Работа, CV-та, HR-и, съвети - 102

• 20 661
  • 740
  •   1
Отговори
# 255
  • София
Декември и януари са "мъртви". Не бих бързала да напускам преди празниците, освен ако нямам солидни средства.

# 256
Подходящият момент за напускане е когато вече имаш нова работа. 🙂

# 257
Преди празниците - не. По-скоро си мислех за предизвестие в началото на декември до края. Но предвид, че нямам работа, дали не е по-удачно да го пусна в началото на януари?

# 258
По-удачно е първо да си намериш нова работа.

# 259
  • София
Не го пускай преди да си имала поне едно интервю. Ти даже идея нямаш каква работа точно търсиш.

# 260
Е, чак да нямам идея... Просто знам за две направления само, в които,  като че ли няма много обяви. А за тези, които са пуснати, все намирам някакви негативни отзиви и ме е страх да не се прецакам. Но все пак съм пуснала СВ по 6 обяви, които са подобни на работата ми в момента.
Прави сте, че е най- удачно, когато имам нова работа. Просто така ми е прикипяло, че не знам как ще издържа.

# 261
И аз съм на мнение, че пускаш предизвестие като имаш нова работа. Освен, ако не те притеснява много здравословното ти състояние. Ако твърдо си решила да напускаш, обсъди с мъжа ти дали може да поеме разходите за 2/4/6 месеца (не се знае колко време ще търсиш).
А, по същество - Януари е по-добре от Декември. Макар, че на две места съм започвала работа първия работен ден на Януари. Т.е. интервю, оферта, предизвестие - случили са се Ноември/Декември. Когато една фирма има нужда от човек, то подбора не спира. Не всички мениджъри и ЧР си пускат отпуска от 15.12 до 7.01.

# 262
Ясно е, че искаш да се махне възможно най-бързо, но аз лично не бих напуснала поне до февруари, ако нямам предложение от друго място.
На старата ми работа почнах да си търся още на втората седмица, понеже ми стана ясно, че не е "моето" място. Вярно е, че много подбирах и не бързах, имало е месеци, в които съм пускала само на една-две обяви. Две години ми отне да се преместя.....но мисълта ми е, че работата, която да ти допадне поне на интервю, може да не се намери толкова бързо.

# 263
  • Melmak
Антонио, не подавай предизвестие без да имаш нова работа. Да, месеците декември и януари са мъртви за много фирми - декември е отпускарски, януари е труден, гледат се какви са новите бюджети, компаниите са предпазливи. Като съм си търсила работа не ме е спирало нищо да кандидатствам, дори да е мъртво време. Ако позицията и фирмата са добри, не ме интересува дали сме декември!

Относно мненията за фирмите - отрицателни винаги ще има. Работя дълги години в една известна чуждестранна фирма, огромна и позната на всички. Работих 3,5 г, напуснах и след време се върнах, сега направих нови 4 години във фирмата. Повечето от трудовия ми стаж е тук. Чела съм какво ли не, виждала съм и кофти неща. Обаче лоши мнения винаги ще има! Ако отвориш бг работодател, ще решиш, че работя на най-пропадналото място! Но не е точно така.

# 264
  • София
Шефът Антонио, разбирам те как се чувстваш, но все пак емоцията е лош съветник. А ако се сгомолясат нещата след еврото и търсиш работа 1 година? Разбира се, може да изглежда прекалено черногледо моето, ама като те гледам как не искаш да подадеш си ви, за да не се прецакаш, а както и си склонна да подбираш много, искаш и промяна, то става сложно. Не пиша това, за да те засегна, а за да те накарам да се позамислиш.

Аз самата съм работила в няколко фирми, с недотам дорбра репотация по форуми и сайтове. Даже в едната изкарах близо 10 години, с няколко смени на позиции, няколко увеличения доста драстични на заплата и бих казала, силно позитивна кариера. А и друго - имай предвид, че в бг работодател, почти никога няма положителни мнения, пишат само тези с отрицателните. Разпознавала съм бивш колега да пише в такъв сайт, еми да ти кажа 80% бяха откровено неверни неща. Пиша ти това, за да не си толкова мнителна, а да опитваш, да ходиш по интервюта и да се ошлайфаш малко. А какво по-добро нещо, в случай, че те викнат на интервю, нали, да се пробваш във фирма, за която ти е все таз дали ще стане или не? Така набураш рутина да ходиш по интервюта, а и не се знае под кой храст се крие заека.

# 265
И в моите фирми има отрицателни мнения в БГ Работодател, но това не ме е спирало да подавам сивита и да ходя по интервюта. Все пак не от всяко място ще ти се обадят с оферта, за това няма какво да се терзаеш лошо ли е, хубаво ли е. Ще мислиш след това. Едва ли има работодател с изрядна репутация, с високи заплати, добри придобивки, хоум офис, лъскав офис, свестни шефове и колеги. Все на някой нещо не му харесва. Въпроса е какво можеш да преглътнеш. Може в един отдел да е добре, а в друг зле, но това не е показателно за цялата фирма. При нас в маркетинг отдела нещо не могат да се разберат, все нови хора, уволнения, назначения. Във финанси пък само стажантите се сменят и една колежка се пенсионира, в нашия отдел също почти няма текучество. От както съм там само една колежка напусна, защото нещо не се разбра с другите момичета и една уволниха, но си го заслужаваше наистина. Пускай сивита, където сметнеш за добре, като идеш на интервю се опитай да измъкнеш, каквото те интересува, но дали мястото е добро, ще разбереш като почнеш. Дори може и месеци след това.

# 266
Слънчезара може ли да споделиш повече за мрачната прогноза след въвеждането на еврото? Как смяташ, че ще се отрази на трудовия пазар?

# 267
Не е само еврото, а и новите глупости около бюджета от вчера/днес, включително увеличението на данък дивидент със 100%, вдигането на пенсионните осигуровки и това че отново бутат за задължително ползване на СУПТО - всички тези неща за пореден път ще разклатят бизнес климата и ще доведат до известен отлив на бизнеси от България и фалити на по-малките такива.

# 268
Напускането след намиране на работа е препоръчително и от друга гледна точка. Другата страна мисли, че не си на зор. Помага при преговорянето.

# 269
По принцип съм съгласна с всички, че преди да си намериш не е добре да напускаш....обаче никога не казвай никога, както има една приказка. Новото място, на което бях започнала никак не ми хареса, чувствах се много изнервена и накрая мъжа ми сам ми каза да напускам и ще свием бюджета, но така не може да продължава. И за първи път през живота си напуснах, без да имам работа предварително. Намерих си бързо, може би опит, може би късмет. Не съветвам никой да прави като мен, просто искам да кажа, че те разбирам и морално подкрепям, защото хората отстрани винаги ще те посъветват рационално, обаче не винаги това е за твое добро, ако ще се побъркаш и съсипеш. И аз не съм мислела, че някога ще направя такъв избор.

По въпроса с месеците - януари е по-добър и чисто от психологическа гледна точка се настройваш за нещо ново и повече обяви излизат. Но мястото, на което съм работила най-дълго време си го намерих в ...декември, така че когато на дадено място им трябва човек, търсенето си тече, не се замразява и обяви има по всяко време на годината.

Общи условия

Активация на акаунт