Работа, CV-та, HR-и, съвети - 102

• 20 541
  • 740
  •   1
Отговори
# 75
  • Melmak
Не бих писала. 4 дни са много малко, а вероятно процесът е автоматизиран през бот/ии.

# 76
като споменахте АИ генерирани отговори ...
скоро ми попадна клип, в който рекламират приложение, с което да кандидатстваш по обявите ... автоматично си кандидатсваш: стига твоите данни да съвпаднат с някоя обява, то приложението изпраща кандидатурата ти по обявата
АИ-то вече измества човека от определени длъжности, но колко е добре това за нас/някои ... времето ще покаже

# 77
Не показвайте отчаянието си.
Би трябвало да сте с настройката, че е в техен интерес да се обадят. Топката е в тяхното поле.
Междувременно не спирайте с кандидатстванията.

# 78
  • София
Има ли някой, който се е договарял в договора да му стои нетна заплата?
Знам, че стандартът е основна, но с постоянните промени обедняваме и номинално, и реално и се чудех дали е приемливо.
Днес прочетох, че увеличават пенсионните осигуровки и това дърпа още от заплатата.

Благодаря за новата тема! Може ли да пишете на модератор да добави на първа страница сайтовете, които Сави беше пуснала на последните страници. Единия беше заплатомер, другия не се сещам - Ное беше за мен.

# 79
В договора не, но на интервюто винаги обсъждаме и говорим само за нетна заплата.

# 80
  • София
Да, ясно. Просто тя мърда, когато има промени и основната остава фиксирана на практика

# 81
Това би могло да се постигне с клауза за автоматично индексиране при промени на ДОД или МОД, защото мисля, че вписването на основната заплата е задължително.

# 82
Здравейте,

Няколко пъти пиша и трия, защото се отвличам с детайлите, затова ще се опитам да си задам въпроса максимално точно: Как да помогнем на джуниърите да напредват възможно най-бързо, как да им помогнем да работят по-ефективно и по-бързо да навлязат в материята? От много години вече работя със стажанти и младши персонал, но екипът се разрасна, няколко човека си отидоха (сред тях и уволнени поради несправяне с работата), и мениджмънтът категорично ми отказва да отдели бюджет за човек дори с 2-3 години стаж, колкото да има представа от основните неща. Аз съм безкрайно фрустрирана, защото всичко става бавно, не се работи добре, повтарям по хиляда пъти и накрая в крайна сметка често ми отнема много повече време да оправя кашата отколкото просто да си свърша нещата сама.

Джуниърите ни имат много потенциал, но единият очевидно го мързи и си мисли, че е твърде добър да е при нас (според мен ще напусне при първа възможност), другият е работлив, но безкрайно неефективен, грам не се замисля като работи какво защо прави и накрая ми сервира много глупости, а и си позволява да спори докато му коригирам грешките. И двамата работят много с AI, очевидно, макар че съм казала изрично, че е забранено и няма да им помогне, но дори оттам явно преписват грешно. Третата ще бъде освободена поради несправяне с работата, четвъртият, който с най-много неща се справяше, но пак не беше уау, след 3 години при нас сменя работата и града. Ще търсим да назначаване, пак млад специалист без никакъв опит поради липса на бюджет.

Обикновено имаме много кандидати, но качеството не е добро. Плащаме над средна заплата за напълно начинаещи, и като цяло доста добре в сравнение с бранша. В други фирми знам, че също имат големи проблеми с подбора.

Давам редовна обратна връзка, препоръки за техническа литература и обучения, отговарям на въпроси, всекидневно съм на разположение, проверявам и обяснявам, но напредъкът е бавен. Те от друга страна демонстрират завидно самочувствие и смятат, че вършат чудесна работа.

Какви стратегии ви хрумват да оптимизираме работата в екипа? Какъв е вашият опит с младите ресурси, начинаещи с малко с или никакъв опит, напоследък? Много проблематично ми се вижда липсата на междинно ниво откъм опит!

# 83
Аз работя с две млади госпожици, вместо да обяснявам, върша това, което не знаят, за сметка на това ги карам да ми вършат лична работа.

# 84
Мейлът, че продължавате в следващ етап, автоматичен и генериран от ИИ ли беше, или от реален човек с име и подпис? В смисъл, ако е бил типов темплейт завършващ с “Company X HR Team” или нещо от тоя род, то най-вероятно ИИ бот е минал през СВ-то търсейки ключови думи, позиции, дейности, и прочие и щом ги е открил, е филтрирал Вашето СВ като “потенциално става”. Така след това на реалния (човек) рекеутър ще му се наложи да прегледа много по-малко СВ-та на реално потенциални кандидати и няма да си губи времето с всякакви хора, които просто са apply-нали ей така.
Тъй че, това е някакъв етап, да, но той реално е ниво -1 към 0 в подбора. Тепърва един вид ще преценяват дали ще Ви шорт-листнат.

# 85
Мейлът, че продължавате в следващ етап, автоматичен и генериран от ИИ ли беше, или от реален човек с име и подпис? В смисъл, ако е бил типов темплейт завършващ с “Company X HR Team” или нещо от тоя род, то най-вероятно ИИ бот е минал през СВ-то търсейки ключови думи, позиции, дейности, и прочие и щом ги е открил, е филтрирал Вашето СВ като “потенциално става”. Така след това на реалния (човек) рекеутър ще му се наложи да прегледа много по-малко СВ-та на реално потенциални кандидати и няма да си губи времето с всякакви хора, които просто са apply-нали ей така.
Тъй че, това е някакъв етап, да, но той реално е ниво -1 към 0 в подбора. Тепърва един вид ще преценяват дали ще Ви шорт-листнат.

Не, не е автоматичен и генериран от ИИ. Не е и имейл всъщност, а известие в платформата.                                                                                                    "ИИ бот минал през СВ-то търсейки ключови думи, позиции, дейности, и прочие и щом ги е открил, е филтрирал Вашето СВ като “потенциално става”. Така след това на реалния (човек) рекеутър ще му се наложи да прегледа много по-малко СВ-та..."  Не, не е такъв случая - още на етап отваряне на обявата се вижда информация на колко % твоя профил покрива изискванията.  После явно човек слага чавка - става - не става, дали продължаваш в процеса. Любопитно - има и информация кога запоследно подателя на обявата е преглеждал кандидатурите (общо, не индивидуално). Виждам тези движения при няколкото ми кандидатствания. При някои си седя само ''кандидатствала''.

Благодаря на всички за мненията по въпроса дали да пращам имейл - засега се удържам. Ама като вземат да ме искат оттук - оттам, пък аз се пазя за другите Satisfied ще видим тогава как ще балансирам Thinking

# 86
Скрит текст:
Здравейте,

Няколко пъти пиша и трия, защото се отвличам с детайлите, затова ще се опитам да си задам въпроса максимално точно: Как да помогнем на джуниърите да напредват възможно най-бързо, как да им помогнем да работят по-ефективно и по-бързо да навлязат в материята? От много години вече работя със стажанти и младши персонал, но екипът се разрасна, няколко човека си отидоха (сред тях и уволнени поради несправяне с работата), и мениджмънтът категорично ми отказва да отдели бюджет за човек дори с 2-3 години стаж, колкото да има представа от основните неща. Аз съм безкрайно фрустрирана, защото всичко става бавно, не се работи добре, повтарям по хиляда пъти и накрая в крайна сметка често ми отнема много повече време да оправя кашата отколкото просто да си свърша нещата сама.

Джуниърите ни имат много потенциал, но единият очевидно го мързи и си мисли, че е твърде добър да е при нас (според мен ще напусне при първа възможност), другият е работлив, но безкрайно неефективен, грам не се замисля като работи какво защо прави и накрая ми сервира много глупости, а и си позволява да спори докато му коригирам грешките. И двамата работят много с AI, очевидно, макар че съм казала изрично, че е забранено и няма да им помогне, но дори оттам явно преписват грешно. Третата ще бъде освободена поради несправяне с работата, четвъртият, който с най-много неща се справяше, но пак не беше уау, след 3 години при нас сменя работата и града. Ще търсим да назначаване, пак млад специалист без никакъв опит поради липса на бюджет.

Обикновено имаме много кандидати, но качеството не е добро. Плащаме над средна заплата за напълно начинаещи, и като цяло доста добре в сравнение с бранша. В други фирми знам, че също имат големи проблеми с подбора.

Давам редовна обратна връзка, препоръки за техническа литература и обучения, отговарям на въпроси, всекидневно съм на разположение, проверявам и обяснявам, но напредъкът е бавен. Те от друга страна демонстрират завидно самочувствие и смятат, че вършат чудесна работа.

Какви стратегии ви хрумват да оптимизираме работата в екипа? Какъв е вашият опит с младите ресурси, начинаещи с малко с или никакъв опит, напоследък? Много проблематично ми се вижда липсата на междинно ниво откъм опит!
Не мога да помогна със съвет как, но замисляла ли си се, че фрустрацията ти не идва от реален проблем у кандидатите и джуниърите, а по-скоро нескончаемото обучение на хора, които явно няма да се задържат при вас? Щом нямате бюджет да наемете хора с опит, предполагам нямате бюджет и да задържите неопитните, когато придобият такъв? Ако това е така, то и няма положителен и разумен отговор на въпроса ти.

# 87
Заплатите се вдигат всяка година при нас. Сега - дали на тях им се вижда достатъчно, не знам. За тези, от които съм недоволна, ще препоръчам 6-7% увеличение тази година точно, защото се надявам това да помогне с мотивацията (заявила съм по-голям бюджет пред мениджмънта, за да имам буфер, ще видим колко ще отпуснат). За човек с много добро представяне бих препоръчала 10% и ако ми отпуснат повече бюджет, и повече. На добрите кадри при нас вдигат заплатите. Повтарям, те са над средните по принцип и по-скоро на горната граница за бранша и нивото им. Отделно имаме опцията да препоръчаме еднократен бонус, но това няма да го правя, защото чак да давам бонус на човек, който основно ми създава работа ми идва вече твърде много.

В интерес на истината, в нашата фирма екипите са стабилни. Тя доста се смени последните години, назначиха се много нови хора, предимно по-млади, и напускащите са основно точно от този контингент, но пак не са много на фона на общоназначените. Не знам какви са били причините им за това решение. При нас за последните години имаше двама, които напуснаха според мен и по финансови причини, но те смениха държавата, за да взимат повече, а мисля, че и искаха да си живеят там и по принцип.

С това искам да кажа, че според мен е реалистично добър кадър да има добро развитие на заплатата при нас.

Със сигурност и двете са фактор - според мен действително дори и заплатата да е наред биха потърсили друга работа, за да имат развитие в титла, защото при нас това няма да го получат ей така. Но и наистина ме е яд, че след година всекидневни обяснения все още в елементарни задачи откривам грешки, а в някои случаи за дългосрочни проекти след всекидневни контроли и обсъждане и напътствия пак презентациите са пълни с грешки. Аз имам нужда от ресурси, невъзможно е да се справя сама с този обем работа, иначе щях да си правя всичко сама.

# 88
Отстрани като те чета се питам, вместо да дундуркаш няколко младежа, не е ли по-добре да имаш само един помощник, но да си разбира от работата?
Освен това ме впечатли, 7% увеличение за некадърен и 10% за кадърен - май няма много смисъл да си дават зор при вас.

# 89
Има ли някой, който се е договарял в договора да му стои нетна заплата?
Знам, че стандартът е основна, но с постоянните промени обедняваме и номинално, и реално и се чудех дали е приемливо.
Днес прочетох, че увеличават пенсионните осигуровки и това дърпа още от заплатата.

Благодаря за новата тема! Може ли да пишете на модератор да добави на първа страница сайтовете, които Сави беше пуснала на последните страници. Единия беше заплатомер, другия не се сещам - Ное беше за мен.
Да, спазваха си я.

Общи условия

Активация на акаунт