia-grad.com/wp-content/uploads/2025/04/za_saita_D … dualna_forma.xlsx . За тази година още е рано.

# 66
При нас все по-осезаемо става усещането, че няма време за нищо. Аз гледам уикендите да проверявам напредъка по разказвателните предмети, но само за химията и биологията ми остава време + да ѝ давам задачи по математика.

Вчера дъщерята каза, че днес щели да имат контролно по физика и мъжът се хвана да мине с нея целия материал по физика до сега. Все пак средното му образование е ТЕТ, та е баш в свои води. След това ѝ дадох за упражнение и тестове от сборника на Максимов, но времето стигна само за 4 теста.

В училището явно на дневен ред е темата с кандидатстването, та дъщерята се притеснила, че всички ходят на школи по БЕЛ, а тя не ходи. Обсъдихме го и се съгласих да я запиша някъде на уроци по БЕЛ, за нейно спокойствие. Избрах една от уж най-добрите школи в града и индивидуален план. Утре ще държи входно ниво и ще изготвим план на уроците.

Имам чувството, че материалът в училище е супер много по всичките предмети тази година и идея нямам как се смогва на това темпо. При нас дори и уикендите са доста уплътнени.

# 67
Моята я оставих два дни вкъщи. Биха й в понеделник грипна ваксина (престраших се) и прави реакция. Ръката й е доста подута, боли я глава и гърло. Отделно е ужасно уморена и беше много притеснена, че не й стига времето за учене на "На прощаване". Днес почива от всичко (май е писала домашно по математика). През ваканцията пак има занятия... А не са минали и 2 месеца от началото на учебната година.

# 68
Миличката. Дано бързо отшумява. 🤗

И моята е уморена, хем не ходи на школи. Имат много за учене, включително и по музика.
Изумена съм от това как са написани учебниците - купища информация, която обърква учениците, не могат да отсеят важното и за капак неправилно построени изречения.

# 69
Днес във фейсбук попаднах на пост на седмокласна майка. 140 задачи за домашно по мат за "ваканцията". 140!!! Плюс останалите предмети. Имам чувството, че живея на друга планета и моята е по-добра. На кого и защо е нужно за 4 дни да реши 140 задачи. Аз съм убедена, че ако синът ми има такива домашни, до НГ ще изтрещи, а до НВО ще е на хапчета. Наистина ли учител вярва, че такова свръхнатоварване е полезно?

# 70
  • До морето
Нашата е казала, че ще даде 100 задачи за "ваканцията". На изумената ми физиономия, синът ми каза - Госпожата каза, че тази година ще е така.
Ми не смятам, че е нормално.

# 71
Много зависи от задачите. Аз лятото, като си припомнях седмокласния материал, реших около 200 задачи от ФСУ за 2 дена за по няколко часа, докато си гледах филмчета. Но основно А и Б група бяха. Те са еднотипни и като решиш една, другите са същите с леко градираща трудност. Но това е единственият начин за мен да се запомнят добре формулите - с много решаване на задачи. Аз накрая само като видех задачата и ми беше ясно как ще се реши.

# 72
И аз съм изпуснал новата тема, защото модератор е изтрил явно мнението ми.
Няма какво да се объркват децата, едва ли изискванията са много различни.  Но учителите в училище все твърдят, че няма нужда от уроци, а самите те дават такива.

# 73
  • у дома
По принцип за дете с пропуски от 5 и 6 кл или ако му е трудно разбирането на математиката-школата изобщо не е удачен вариант-там си вървят с темпо като в училище и ако не се пита за нещо неразбрано си остава така,а повечето деца нямат смелост да питат за съжаление...
За математиката съм на същото мнение-за да си добър,трябва много решаване,кой както иска да го разбира .

# 74
  • София
Аз пък изобщо не мога да се съглася с вас. Решаването на стотици еднотипни задачи води до понижава на концертрацията и подценяване на задачите по време на изпит. Да не говорим за огромната демотивация. Достатъчни са 2-3 задачи от същият тип, за да се постигне трайно знание, ако всичко е обясняно както трябва.

Общи условия

Активация на акаунт