НАБОР 2006 - Студенти - 2

• 34 907
  • 547
  •   1
Отговори
# 495
  • Сандански
И моята днес има превод.
Здравейте!
Това, което са им превели от социалните на 15.01, дали знаете за кой месец е.
Чудим се, тъй като съвсем не отговаря на сума на предходните месеци.
За Декември трябва да е.
Превеждат се за предходния месец.

# 496
Ние пак ще плащаме здравни осигуровки...
Трябвало да подаде декларация, че иска университета да ги плаща. Съответно никой не им е казал... Преди 20г в същия университет нищо не подавах...
Та, вижте си здравните на децата, да не се изненадате като мен🙄
Мисля, че не трябва да плащате, а си вземете уверение от унито, че е студент точно за този период, за който не са платени осигуровките. Подпечатано уверение, отива в НАП с лична карта и изисква корекция на здравноосигурителния статус.

# 497
  • София
Помня много ясно че един от документите за записването беше именно със съдържание и опция за отметка дали университета да осигурява здравно.При нас поеха от момента на записването, та реално няма и пропуски  в осигурителния статус след приключване на училище.
И при нас  положението вече е ваканционно.Все пак очаквам да видя черно на бяло нанесени в системата последните две оценки .от сесията.Справи се прекрасно.И стипендия ще взима накрая

# 498
За здравните осигуровки мисля, че университетът плаща до доказване на противното, така да се каже. Т.е. студентът е длъжен да ги уведоми, ако е осигурен от друго място, за да не плащат, но не и да го карат да заявява, че иска университетът да му плаща.
Един взет изпит има дотук само и още е далеч от приключване. Grinning В сам обявилия се  за Университет по Адски Страдания и Гадости няма освобождавания от изпити.

# 499
  • София
НБУ осигуряват сина ми от октомври, въпреки, че беше още на 17 и го осигуряваше и държавата до края на ноември.
Може би не навсякъде е автоматично.

# 500
  • Между гори и планини
Аз проверих, моят син няма прекъснати здравни осигуровки, слава богу във ВТУ е автоматично здравно осигурен.

# 501
Да, и по наше време нямаше освобождаване в уасг, но в интерес на истината не сме правили и контролни през семестъра. Проекти и курсови работи, както и ежеседмичното им предаване и проверка не го броя, то все пак се правеше вкъщи.
Гледам я сега Ния, ми те нон-стоп имат контролни. Имат и домашни, които защитават после. Имат освобождаване по 3 от предметите от практическата част на изпита (задачите), но не и от теорията. Освен това провеждат изпита по предмет в два различни дни  - в единия задачи, а в другия - теория. В су нямат седмица за заверки, всъщност във фми няма такова нещо заверка. Нямат и седмица за поправка след сесията. В уасг имаше седмица за заверка, която си ни беше бонус ако през семестъра сме заверили. А на изпит отивахме по групи, не целият поток и се явявахме първо на задачи и който мине остава за теория същия ден. Два съвсем различни подхода имат двата университета. Все пак и специалностите са много различни и е нормално и начинът на обучение и изпитване да е различен.

# 502
solnichka, и аз така мислех.
Затова го написах, да проверите при вас как е.
При нас подаваш допълнително молба през октомври (не при записване).

# 503
Да,  DZ, добре е, че сподели, всички да си проверят, че никога не се знае.
Замислих се даже, ако започне студент на трудов договор, дали пък университетът да не трябва да даде бележка, че е осигуряван вече здравно. При граждански договор със сигурност ще трябва.

Мария, все така си е УАСГ. Има си седмица за заверки и поправителна накрая.

# 504
Моята има превод само за отопление, нито за един месец от другата, от приятелите и всеки различно, но те има от другата, тя не

# 505
Някъде из документите за тези помощи да няма дребен шрифт, че са на лотариен принцип. Grinning

# 506
  • Някъде в Европа...
В ТУ-Варна, който ще се осигурява здравно от унито, трябваше да подаде документи през октомври.
Синковецът има само един изпит - на 23.01, по МАТ. Не е притеснен...Другото са нанесените вече текущи оценки и зачоти. Доволна съм от успеха му досега, даже ме изненада приятно 😀.
Стои си в квартирата във Варна, защото си работи...
Ще се прибере в понеделник, има важна задача 😁 - да си регистрира втората кола (че е нов внос), която си купи миналата седмица и пътьом остави в нашия град, за стандартните смени, които се правят след покупка. (направи пак едно легендарно каране миналия петък на валящ сняг, тръгвайки от Варна до София и връщайки се през половин Южна България и Балкана, че захвана и нощта 😀) Изключително е щастлив, защото това е модел кола от същата марка като настоящата му, която търсеше доста време (върл привърженик е на "класики в жанра") и която си купи само и единствено със собствени средства (вече доста се дразни ако му се предложи финансова помощ за каквото и да било)...Настоящата си кола щял да пусне да продава...Страстта си е страст - коли, колела, добре, че още няма собствен мотор 😀. Съответно и акълът му е основно с това зает, защото това му е интересно - устройство, части и т.н. С такъв ентусиазъм говори винаги на тази тема....
Ще се върне във Варна след 4 дни престой тук, ден преди изпита си, после явно ще си остане и там заради работата. Вторият му семестър започва на 16.02...

Последна редакция: нд, 18 яну 2026, 16:00 от AIR

# 507
  • София
Хайде, приключи го тоз първи семестър чадото. Последната пета оценка излезе - шестица по програмиране. Така с 3 шестици и 2 петици - ще вземе най-високата стипендия.
Много съм горда от това мое пораснало момче.

# 508
  • София
Същата равносметка е и при нас  с успеха Simple Smile Така и не намерих инфо за сумите на стипендиите.Шегуваме се че може да й покрият горивото .Сега да се насладят на остатъка от ваканцията.Чакаме програмата за втори семестър и заплащането на семестриалната такса

# 509
  • София
Същата равносметка е и при нас  с успеха Simple Smile Така и не намерих инфо за сумите на стипендиите.Шегуваме се че може да й покрият горивото .Сега да се насладят на остатъка от ваканцията.Чакаме програмата за втори семестър и заплащането на семестриалната такса

В УНСС за първия семестър за отличен успех е била 240 лева, за много добър - 210 лева.

Общи условия

Активация на акаунт