С какво ви дразнят хората? - тема №3

• 39 221
  • 744
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Пенсионерката може да е в грешка, че се е развикала на друг човек, но това не би трябвало да е фактор, за да не отстъпваш място на други възрастни хора в градския транспорт.
...
Не съм съгласна с това.
Когато някой се държи невъзпитано/нагло/нахално, няма никакво право да изисква/очаква възпитано отношение.
Възрастта не е позволение за наглост.

Коментирам по принцип. Ако възрастният се държи нагло, няма да получи добро отношение от мен.

# 586
Интересен ми стана казусът с възрастната жена и кривогледото момиче. По принцип съм против арогантността на всяка възраст. Понякога са ми отстъпвали място и никога не съм се възползвала, винаги отказвам. Но каква връзка има кривогледството с необходимостта да седиш в трамвая?

Кривогледството обикновено е тежко нарушение на зрителната система. Често такива хора нямат добро периферно зрение, могат да имат двойно виждане и да не се ориентират добре в пространството. Естествено, че това налага да седнете, защото е по-безопасно. Момичето в крайна сметка стана, нищо не каза и отиде да седне на друга седалка.

# 587
Отстъпвала съм винаги и на всякъде,на възрастни хора,малки деца и бременни. Помня веднъж бях дете и зад мен в трамвая имало баба с бастун и не съм я видяла. Тогава група възрастни около мен ме наругаха,една баба ме пляскаше силно по рамото за да се обърна да я вида и много се срамувах. Мисля,че никога няма да го забравя,тогава обаче бяха времена в които всеки ставаше. Сега вече се счита за нещо нормално,до теб да седи дори инвалид и да се правиш,че не го виждаш.

# 588
  • София
И да не се бият и ругаят (чужди) деца.
Тези баби са били пример за възпитание.
Малко "Присмял се Хърбел на Щърбел" е тяхното.

# 589
В моето детство ни учеха да отстъпваме място. Когато пътувах с майка ми, почти никога не сядахме в превозно средство, само ако има много места. Когато съм била с баща ми или баба ми, те ме караха да отстъпя нясто, ако се появи възрастен или инвалид. В крайна сметка всичко е до възпитание. Тогава не чакахме възрастните да правят скандали, а ставахме сами. Помня един случай, когато не станах. Бях студентка, седях в автобуса, качи се един старец. Имаше свободни места, но той с арогантен тон ми каза да му отстъпя мясгото. Е, тогава не станах, чух порой обиди от стареца, но имаше места, не беше опрял до моето.

# 590
  • София
В моето детство ни учеха да отстъпваме място. Когато пътувах с майка ми...
Да, обаче днешните деца биват возени като принцове и принцеси навсякъде с леки коли и когато ги пуснат да пътуват сами, се оказва, че никой наистина не им е обяснил и по-важното - показал!, как е възпитано да се държат в градски транспорт. За мен, оттук идва до голяма степен поведението им тип "на никого не съм длъжен, на мен са ми длъжни"...

# 591
  • София
Абсолютно същото поведение съм виждала и от възрастни към деца.
Наистина е дразнещо независимо от кого идва.

# 592
никой наистина не им е обяснил и по-важното - показал!, как е възпитано да се държат в градски транспорт. За мен, оттук идва до голяма степен поведението им тип "на никого не съм длъжен, на мен са ми длъжни"...
Тези думи не ги е измислил сам. Чувал ги е в семейството си. Такъв пример му е даден и то не само по отношение на отстъпване място в автобус.
Във форума почти няма тема, в която да не се похвали някой, че с нищо на никого не е длъжен. Самоуверено, с абсолютна убеденост в своята правота. Такава е от доста време житейската философия на почти всички хора. Така се и предава на младите, пък после те били виновни.
А всъщност, каквото си дробим сега, това и ще си сърбаме след време.

# 593
  • Пловдив
А на мен доста ми е писнало от агресивни възрастни в пенсионна възраст, твърдо убедени в правото си на място. Ти може да си болен, бременен, или даже с инвалидност - край, щом си по-млад - мястото е тяхно. Пък понякога на младия му е зле, та две не вижда.

# 594
Вчера в Лидъл бях на касата и от Ковид насам не слагам количката пред мен, а зад мен. Реално, където и да е, е все тая за скоростта, с която ще се движи опашката.  Братче, дойде една баба и тръгна да ми бута количката, ако не ми диша във врата, не може.

# 595
Онзи ден чакам пред месарския магазин, имаше много хора, заради празниците, тамън се вижда края на опашката и един дядо изкача от някъде започва да си поръчва пържоли, обръща се към мен - аз само за няколко пържолки. Ми то и аз бях за едно парче пастърма.

# 596
Вчера в Лидъл бях на касата и от Ковид насам не слагам количката пред мен, а зад мен. Реално, където и да е, е все тая за скоростта, с която ще се движи опашката.  Братче, дойде една баба и тръгна да ми бута количката, ако не ми диша във врата, не може.

Това ми е ужасно неприятно. Много, ама много мразя някой да ми навлиза в личното пространство. И да, точно баби и дядовци на опашката се бутат така, сякаш, ако се заврат в тебе, ще стане по-бързо.
Понякога си замълчавам и или се обръщам и ги поглеждам лошо, но друг път не издържам и ги помолвам да не ме притискат така.
Радвам се, че има каси на самообслужване и най-често ги ползвам, но при пълна количка не ми е много удобно.

# 597
  • Mediterraneo
Стана ми интересно за направленията.
Фило, при вас как се осъществява преглед при специалист, ако не е на частно? Аз минавам през личната и искам преглед при гинеколог. Чакам си чакането, обаждат ми се след 1-2-3 месеца и отивам. За всеки специалист е така. Предполагам, направления както в бг система не са баш, но пак си имат някакви кодове, за да се прекарат през цялата система и да ползваш без да плащаш. Иначе на частно, ако може да ме приеме, мога и след час да отида.

# 598
И аз никак не обичам да се бутам на опашка, дори по време на пандемията съм молила хора да застанат по-далече от мен, но скоро застанах на една каса зад жена, която дърпаше количката зад себе си. Без да се усетя, влязох с количката пред мен. Ами много е неудобно, двете колички образуваха едно празно място от 2 метра на лентата, което не можеше да се ползва. Можех да започна да редя продуктите от пълната ми количка след като жената пред мен се изнесе. По този начин се бави цялата опашка, все пак цялата система на магазина е проектирана количките да са в една посока.

# 599
  • France
Гинеколог и офталмолог са без направление. А и педиатър също. Не виждам защо за един преглед ЗК да ме реембурсира 2 пъти. За УНГ, оргопед и тн е различно: минава се през ЛЛ. Ако той не се справи - направление.

Общи условия

Активация на акаунт