НАБОР 2006 - Студенти - 2

• 39 778
  • 599
  •   1
Отговори
# 270
А има ли някой от получилите който да е на Банка ДСК, защото моя подаде на 6 октомври 2025г. и сега му писах, няма получени пари.
Моят син е с ДСК. Подаде в СГ в средата на октомври.

# 271
  • Пловдив
Ще рката ми звънна преди 2 часа да ми каже, че нейни състудентки са получили преводи, но тя - не. Получилите преводите са в ДСК и ОББ, а моята е в Уникредит.
Още една от приятелките й не е получила и тъй като е в Сф още, е отишла одеве в АСП, но са й казали, че имало прекалено много хора и  уж това била причината при някои да се бавят парите... В една специалност са, подавали са около 10.10.

# 272
То специалността едва ли има значение, за мен по- скоро по реда на подаване е редно да е...Може и да не разберем. Януари се подавало отново за новата година, това чух днес. Моята подава заедно с друго момиче, тя е получила днес, моята не

# 273
  • у дома...
ДСК, мисля, е обслужващата банка на ДСП. Та би трябвало по-бързо да пристигат парите по сметките в ДСК. До края на годината ще изчистят на всички, които са одобрени.

# 274
  • София
няма значение банката, това може да забави само с часове получаването на превода.
ако са подавали в АСП Студентски град - много се бавят. моят днес е проверил, едната помощ щяла скоро да дойде, другата още не била обработена... подаде на 9 октомври още.

# 275
Моят синковец избърза и подаде заявление за помощи през октомври, при положение, че имаше някакви доходи от работа през септември. Интересното е, че при документи, подадени в средата на октомври, нямаше никаква информация дали е одобрен и чак в началото на декември му поискаха удостоверение за брутен доход за септември. При подаването на документите е попълнил същата сума като в удостоверението за брутен доход. Чудя се, защо не са изискали това удостоверение при подаването на заявлението (подал го е лично и са му го приели) и защо им е  било нужно толкова време (над месец и половина), за да дадат становище (естествено отрицателно). На няколко пъти е звънял и е ходил на място да проверява през ноември. Сега, след като е получил отказ, е подал наново, но тъй като е декември месец, ще изгуби ноемврийските помощи, предполагам. Тези служители нямат ли някакъв законов срок, в който да обработват молбите или могат да ги оставят да "отлежават" до когато си искат....

# 276
  • София
Срокът е 27 календарни дни, но явно не се спазва. И без това е инструктивен срок, т.е. няма последици ако не се спази. Така че стоим и чакаме.

# 277
Моят синковец избърза и подаде заявление за помощи през октомври, при положение, че имаше някакви доходи от работа през септември. Интересното е, че при документи, подадени в средата на октомври, нямаше никаква информация дали е одобрен и чак в началото на декември му поискаха удостоверение за брутен доход за септември. При подаването на документите е попълнил същата сума като в удостоверението за брутен доход. Чудя се, защо не са изискали това удостоверение при подаването на заявлението (подал го е лично и са му го приели) и защо им е  било нужно толкова време (над месец и половина), за да дадат становище (естествено отрицателно). На няколко пъти е звънял и е ходил на място да проверява през ноември. Сега, след като е получил отказ, е подал наново, но тъй като е декември месец, ще изгуби ноемврийските помощи, предполагам. Тези служители нямат ли някакъв законов срок, в който да обработват молбите или могат да ги оставят да "отлежават" до когато си искат....
Ситуацията която описвате отчасти преповтаря историята на моя син и неговите заявления.
Но при него след два месеца, защото подаде на 6 октомври се обадиха да му кажат, че една думичка в уверението от Университета я няма вписана и да представи ново.
Въпроса ми е кога и как получи отказът, защото най-вероятно това го чака и него.
Друго, щом сега в януари ще подават пак, то най-вероятно първото плащане догодина ще е най-рано в март.

# 278
Водели са кореспонденция по и-мейл, когато са му поискали удостоверението за брутен доход. След като им го прати и минаха няколко дни, през които нямаше никакъв отговор, отиде отново на място и там вече са му казали, че заради дохода му от септември, няма да му се отпусне помощ, понеже надвишава минимума с 15 лв.

# 279
Моята в петък звъняла....леле беше изумена, първо крещяла ужасно грубо служителката, второ- обяснила, че те пращали пликовете в пощата и хората си ги вземали от там????? За кви преводи ѝ говорела...тя решила, че това е чистачката и затворила. Нямам думи, още малко с пощенски гълъби

# 280
Замислям се на малцинствата социалните помощи дали така ги въртят по три месеца.
Да, за отношението вярвам напълно защото още октомври аз като им звънях бях споделила тук какъв разговор проведохме. И точно заради това отношение го изпратих да си вади КЕП.

# 281
Срокът е 27 календарни дни, но явно не се спазва. И без това е инструктивен срок, т.е. няма последици ако не се спази. Така че стоим и чакаме.

Чудя се какво значи "инструктивен срок". Това са социални помощи и студентите разчитат на тях. За държавните служители, които не спазват срока няма последици, но за студентите има. В нашия случай заради забавения отговор и неспазването на 27 дневния срок, моят син губи помощта за ноември месец.
Тук цитирам въпрос към АСП със съответния отговор от тях:
" В какъв срок се издава индивидуален административен акт (заповед) по подадено заявление-декларация за отпускане на социална помощ
Заповед за отпускане/отказ за отпускане на социални помощи, в т.ч. целева помощ за отопление, се издава в срок от 27 дни, считано от датата на подаване на заявлението-декларация, след извършване на социална анкета в дома на заявителя и изготвяне на социален доклад."

# 282
Разбирам възмущението ти напълно и споделям на 100% твоето мнение.
Да споделя, че като ги "накарахме" да работят на трудов договор сами ги вкарахме в невъзможност да получат помощ.
Защото имаше и такъв вариант и тези които го избраха вече имат превод.
Също много ми е интересно как си длъжен в срок да ги уведомиш ако има настъпили промени по данните в заявлението, а те реално не спазват никакви срокове.

# 283
Днес има ли някой да е получил? Останаха ли неполучили всъщност?

# 284
  • София

Чудя се какво значи "инструктивен срок". Това са социални помощи и студентите разчитат на тях. За държавните служители, които не спазват срока няма последици, но за студентите има. В нашия случай заради забавения отговор и неспазването на 27 дневния срок, моят син губи помощта за ноември месец.
Тук цитирам въпрос към АСП със съответния отговор от тях:
" В какъв срок се издава индивидуален административен акт (заповед) по подадено заявление-декларация за отпускане на социална помощ
Заповед за отпускане/отказ за отпускане на социални помощи, в т.ч. целева помощ за отопление, се издава в срок от 27 дни, считано от датата на подаване на заявлението-декларация, след извършване на социална анкета в дома на заявителя и изготвяне на социален доклад."
Обяснила съм какво значи този срок. От там нататък нямам вина за ситуацията и се обърнете към АСП с този въпрос. Съгласна съм, че е дълго чакането и са се оляли много този път.

Общи условия

Активация на акаунт