Тест за хранителна непоносимост

• 322
  • 6
  •   1
Отговори
Моят син е в възпалено дебело черво, вероятно реагира на някаква храна. Ориентирам се към изследването за хранителни непоносимости големия панел на Бодимед. Мисля да изследваме и за лактозна непоносимост. Чудя се защо го има второто, защо не е включено в големия панел. Лутам се какво изследване да пуснем. Усещането ми е че е чувствителен към глутен  реагира и на шоколад. Ще съм благодарна на всякакви съвети.

# 1
Правихте ли вече изследване за алергия към глутен?

При нас се оказа непоносимост към ксантова гума. Първоначално си мислехме, че е алергия към глутен, защото болките се получаваха най-вече след ядене на някои хлябове, тестени и сладки храни. Но тестът за глутенова непоносимост беше нормален, а най-много болеше от безглутенов хляб и безглутенови храни, в които слагат много ксантова гума, която замества глутена. Но няма тест за това нещо. Открихме го по метода на изключването. Реакции към ксантовата гума проявяват най-вече хора, които вече имат положителен тест за  алергия към влага или мухъл.

Ксантовата гума се произвежда като се фементира захар с помощта на следната бактерия: Xanthomonas campestris.
Тази същата бактерия е отговорна за някои плесенясвания и мухлясвания при някои растения. Затова и хората с алергия към влага не понасят този "мухъл"  в червата си и реагират към него с болка и възпаление.
Тази добавка може да предизвика симптоми и при хора без алергия, ако дозата  в храната е повишена.
Друго наименование на добавката е Е415.
Възможно ли е синът ви да приема големи количества от сандвичи, сосове, безглутенови хлябове и други тестени изделия и сосове?

Последна редакция: ср, 22 окт 2025, 23:30 от Човек1

# 2
От скоро яде безглутенов хляб и е много по-добре. При него засега това дава добър резултат.

# 3
  • София
Моя син има лактозна непоносимост. Когато я открихме също беше с раздразнени черва. Направихме теста в Геника, но не целия панел, а само теста за LCT гена с венозна кръв и това беше достатъчно за да я отчете. Гледам, че в Бодимед е 40 лева по-евтино така че явно добре сте се ориентирали. Щом реагира и на други храни, глутен и т.н може би един хранителен скрининг с непоносимост към храни ще е подходящ. Не мисля, че лактозната е включена в него, май се прави отделно, но вижте. И аз ще трябва пак да му правя, защото напоследък пак има оплаквания въпреки, че му е спряна изцяло лактозата. Алергичен е и към мухъл, плесен и влага, та това което е написано от Човек 1 ме навява на мисълта, че може и ксантовата гума да е. Яде се много безглутенови продукти вкъщи. Ще ми е полезно и на мен да пишете какво е станало и какво сте направила.

# 4
  • София
Единственото кофти на тези тестове е, че е за даден период от време. Тоест сега може и да е ама след време да не е точно към тези храни.... По-скоро пуснете за глутенова и лактозната непоносимост.

# 5
На български не се ли казва ксантанова гума?

# 6
  • София
На български не се ли казва ксантанова гума?
Ми така излиза бе Как Сийке. Разбрахме се въпреки всичко за какво иде реч, но си е ксантанова отвсякъде

Общи условия

Активация на акаунт