Работа, CV-та, HR-и, съвети - 102

• 20 540
  • 740
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Винаги пазарувам през обедната почивка - правя си разходка 15-20 минути до магазина и обратно, вътре ми отнема 15 минути, тъй като знам какво ми трябва, а и пазарувам през ден, тоест не вземам много неща наведнъж. На касата по обяд няма почти никой.

# 61
  • София
Хубаво нещо е ХО, това да се пусне пералня, миялна - отнема 2-3 мин. Ми и в офиса губиш много минутки, защото си видял колега, пък покрай работата сте се заприказвали за нещо и ей го. Няма как, а и никой не очаква 100% продуктивно време, нито в офиса, нито вкъщи.
Но работата от вкъщи е точно работа - просто не се пътува. Като те потърсят по месинджър, аз очкавам в рамките на минутки да ми се отговори. Дала съм време за отговор 1 час. Все каквото и да прави, за 1 час ще сколаса да отговори. И да, има си ред и в ХО: работно място, обособено, където по възможност да не чуваме викове все едно колят някого, при работеща камера да не гледам маймунджелъци на малко дете и майката всеки две минутки да прави забележка на наследника, да не ми се обяснява, че са деца и че сега не може, щото се е залял младежа и т.н. На работа - като на работа. Не приемам някой да ме бави, да ми губи работно време и да ме блокира, защото има други ангажименти.
Друго - не приемам оправдания като - срина се интернета, спря тока. Не, че не се случва, но поне при нас си има протокол за реакция в такава ситуация - идва се в офиса. Освен това, тйимса работи добре, по мои наблюдения, мен в 99% от случаите си ме известява прекрасно, че някой ми пише. Интересна работа, при скатавките през ден се чупи Simple Smile. Не искам да звуча дребнаво, ама много мразя някой да ме прави на идиот и да си мисли, че никой няма да се осъмни в думите му/ѝ, щото то тока спира/нета се чупи. Аз имам 2 интернета - бърз, с който си работя и бекъп - мобилен бисквитка, това е.
И последно - когато съм ХО, вярно е, че не пътувам, но работя поне до 19:30 и само да довърша уж дребни неща и то се трупа. Та в този ред на мисли, човек трябва да има и ясната дисциплина кога да спре за деня и да спи спокойно, а не да се терзае, че това или онова чака.

# 62
Хората просто искат да попитат някой реален човек как е било при него.

Този въпрос съвсем не знам как да го тълкувам. Ами както и при стандартната работа от офис - виждам обява, пускам СВ, канят ме на интервю. Единствената разлика беше, че интервютата ми бяха в Тиймс, с камери, после и подписването на трудовия договор с ЧР също. Аз лично нямам никави специални или рядко срещани умения, за да съм била в позиция да изнудвам работодател и да заявявам, че ще започна, но само при условие, че работя изцяло от вкъщи. Обратното е било - работодателят предварително е преценил, че човекът, който ще извършва тази дейност, не е нужно да присъства в офиса, и си е пуснал обявата в съответния раздел.

То се създава чувство едва ли не, че работещите от вкъщи сме някакво тайно общество, в реалния живот информация как да се присъедини някой към това общество няма и ни питат по форуми, надявайки се, че ще се престрашим да споделим нещо кой знае колко конспиративно, понеже сме анонимни. Цял филм направо.

# 63
Съгласна съм с всичко написано от Слънчезара по-горе, няма да цитирам, че ще стане чершаф.
Аз имам малки деца, и да се е случило да ми влезнат в кабинета по време на среща, мисля ми се броят на пръстите на едната ръка. Така се организираме с мъжа ми, че работните ангажименти да се случват без аз да обяснявам колко ще ни струва дадена заявка от клиент, докато отзад се чува “ака ми сееее” или “дай вода”.
Също ми е безкрайно неприятно чужди наследници да се чуват в срещи.
А когато някой не ми отговаря повече от 15-20мин и не е флагнал, че е в обедна / или няма да го има поради нещо си, адски се изнервям, особено, ако ми е важно да чуя отговор на нещо, и още повече, ако е спешно. На мен и доста ми личи като съм недоволна, та горките ми колеги 😆 но и имам няколко колежки, които редовно зачезват и е видимо, че не са си у дома на лаптопите. Едната веднъж си призна, че е била на маникюр, а друга - завела детето на детската площадка. Еми, не е ок.

# 64
На мен и доста ми личи като съм недоволна, та горките ми колеги 😆 но и имам няколко колежки, които редовно зачезват и е видимо, че не са си у дома на лаптопите. Едната веднъж си призна, че е била на маникюр, а друга - завела детето на детската площадка. Еми, не е ок.

А после някои се чудят защо хоум офис възможностите намаляват. 🙂

# 65
Гнилите ябълки ще ги има и в офис.

# 66
Така е, но там скатаването не е толкова лесно и е по-видимо.

# 67
Има и друго с дистанционната работа - аз като се преквалифицирах не съм го правила с идеята, че ще работя от вкъщи (тогава нямаше такова нещо изобщо). Направих го защото исках да върша други задачи, които са ми по-интересни от това което съм правила в онзи момент. Предполагам и повечето други работещи в бранша са така. Това с хоум офиса дойде години по-късно, с ковида. Ако работата от вкъщи е самоцел, това според мен много бързо ще си проличи на интервюто.

# 68
krasimilo,  много ти благодаря за идеята и усилията! Аз го направих същото, но пренебрегнах специалността си и наблегнах на документи и ЕРП система. Съответно се насочих към административни дейности основно. Ще разгледам длъжностите  от твоето GPT Grinning има хляб и там.
Благодаря!

# 69
според мен скатаването в офиса е още по-очевидно:
Сутрин пристигаш - клюкарстване на кафе пауза,
Обедна - 1-1.30 часа с колегите да хапнеш
Връщаш се от обедна -> кафенце разбира се - още 20 мин отиват
Следобедно кафенце - 30 мин клюки
И хайде към 17ч. си тръгваш, защото няма кой друг да прибере детето от учебното заведение ...

# 70
Здравейте,
Имам нужда от HR съвет. Ще ви дам сухите факти, за да получа обективни мнения. Живея в чужбина. Кандидатствах за работа, която много искам и за която съм квалифицирана. Позицията е обслужване на клиенти, фирмата е може би 20тина души.
Обявата е написана на официалния за страната език, но фирмата  и голяма част от клиентите са от друга националност.
Пуснах кандидатура през платформа, подобна на jobs.bg на официалния за страната език (който се изисква). Почти веднага след кандидатстването получих известие в платформата, че профилът ми е сред избраните за следващ етап. Но не са влизали в контакт с мен.
Днес е четвъртият ден от тогава, самата обява е на една седмица и вчера беше препубликувана.
Въпросът ми е: Умен ход ли е да им пратя имейл да изразя, че се радвам, че продължавам нататък И да им изпратя СВ на езика на фирмата (който е сред пожелателните изисквания) и който владея, защото съм живяла над десетилетие в тази страна? Това става ясно от СВто ми така или иначе. Но по този начин се надявам да изпъкна с близостта и познанието с културата от другата страна. В платформата всичко е на местния език - и информацията за мен, и мотивационното писмо.
 Не искам да изглеждам отчаяна, а като заинтересован професионалист, който изпраща допълнителен документ за тяхно удобство. Знам, че е минало много малко време, но ми стана криво, че препубликуват.                                               В СВ има малко допълнителна информация и умения, които биха ме представили в по-добра светлина, а и добре ми е оформено. Но пък от друга страна така или иначе уж ще продължавам на следващия етап...
Какво мислите? Благодаря предварително за мненията!

# 71
Не съм HR но да, аз бих им писала нещо в стил “виждам, че съм одобрена, може ли да споделите какви са следващите стъпки, за да планирам времето и ангажиментите си?”

# 72
  • София
Дали е умен ход - тоест ще изпъкна ли с него - по-скоро не. Simple Smile
Четири дни само са минали, това, че е пусната обява - нали не си мислите, че някой сън няма да го лови, защото Вие кандидатствате. Запитване бих пуснала след мин. седмица-10 дни. Не за друго, а защото ако фирмата е малко хора - вероятно ще искат да съберат документи и осдобрените да ги преслушат за няколко дни.
Рабирам нетърпението, но стои и риска да ги издразните, че давате зор. Не твърдя, че ще е точно така, а давам и друга гледна точка. Не винаги напористите канидати са предпочитани.

# 73
Може следващият етап да е групова беседа с всички кандидати. Пускането на повторна обява може да означава, че с първата не са избрали достатъчно кандидати. Аз бих изчакала още няколко дни. Щом съм получила имейл, че съм одобрена, ще изчакам просто следващ за по-точни действия.

# 74
  • Ю Ес ъф Ей
Пуснах кандидатура през платформа, подобна на jobs.bg на официалния за страната език (който се изисква). Почти веднага след кандидатстването получих известие в платформата, че профилът ми е сред избраните за следващ етап. Но не са влизали в контакт с мен.
Много е вероятно отговорът да е генериран от ИИ на АТС (applicant tracking system), който фирмата използва. Всичко минава през ИИ сега.
Не виждам проблем да им пишеш, но може би изчакай малко. Аз съм получавал отговор след седмици. Четири дни не е много.

Общи условия

Активация на акаунт