Проблем с окото

• 565
  • 12
  •   1
Отговори
Здравейте,от 5 дни имам проблем с дясното око.Парене, сърбеж по клепача,зачервяване имах и оток беше ми затворено окото от отока...От вчера виждам между миглите като гнойни пъпчици...
Бях при двама лекари и те не знаят какво е ,не е било херпес ,не е ечемик...нищо не ми казват

Слагам капки тобрадекс и мехлем макситрол
Пия и Аугментин заради отока,но вече почти спадна напълно...
На някой случвало ли се е такова нещо.
Показвам снимка на това между миглите
Ако може мнение за добър офталмолог в Пловдив

# 1
На херпес ми прилипа, но щом лекар е отхвърлил, не знам.  Доколкото знам има Ацикловир за очи.

# 2
Мъжът ми често получава такива последните години, при срив на имунитета и претоварване на очите с компютър. Също е обхождал много офралмолози. Съветват го да прави нагревки с инфраред лампа за да избие гнойта ( засилва се процеса и с  топли възглавнички с морска сол загрени внимателно в микровълнова ). Понякога като расте и избива е страшно за гледане. Когато това се случи всичко се оправя и кратерите зарстват. Не му предписват АБ, само топли компресия икапки за овлажняване. Всички казват не е херпес нито ечемик. Както казах обходи поне 4-5 офталмолога. Имаше странна теория че може да е от неподбрани за очите очила (за близко) но и тази версия отпадна. Повдигат рамене.

Последна редакция: пн, 27 окт 2025, 10:55 от _re_ge

# 3
В началото слагах топъл компрес ,но чрез него си докарах много голям оток на окото...Едни лекари ми казваха слагай,други не слагай 🤔

# 4
Здравейте,от 5 дни имам проблем с дясното око.Парене, сърбеж по клепача,зачервяване имах и оток беше ми затворено окото от отока...От вчера виждам между миглите като гнойни пъпчици...
Бях при двама лекари и те не знаят какво е ,не е било херпес ,не е ечемик...нищо не ми казват

Слагам капки тобрадекс и мехлем макситрол
Пия и Аугментин заради отока,но вече почти спадна напълно...
На някой случвало ли се е такова нещо.
Показвам снимка на това между миглите
Ако може мнение за добър офталмолог в Пловдив

Отидете на преглед в София - Пловдив не е далече. Просто съвет ви давам.

# 5
В началото слагах топъл компрес ,но чрез него си докарах много голям оток на окото...Едни лекари ми казваха слагай,други не слагай 🤔

Само топло, това беше последния съвет в частна очна клиника. Но когато това "бере" наистина става отток, окото се полузатваря, зачервява , макар че главичката с гнойта е някъде 3-4 мм. Очевидно се случва, но не от компреса. Моят мъж  за няколко пъти вече си направи доста експерименти. Процесът е, първо малка главичка, постепенно Окото се подува, оттича, дефинира се гноен връх, избива гной и нещата се оправят. Нагрява се докато пробие. По 2-3пъти на ден. Сякаш затоплянето активизира процеса. За разлика от ечемика (имал е и такова, беше един път и с премахване от хирург) тук имаме мека гной. Пробие ли всичко скоростно се подобрява. При вас избива ли гной? Или са само прозрачни мехурчета?

# 6
От време на време нещо мазно изтича от последните два дни,снощи с цел не слагах мехлем за да не е мазно сутринта за да видя да не си въобразявам.
Сутринта окото ми беше мазно и спаднал оток,явно гной е било.Мехурчетата си стоят.Сутринта бях до очна клиника казаха ми ,че това е блефарит.
Казаха да продължавам със АВ и да мажа само  Макситрол
В петък отново съм на преглед...но така и изключих да попитам за компреси на окото...
Освен да си правя ..чай от лайка едва ли ще навреди ...напоено тампонче за грим примерно и леко топло ? 🤔
Четох за този блефарит ,че е бил доста упорит,но лекаря ме убеди че съм отишла на време и да не се притеснявам

# 7
Запушване на мастни жлези. Така го диагностираха при мъжа ми. Само първия път му предписаха някакви АБ капки и казаха че било замърсено. От там твърдят че е на  небактериална  основа. Понеже работи на компютър, казва че когато е по-натоварен с работа и има повече часове на устройство (явно повече взиране по-малко мигане) му се случват тези неща. Той ме моли да му правя запарен черен чай или смрадлика (последното е отровно при поглъщане). Чувала съм че може и лайка но ме съм правила.

Това лято като бяхме на почивка получих подобно нещо. Моето си беше бактериално от еднократно посещение на басейн. Окото се поду и почна да гноясва на едно място като на кратер. Отидох на лекар, каза че е бактериално и изписа АБ капки. Капах ги десетина дена и всичко се оправи, но на фона на вашето бях много по-зле. Сутрин окото ми беше цялото в гной, слепнало и подуто, та правех и промивки и капане. Беше много неприятно преживяване. Не ми се беше случвало друг път а съм от хората които много плуват и се гмуркат без очила в различни водни басейни. Това, което се случва на мъжа ми е много различно от моето преживяване.

# 8
Ами аз 5 дни бях така
Днес съм по добре ,но точно тези гнойните участъци са 2-3 и точно те ме дразнят.
Дано не се влача много време с тази бактерия...
В момента съм с топъл компрес с преварена вода,надявам се да ускори нещата към по-добро.Лошото е ,че лекари много има ,но малко разбират и когато не дават адекватно мнение от какво ми се е получило изведнъж така бях си изкарала акъла..

# 9
Макситрол е кортикпстероид. Страничните ефекти включват и допълнително оттичане. Така бях и аз, като на снимката, виждам че има игноен секрет събрал се в ъгъла на окото. Капете мажете. Поне седмица ще отнеме да се върне в нормален вид.

# 10
Да само с мехлема оставам за сега до петък!
Дано не ми окапят миглите..
Благодаря за мненията и съветите ❤️

# 11
На глойни възпаления в остра фаза не се слагат затоплящи компреси. Увеличава се секрецията. За синузит би бяха изрично забранили да затоплям.

# 12
Не съм лекар, но вероятно зависи къде е този гноен процес - подкожно, вътрешно. Все пак говорим за синуси и клепач. Кръвообращението на синусите в много по-различно, не говорим за подкожно процеси. Затова процесите на лечение и достъп до възпаленото място са различни.

Общи условия

Активация на акаунт