Работа, CV-та, HR-и, съвети - 102

• 20 587
  • 740
  •   1
Отговори
# 120
Айде пак някакви измишльотини. Вдигаме титли, но няма грандиозно да им се променят задачите, това значи про форма, вдигаме заплати, нямаме гигантски проблем със задържането на хора, екипът от 4 човека преди 6г, когато започнах, сега е 10 човека, напуснали са 2ма джуниъри за последните две години, от които единия е в предизвестие в момента, и още един случай на прекратен договор в пробен период имаме.

Да, не ги карам да стоят и нямат толкова работа, че да се изисква стоене след работно време. Казано им е многократно и изрично, че това не се очаква, и че ако се стига дотам, за да се спазват срокове, трябва да се каже и работата да се преразпредели или сроковете да се предоговорят. Те се срещат и сутрин в 6, за да ходят на фитнес до офиса, и там ли да ходя да им светя?!

Ако исках задачите да свържат от стажантите, щях да ги дам на тях. Преценила съм, че задачите не са за стажанти, а начинаещ да предава по веригата задача, която той самият не в правил никога и не може да контролира качеството на работата на стажантите за мен не е логично. Ако можеха тези неща да се свържат от стажанти, нямаше да плащаме 3 пъти по-високи заплати и да си губим времето с начинаещите, не смяташ ли? Другите екипи как си разпределят труда и задачите мен какво ме засяга?

Много съжалявам, че се опитах изобщо да задам въпрос. Заляха ме коментари колко съм некомпетентна и неможачка, и с изключение на съвсем малко на брой отговори не получих адекватни съвети, за каквито бях помолила. Масово ми се преиначават думите, само за да може някой да си излее злобата вероятно от личните професионални или други неуспехи. Самият факт, че четенето с разбиране е предизвикателство за повечето говори достатъчно.

Благодаря на всички за безценните включвания 😂

# 121
  • София
Ауу, ако така реагираш на постове във форум се радвам, че не си ми мениджър.

# 122
Проблемът според мен е ясен и мениджмънта направо ти го е казал в лицето, но не директно: ти дърпаш каруцата, давай, докато не бърнаутнеш. После ще намерим някой друг по-синиър да дърпа и така. Вероятно бюджетът не е добър и за джуниъри и е нормално да има текучество. Като няма качествени кандидати как да бъдат привлечени, няма как да се очакват и уау резултати на финалната права.

По другите споделени неща:
- Смятам, че на подбора трябва да подбираш хората повече по тип, който би ти паснал, отколкото по опит и skills. Даваш вид на човек, който по принцип не е особено търпелив, раздразнителен е и не приемаш особено критика или обратна връзка. Т.е. трябват ти хора, които да не ти опонират, да изпълняват това, което се изисква и да са по-свити по принцип, ако има такива на пазара на труда, тъй като джуниърите в момента са gen Z и те не попадат в този модел.
- Очакваш да напредват бързо, да са по-точни и опитни - също няма как да стане, защото джуниърите не отговарят на тези критерии и затова са джуниър. В момента, в който джуниър започне да отговаря на тези критерии, той ще напусне, защото нямате следващо стъпало или ако имате то е само формално с почти същите задължения, т.е. няма какво ново да има на следващта позиция. Гледаш на това положение като временно с надеждата, че някой ще се подобри и задържи. Не, то е постоянно, но това е решение на мениджмънта, с което те вече са те запознали.
- Онбординг - кой и как го прави. Ако няма такъв, спешно трябва да си разпишете теми/задачи, по които да се говори. Ако трябва запишете ги на видео тези онбординги. Като няма кой да ги направи, ще си ги инициирате вие, за да си улесните евентуално работата със следващите джуниъри, който ще дойдат след тези. След онбординга е добре да имат и период да shadow-ват за известно време също някой от синиърите. Ако нямате други синиъри, това също е дупка в структурата, която тегли назад. Няма как да има само 1 мениджър в екип и всичко друго джуниъри и стажанти, трябва да има някакви опорни точки (хора), на които да се крепите всички като екип.
- Обратната връзка - няма как някой толкова много да не се справя и обратната връзка да е по-скоро положителна, за да не го демотивираш. Така и така до безкрай ще се сменят джуниъри - защо трябва да се дава положителен фийдбек, повишения във заплати и позиции, ако това не е така? И после били твърде самоуверени, все отнякъде идват и тези убеждения.
- Част от работата на мениджъра е да обяснява и разяснява грешките. Разбирам раздразнението от това, че постоянно си в този филм, но отново тъй като постоянно работиш с джуниъри - няма да има момент, в който ще спре. Мисля, че това много те напряга и е добре да го обмислиш.
- Стажанти - отново нямате структура и правила. Не е ясно кой може да им възлага задължения, какви задачи и т.н. Защо изобщо е допуснато да не се знае стажантите под кого са и кой им делегира задачи?

Като цяло звучи като компания с голям организационен хаос и оувъртайм, т.е. не добро място за работа. Почти съм готова да се обзаложа по описаното, че работиш в някоя от Big 4 компаниите. Достатъчно подобни истории бях изслушала от мои колеги студенти и току-що завършили, когато бяхме по-млади и за толкова години се обзалагам, че нищо не е мръднало. Тези, които бързо схващаха какви са вижданията на мениджмънта, бързо се и махаха.

# 123
  • София
Файтрбърд, не така Simple Smile Ние не сме в детайлите, няколко пъти го написах и е възможно някои неща определено да не са така. Гадаем и се опитваме (поне аз) да сме ти полезни и да помогнем.

Ако позволиш - още един съвет от мен - емоционална си, а нервите и натрупаното разочарование могат да са много лош съветник. Казвам това, защото реагира леко емоционално тук, а ако се случва да го правиш и пред починените си, това издава несигурност, нестабилност и би могло да бъде повод за провокации. Разбирам точно на какво се дразниш, но работата с хора винаги е била едно от най-трудните неща за един мениджър.

Успокой се, ако трябва - иди за ден-два на спа, но си дай почивка и време да обмислиш. Недей прибързва и не вземай кардинални решения сега, с това емоционално състояние, защото ще сгрешиш и после много може да съжаляваш. Аз лично вярвам, че ще се справиш със ситуацията, няма да е лесно в началото, но ще се справиш. Само намали емоцията и се успкой, нещата бързо ще си дойдат на мястото! Желая успех!

# 124
Не работя в Big4, нито някога съм, както казах се занимавам с финанси, не с одит, а заплатите за начинаещи при нас са 30% над тези там за съответната локация (бонусът е отгоре на ези 30%). Аз считам това за повече от адекватно възнаграждение.

В екипа покриваме две теми, плюс някои административни задачи за тях. Всичко, което съм написала се отнася до конкретни блокове, по които работят конкретните новобранци. Новобранците са много готини хора, но моята цел е да вършат ефективно работа и да надграждат.

Анализите си ги напасват някои хора точно като въпросните джуниъри - допълват ги с лична фантазия, игнорирайки какво съм казвала. Няма как да обясня цялата структура на фирмата, а който не го осъзнава това и предпочита да се изкарва злобно като последна инстанция и игнорира всичко, което съм написала, не ми помага особено, а и не е типът човек, който има как да предложи съвет.

Слънчезара, моята единствена грешка тук е, че продължавам да отговарям изобщо. Но ми се напомни още веднъж защо не работя в България, където културата на професионално общуване, и не само, е масово много ниска. Благодаря за което.

Последна редакция: пт, 31 окт 2025, 17:08 от Firebird26

# 125
Трябваше още в първото съобщение да напишете, че не работите в България и в коя страна работите, можеше да Ви отговори някой по-адекватно, ако има опит на Вашия терен, пък било то и като служител към служител.

# 126
slanchezara, твоите мнения за мен са много ценни и искам да ти отговоря специално на това за стажантите. Казах "злобно" не защото моето разбиране е, че ако може да намериш начин кой да ти свърши работата, трябва непременно да се възползваш, а заради казаното от самата авторка:

Специално за ползването на стажантите, в другите отдели точно така действат и те явно затова са решили, че няма нужда да питат въобще, а че така се прави. Бях го разказала на друг колега на моето ниво и той ми каза “Е, ти очакваш да те питат за такова нещо ли? Стажантите са там да ни/им помагат.” това става с практика.

В никакъв случай не съм съгласна, че някой трябва да бъде товарен от кой ли не с какво ли не с извинението, че се учи, че всичко ще му е полезно все някъде, и че няма избор освен да търпи, защото е в дъното на йерархията. Аз не съм била стажант, защото съм учила друго, и да е имало стажове за това, което в момента работя, нито съм знаела къде да ги търся, нито са ми били задължителни. И във фирмите, в които съм работила, също няма стажанти, така че не знам кой какви задачи има право да им дава и кой е длъжен да ги проверява.

Употребих "злобно" само на базата на казаното от авторката. Служители от други отдели могат да ги "ползват", нейните не. И нарочно болднах това, че е говорила с колега на нейното ниво и той също е изразил учудване, че тя изобщо иска да бъде питана и информирана за тези неща. Явно подчинените и трябва да се гърчат заедно с нея, понеже тя е в ролята на магарето, тя ще има в екипа само хора без опит, тя ще ги обучава, тя ще им прави контрол на качеството, тя ще внимава да не излезе нещо грешно към крайния клиент, защото шефът по-нагоре не разбира детайли и дава само формално одобрение, тя се е навила на този цирк заради пари и титла, но не вижда къде е проблемът реално, а разнася подчинените си по форуми колко са мързеливи и колко не напредват бързо според нейните очаквания, т.е. те да я извадят от батака, в който сама се е вкарала.

# 127
  • Melmak
В началото не разбрах дори, че не става дума за България.
Файърбърд, от цялата ситуация най-лошо впечатление ми направи как отговаряш на някои потребители. Влизаш тук с въпрос, искаш мнения, съвети и започваш да ругаеш по потребителите, злобни били, не знам какви били. А теб това накара ли те да се почувстваш по-добре? И в България има добри специалисти и професионалисти, както и в чужбина. Като ни заклейми, помогна ли си? Защо така избухваш? Мисля, че повечето искаха да ти помогнат, но с това отношение.. прекали.

# 128
Включвам се в дискусията за джуниорите, понеже мисля, че би могло да ми е полезно.
Значи ако обобщим ситуацията, се получава следното: дава се някаква работа, те я правят с грешки, мениджъра я връща/поправя, винаги обира негативите и отговорността, но накрая джуниорите получават обратна връзка, че се справят добре и имат увеличение на заплатата. Те как да разберат, че уж не се справят? Поставят ли се критерии в определени моменти да са усвоили някакви нужни знания и компетенции? Има ли ясно разграничение на нивата и ролите?
Също и всякакви грешки се обират и поправят. Като няма вариант да се издънят и да им се шока канчето, защо да се напъват повече? Липсва тоягата може би.
А получават ли насърчение и похвали, когато направят нещо по своя инициатива и то е добре направено и полезно?

# 129
Така, всички разбрахме какви са проблемите, какви са причините за тях, и какво евентуално може да се направи. Нека бъдем снизходителни, да оставим Милейди да си бърнаутва на спокойствие и да сменим темата.

# 130
Дами, с интерес прочетох една-две теми назад и ми беше интересно да надникна в корпоративния свят.
Всъщност, както се оказа Firebird26 не работи в България, но това май важи и за тук. (Имам предвид на няколко пъти натъртеното, че ще се назначават САМО новозавършили)
Въпросът ми е има ли въобще фирми, където 45+ кандидат има шанс да бъде обмислен?
Който не се притеснява може да спомене име на фирма, своята или друга, за която знае, че Еqual Opportunity Employer не е куха фраза за украса.

Последна редакция: пт, 31 окт 2025, 22:42 от solnichka

# 131
Има, да. Аз например за <1 месец си намерих съвсем прилична работа, с доста добри условия, на много по-висока възраст. Няма да спомена фирмата, естествено.
Зависи за какво кандидатстваш, как го правиш, колко си образован и подготвен, доколко си подходящ, и разбира се на колко се оценяваш. Лесно е да се обобщава, а всеки случай е различен.

# 132
А, може да се направят обобщения.
Ако 20 души тук (колкото и непредставителна да е извадката) кажат как е при тях, ще получим някакъв процент.
Кандидатстващите не са само в двете крайности - суперквалифицирани и опитни и довчера продавали гащи на пазара, а от днес атакуващи високи позиции. Палитрата е богата.
Факт е обаче, че ако сте обръщали внимание в много обяви се хвалят с "работа в млад екип", което аз чета като завоалирано обявяване, че възрастта има значение.

# 133
Работа в млад екип може и да означава, че си търсят по-дърто магаре да дърпа работата. Аз 50+ работя в млад екип 30-.

# 134
Интервсна ми беше и на мен дискусията. Да погледна от страната на мениджмънта как се гледа на новоназначените служители. Разбрах и че не навсякъде претоварването с работа, която изисква екстра часове, които не се заплащат, е норма.

Общи условия

Активация на акаунт