НАБОР 2006 - Студенти - 2

• 38 898
  • 591
  •   3
Отговори
# 315
  • Между гори и планини
Стана ми интересно какво работи, че и на две места, кога му остава време за лекции, сън... Защото си писала, че и много пътува...
Тези които работят, съобщили ли са на университета за здравните осигуровки? Или бачкат на черно?

# 316
  • Някъде в Европа...
Стана ми интересно какво работи, че и на две места, кога му остава време за лекции, сън... Защото си писала, че и много пътува...
Тези които работят, съобщили ли са на университета за здравните осигуровки? Или бачкат на черно?
В заведение и във фирма. Разпределя си времето явно, щом го прави, значи е преценил, че може..Че и фитнеси, каране на колело има също някъде там включено. Знам, че ходи на някакъв денонощен фитнес и сауна, беше много доволен, че е намерил такъв 😀
Те затова дългите пътувания са му основно през нощта 🤣..А денонощието е само 24 часа 😀

Последна редакция: вт, 16 дек 2025, 00:44 от AIR

# 317
  • Между гори и планини
А кога спи? То хубаво, млад организъм - бързо се възстановява, но в един момент това се отразява.

# 318
  • Някъде в Европа...
А кога спи? То хубаво, млад организъм - бързо се възстановява, но в един момент това се отразява.
Е, откъде да знам, явно спи 😀, не живеем в една къща, че да виждам кога е в леглото 😉, никога не съм държала и да ми се отчита какво и кога е правил през деня..
П.С. мога да ти отговоря за четвъртък срещу петък, когато си дойде - пристига в нашия град към 3-4 ч на разсъмване в петък (най-хубаво му било да шофира нощем, най-интересен участък му бил около "Белият кон", магистралата била скучна), спи до обед, когато взема гаджето от училище..и другият му сън (едва ли му остава много време 😀) е в петък след дискотеката и срещите с тукашните авери, докъм 11 ч в събота, обядва и се прибира към Варна...
Добре, че от малък "ме е тренирал" да не се притеснявам, когато кара първо колела из горите, през мотори и до коли, иначе трябваше и аз да не спя и досега да съм на тежки успокоителни 😀. Има случаи ми "цъфва" на входната врата съвсем изненадващо, без да се е обадил, че смята да пътува, и след няколко часа тръгва обратно...

Последна редакция: вт, 16 дек 2025, 00:54 от AIR

# 319
  • София
В заведение и във фирма. Разпределя си времето явно, щом го прави, значи е преценил, че може..

ще ме прощаваш, ама не ми се струва  възможно да посещаваш редовно всички лекции и упражнения, да учиш и да работиш на 2 места. колкото и да ти е лежерна специалността и невзискателно учебното заведение. едното от двете се скатава, това е ясно.

# 320
  • Някъде в Европа...
В заведение и във фирма. Разпределя си времето явно, щом го прави, значи е преценил, че може..

ще ме прощаваш, ама не ми се струва  възможно да посещаваш редовно всички лекции и упражнения, да учиш и да работиш на 2 места. колкото и да ти е лежерна специалността и невзискателно учебното заведение. едното от двете се скатава, това е ясно.
И двете работи са  му на смени, вкл събота и неделя..Програмата в унито не му запълва цял ден, няма дупки, до четвъртък е и през седмица е по-лежерна. Работата в заведението започва късна привечер, когато отдавна е свършил с унито...втората е разпределена в дните според свободните дни и часове извън университета....
Естествено, че в унито, отдавна е разбрал къде може и къде не трябва да отсъства...Едва ли има студент, които да не го е проучил 😀 и прилага 😀...Очевидно намира начин, който не му пречи да върши и едното и другото сега. Доволен ли е - доволен е, за мен това е най-важното...Не се борим за медал за най-праведните 🤣

Последна редакция: вт, 16 дек 2025, 17:33 от AIR

# 321
  • Между гори и планини
Според мен навсякъде трябва да се присъства.
Дори наскоро четох статия, че ще спрат да допускат до изпити, студентите които не влизат редовно на лекции. А упражненията са задължителни. Ако всичко си го знаят от преди, за какво са тръгнали да си губят времето с това вишУ?

# 322
  • софия
Винаги съм смятала, че време за работа има - цял живот. Докато е студентка и може, не държа да ходи да работи. Особено първи курс.
Нека всеки се справя, както може и иска. Ако времето и ученето позволяват, те искат или има нужда - нека работят. Не мисля, че едното или другото е лошо. Най-хубавото е да имат избор.
Интересно ми е да чета. При дъщеря ми нямат контролни, проекти, групови работи. Тя тези неща си ги взе в Колежа. Само лекции. Учи всеки ден доста, доколкото мога да преценя дистанционно. Има добър тренинг с това и нищо не се е променило. Математиката продължава да я тормози и ще ходи да се вижда с учителя си, че там ще е Ватерло. Според нея, с нея в момента се ориентират деца, които са покривали АР по мат за 12. клас. Лошото е, че преподавателят не е добър. Харесва си специалността, трудностите не я плашат. Казва, че иска да се справи. След 3 месеца най-накрая успяхме да преборим и битовизмите (надявам се) и вече ще може да се съсредоточи върху ученето. Има компания, дори две (не обича да смесва) - от специалността, където други българи няма, и българска. Излизат, обикалят града и близки градчета, когато им остане време.
Вече се прибра и е много хубаво вкъщи. Ден-два ще почива и ще започне да се подготвя за изпитите. Веднага след празниците са. Нямат освобождаване, с изключение на английски, по който е предала.
Ще се прибере отново, когато приключат. Има планирани гостувания на приятели, билети за концерти, пак ще ходи до Париж (там видя единствения сняг тази година) и ако всичко е наред с изпитите, няма да разберем как ще е минала първата година.
Доп. Имаше 3 мока, за да се ориентират къде са, но резултатите от тях нямат отношение към нищо. Единствено след резултатите на първия по мат, който беше още през септември, част от студентите бяха посъветвани да помислят за смяна на специалността и приятелка на дъщеря ми се прехвърли.
Откакто пишем в темата (1. клас) винаги сме обсъждали и не само учебни проблеми. За мен това я прави дори по-полезна, защото се споделя личен опит, което дава допълнителни теми за размисъл и възможности. Интересно ми е да чета и различните наблюдения. Винаги ми е приятно и интересно да чета за момчето на еър - толкова самостоятелен отдавна и нейното спокойствие да го приема с неговия живот и избори.

Последна редакция: вт, 16 дек 2025, 08:42 от zvаnchе

# 323
Моят също не работи. Програмата му е основно между 10-16ч всеки ден. Живее в нас и на тази етап финансово няма нужда да го прави. Ако нямат задължителен стаж лятото, ще го натисна да си намери такъв по специалноста дори и да не е платен.

# 324
  • Стара Загора
Добро утро,
днес реших да видя темата...абе направо се стреснах...помислих, че сме отново в седми клас....много за четене имах аххахаха
Моят не работи, поне за сега. Работи лятото по принцип. За сега още се наслаждава на студенският живот......а как граби това дете от този живот....толкова му се радвам. Виждам себе си. Може би другата година ще си потърси нещо почасово. Но за сега не работи, не е подал за помощи. Общо взето...скука по тази тема.
Вече се освободи и от Научната етика...писа есе на тема - Затлъстяването на обществото. За сесията ще му остане един изпит -  Основи на правото....
Чакам го тази седмица да си дойде и да остане за празниците тук.
Не че много му виждам очите, но поне леглото не е празно сутрин като стана.

# 325
  • Велико Търново
Добро утро и от мен.С интерес чета темата и се радвам за всички деца без значение какво правят или не правят.Към Ради на Ани си имам сантимент/познавам го от бебе, а майка му от 40 +години и е първото гадже на Божидара/ и много му се радвам.
Не съм имала възможността да съм студентка и затова "мисията ми" беше да направя всичко възможно да си изуча децата и те да имат избор.
Американската студентка има право да работи петък и събота по два часа в кампуса-това е.Беше кандидатствала за доброволка към някаква организация, но чуждестранни студенти не приемали.Лятото работеше при ЧСИ, а предното лято помагаше на професора си в соларните паркове.Изключително отговорно отношение показва като се има предвид колко е мързелива.Казва, че колкото е учила първия семестър в университета не е учила за 12 години в България.Дано всички деца имат късмет и си сбъднат мечтите.

# 326
Синковеца за съжаление напуска работа в края на месеца , но не заради ученето. Иначе може да се съчетава, 3 дни ходеше на работа, не беше проблем. На някои лекции установи, че няма смисъл да  ходи. На такива с неадекватни преподаватели . Не само той, от целия курс ходили 5 човека редовно на някои от лекциите. Напуска работа, защото робовладелците наистина станаха прекалено нагли. Когато им забрани собственика на заведението да ходят до тоалетна почти преля чашата, а сега им забранил и да пият дори вода, та това съвсем го отказа. Втория семестър засега е решил да не работи, лятото си има уговорена работа и за 4 месеца няма смисъл да почва работа. Догодина е решил да стажува по специалността и да не се занимава повече с такива работи, макар и да е полезно да усвоява повече професии  Освободил се е от повечето изпити, ще има математика и още един само. Притеснява се за математиката, не знае как ще я вземе, защото в 11 и 12 клас беше бойкотирал учителката и наистина нищо не знае. Надявам се да се справи за 3. Харесва ми университета, харесват му повечето преподаватели, харесват му и състудентите. Иначе е обявил още лятото на университета за осигуроките, беше на трудов договор. Сега януари ще трябва да ходи да обявява пак, за да започнат да го осигуряват здравно отново. Дано си направи труда, защото е малко над нещата,а за какво да плащаме ние, като държавата го е предвидила.

# 327
Винаги съм смятала, че време за работа има - цял живот. Докато е студентка и може, не държа да ходи да работи. Особено първи курс.
Нека всеки се справя, както може и иска. Ако времето и ученето позволяват, те искат или има нужда - нека работят. Не мисля, че едното или другото е лошо. Най-хубавото е да имат избор.
Същото е и моето мнение. Аз като студентка не съм работила, а бях такава баш през най-голямата криза 90-те.
Моят син учи много, той си е ученолюбив по принцип, ще работи ако иска през лятото. Засега успяваме без да работи. Ще видим догодина, като стане време за сестра му Laughing

Последна редакция: вт, 16 дек 2025, 07:25 от vesela_veli

# 328
  • Между гори и планини
Чета ви че се освобождават от изпити. Това как става?
Моят има текущи оценки по български, микроикономика, ИТ. В сряда има презентация по ИТ, каза че отдавна я е направил. Не съм чула да са имали изпит по основи на правото и тая математика дето му стъжнява дните.

# 329
При Ния има 4 изпита (на 3 различни математики и едно начално програмиране) и АЕ с текуща оценка. Математиките и компютрите са от 2 части: задачи и теория. На задачите има освобождаване ако на контролните (2 или 3 броя през семестъра, в зависимост от предмета) си изкарал над 4,50 и ако си защитиш домашните (отново 2 или 3 броя, защитата е устен изпит при асистента). Естествено ти се пише колкото си изкарал, а не 6 щом си освободен. От теоритичната част на изпита няма освобождаване. Засега за освобождаване имат шанс единици, изобщо не е нещо масово.

В уасг не сме имали освобождаваници и си мисля, че за отговорните професии (при тези, дето животите ни зависят от тези хора) не е и редно да има претупване на образованието.

Последна редакция: вт, 16 дек 2025, 08:12 от Maria 007

Общи условия

Активация на акаунт