Работа, CV-та, HR-и, съвети - 102

• 20 590
  • 740
  •   1
Отговори
# 135
При нас имаме платен оувъртайм за разни беклог задачи, които са доста, но просто няма как някой да се освободи за тях в работни време. Всичко е абсолютно пожелателно, но доста хора се възползваме, защото и ставките са по-високи.

# 136
За Firebird по всичко описано и говорено в нейната фирма аз не вярвам, че работи извън България, но така пожела да каже, ок, оставяме я.

За възрастта аз съм на около 40 (все още не съм 45+ и не съм сигурна попадам ли в категорията) и си намерих работа за 1 месец, дори доста се опитваха да ме привлекат, получавах обратни връзки за следващ етап бързо и т.н., то се усеща, когато в процеса не си на standby. Компания и оферта няма да спомена, разбира се, но поне на сегашната възраст не се чувствам застрашена. Имаме много опит и съответно това започва да работи за нас (никога преди не съм си намирала работа за един месец още повече в сегашния пазар).

Екип на 30+ аз не го броя за млад, джуниър са до 30 и се работи трудно с тях, вече го предъвкахме. 30+ на мен ми е ок като екип, по-опитни са, интересуват се, искат да напреднат, предлагат неща. Но и това при тях е дошло с възрастта.

Последна редакция: сб, 01 ное 2025, 08:01 от Full Heart

# 137
На мен подходът да се гледа на възрастта и тя въобще да е някакъв фактор ми е  сбъркан.
Замислих се, че през целия ми трудов стаж никога не съм работила във възрастово еднородна среда, както и не съм виждала ситуации, в които работата или общуването на работното място да са страдали по причина възраст или разлика във възрастта на участниците.
Та "работа в млад екип" ми звучи като "имаме горна граница, ама не ни е разрешено да обявяваме такава".

# 138
Нещо в чуждоземската култура на общуване при Файъра не е наред.
Поне в мойта българска фирма, ако някой отдели от времето си да анализира ситуация и да даде мнение по въпроса, който съм задала, не му скачаме, а смирено благодарим, дори и да не е сме особено съгласни.

За смяната на сферата след 45. При нас последният назначен служител беше точно на 45. Не е като да нямаше някакъв опит, но по-скоро беше със стандартните офис умения. След назначаване беше обучен в съответствие с новата му длъжност. Така че има и такива места.

Прии нас категорично се търсят хора с изградени трудови навици. Това е причината и 20+годишните да не са предпочитани.

Като нови сфери за бързо навлизане на 40+ годишни хора бих препоръчала транспорт, логистика, спедиция - ако чувстват, че имат енергията да се занимават с нещо толкова динамично, а често и работа извън стандартните работни часове.

# 139
Работа в млад екип е евфемизъм на ниска заплата и голямо текучество. Няма вариации в интерпретацията.

# 140
Това пък "работа в млад и динамичен екип" за мен нищо не значи. Малко ми е като "сключване на трудов договор и плащане на осигуровки" - нещо написано, което не води до разясняване на обявата, а просто за пълнеж.

# 141
Аз вече категорично съм анахронизъм и това синиър, джуниър, муниър са ми някакви странни неща, по мое време ги нямаше. Обаче все още контактувам с активни хора и масово се оплакват, че ножицата между качества и претенции все повече се отваря.  Масово младите даже не умеят да пишат грамотно, не им се мисли, не им се носи отговорност, гледат да отбият номера и някак си да изпълнят задачите... А иначе ако ги слуша човек дават всичко от себе си и са топ експерти.  Казвам това, защото е нужен контрапункт в дискусията.

# 142
Динамичен екип баш си има значение - екип, който се променя Joy Чудесна реклама е.
ЧС, няма абсолютно никаква разлика в поколенията в това отношение. Колкото бяхме некадърни и искахме толеранс ние преди 20 години като прясно завършили, толкова са и сегашните. Сега обаче такъв толеранс няма, защото отгоре натискат. Моите наблюдения са при старшите - масово са с мечти да са шефове и само да подписват вече свършената от друг работа, обаче по възможност на този другия да не му се плати.

# 143
В последно време имаме най-големи проблеми с по-възрастни, специалисти в областта си на теория, но без никакво желание да научат процесите в съответната компания, защото “те са специалисти и си знаят”, това води до огромен хаос и в пъти по-сериозни грешки, отколкото един млад човек на джуниър позиция може да сътвори.

# 144
Обаче дискусията все пак се върти около наложени стереотипи, свързани с възрастта.
Млад, значи ще има енергия и желание да учи и да расте. Според нагласата може отношението да фокусира на недостатъците на GenZ и тези малко преди тях. По-възрастен - значи спрял преди Х години. Не иска да учи, ако ще му се обяснява нещо, трябва фирмата да осигурява гинко билоба.

# 145
То зависи и каква е същността на работата. Едно е за секретар/ка, продавач/ка, сервитьор/ка, друго - за счетоводител, адвокат, преводач, учител....

# 146
С изключение на определени позиции (на прима виста се сещам, че най-ественото нещо е луксозно бельо да се продава от младо момиче, а не от 50-годишен чичо Grinning), като цяло не виждам защо възрастта да е намесена. Даже за споменатите преводач и адвокат, опитът може да е безценна добавка. Което пак би било изкривяване, ако с тази нагласа се е подходило към подбора.

# 147
Това казвам - за адвокат, учител, преводач се предпочитат хора с опит, а не 20-годишни, току що излезли от университета.
За сервитьорка е важно девойките да са по-млади, за да издържат на часовете стоене прав и тичане покрай масите. Сигурно и някои 40+ дами да я имат тази енергия, ама по-вероятно е да я нямат..... Затова е работа до време.

# 148
  • Melmak
Някои на 45 може да не приема, че е управляван от мениджър на 30. Не казвам, че всички са такива! Казвам, че има.

# 149
Абе, каквото и да си говорим, 90% от проблемите нямаше да съществуват ако имаше повече адекватни HR специалисти.

Общи условия

Активация на акаунт