Работа, CV-та, HR-и, съвети - 102

• 20 549
  • 740
  •   1
Отговори
# 90
Естествено, че е по-добре, това казах и на мениджмънта, но директно си ми казаха, че ще назначаваме прясно завършили и това е.

Не съм се изразила правилно, или може би не съм обяснила. Не съм казала, че са некадърни, а че не работят ефективно, не са напреднали колкото съм очаквала и колкото смятам, че имат потенциал, и по тази причина съм недоволна. Обективно заслужават по-малко. В моята глава си представям числата така: 5% отговаря на очакването, 7-8% над средното, 10% и повече при добро представяне. Хора с наистина лошо представяне не получават нищо. След дълго умуване прецених, че ако им дам по-малко нещата ще станат по-зле. Обмислям да дам това и догодина като водим официалния разговор да кажа, че при добро представяне следващата година ще има и бонус.

# 91
......... Аз имам нужда от ресурси, невъзможно е да се справя сама с този обем работа, иначе щях да си правя всичко сама.
Звучиш ми като че ли си поела твърде много задачи. За които си  неподготвена, и сега се оправдаваш с младшите.
Ако е невъзможно да се справиш, и не се справиш какво ще се случи?

Защо ги назначавате като стажанти и като джуниъри? Тази класация ми е неприятна.
По принцип стажантите не се задържат. Работят като такива за кратки периоди в няколко фирми, колкото да си запълнят СВто и продължават напред вече на нормална длъжност. Това са мои скромни наблюдения.

Друг пример, който ме дразни. Освобождава се място, стартира подбор и един се класира. После в един момент се оказва, че този същият всъщност не става. Не е достатъчно образован, способен, грамотен, работен... Е къде спахте по време на подбора, че не се сещам? Назначихте най-евтиния, нали.... Това не беше въпрос.

# 92
Напълно съм подготвена за позицията си, както казах, обемът работа е голям и няма как да се се спазят сроковете ако всичко си го правя сама. Джуниър (младши специалист ако щеш го наречи) означава назначен на нормален трудов договор, стажантите помагат със съвсем простите неща, такива имаме по всяко време, такава е практиката и не става въпрос за тях.

Повтарям, не казвам, че не стават, изрично съм написала, че имат според мен много потенциал, но бих искала да го развиват по-бързо. Това беше и въпросът ми към хора с мениджърски опит.

# 93
Аз и не очаквах да отговориш че не си подготвена... Smile
Значи вместо двама джуниъри взимате един синиър и ще свършите работата в срок Laughing

# 94
Писах вече неколкократно, че мениджмънта отказва да се взимат хора с опит, просто не искат, според тях младите са по-евтини и ще си ги научим. Това е. Ако зависеше от мен щяхме да назначим човек с поне някакъв опит.

Въпросът ми така или иначе беше друг, хубаво би било ако някой има съвети, неадекватните коментари, поставящи под съмнение компетентността ми незнайно по каква причина не добавят абсолютно никаква стойност към дискусията.

# 95
Ти участваш ли в подбора им?

# 96
Участвам, но това няма отношение към въпроса. Казах, че хората имат потенциал, ако не смятах така нямаше да бъдат назначени.

# 97
Хубаво е да уточниш за какъв сектор става дума, защото така е трудно да се даде адекватен съвет. Важно е дали качеството на работа се поддава на количествена оценка или се използва субективна такава. При първия вариант е много по-лесно да демонстрираш на новобранците, че не се справят според очакванията.

# 98
Аз съм била в такава ситуация. Резултатът беше решението ми да напусна след 10 години стаж в компанията. За работодателят беше важно работата да е свършена, а от кого не го интересува. Така в един момент толкова се нагърбих с работа, че не издържах и си отворих очите за истината, че щом не ги интересува моето мнение, значи не ме уважават, а само използват. До ден днешен ми седи горчилката от това.

# 99
Хубаво е да уточниш за какъв сектор става дума, защото така е трудно да се даде адекватен съвет. Важно е дали качеството на работа се поддава на количествена оценка или се използва субективна такава. При първия вариант е много по-лесно да демонстрираш на новобранците, че не се справят според очакванията.

Финанси.

# 100
Направи една статистика - за 1г колко човека са почнали, кога са напуснали, колко време средно ги задържате, като видят данните черно на бяло и колко пари и време за обучение са отишли в кофата, може да размислят.

# 101
  • София
Участвам, но това няма отношение към въпроса.
Има. Ако имат потенциал и са демотивирани е, защото се дърпаш от отговорността и слагал граница, както и в този си пост.
"Мен не коментирайте, коментирайте тях и какво не им е наред, как да ги поправя".
Аз поне това прочетох между редовете.

# 102
И аз съм във финансовия сектор и личните ми впечатления от такива младежи не са особено положителни. Някои откровено ги мързи, на други не им е интересно и считат, че заслужават нещо по-добро, но без да минат началните етапи на развитие, трети пък въобще не са сигурни, че им се занимава с тази материя.

Като цяло е добра идея да се вземат хора с поне 1-2 г. опит, при тях са преодолени част от тези проблеми. Друго решение е да се работи много плътно с новаците и да не се толерират лигавщини, но това е много изтощаващо за този, който ще го прави.

# 103
Направи една статистика - за 1г колко човека са почнали, кога са напуснали, колко време средно ги задържате, като видят данните черно на бяло и колко пари и време за обучение са отишли в кофата, може да размислят.

Ако работата е свършена, шефа не го вълнува кой и как. Той нищо не губи. Само питащата - за пропиленото време и нерви.

# 104
Участвам, но това няма отношение към въпроса.
Има. Ако имат потенциал и са демотивирани е, защото се дърпаш от отговорността и слагал граница, както и в този си пост.
"Мен не коментирайте, коментирайте тях и какво не им е наред, как да ги поправя".
Аз поне това прочетох между редовете.

Ами не ти е сила да четеш между редовете. Не бягам от отговорност, а помолих за съвети от хора с мениджърски опит, какъвто ти не звучиш като да имаш, това пък прочитам аз между редовете, как да помогнем на млади специалисти да се развият по-бързо и какво е помогнало на тях при обучаването на персонал с малко стаж. За двамата, които по настоящем остават, единият е мързеливичък, а другият е много мотивиран, но работи неефективно, обяснила съм в какво се изразява. Приемам, че нямаш какво да споделиш по темата.

Общи условия

Активация на акаунт