Работа, CV-та, HR-и, съвети - 102

• 18 150
  • 740
  •   3
Отговори
# 630
  • пустинята Гоби
И какво му е трудното да тестваш някой дали владее Power BI или SQL? Аз не бих излъгала за нещо такова, хич не е като Ексела, който от много хора се ползва по най-елементарен начин.

Малко е странно да се дават съвети на човек, който си е вкъщи, да не си уплътнява времето с учене, защото нали в процеса на работа.

# 631
  • София
Добре, нека запише курсове и изчака, докато не ги завърши, за да може да кандидатства по обява, където се изискват. Това визирах. Че жените много по- често сме склонни да се откажем от дадена обява, ако не отговаряме максимално на условията. (Има си сравнително изследване за мъже с/у жени).

PowerBi е за навързани логически визуализации и модели, много по- трудно може да се раздели на малки смислени задачи, както и DAX е труднооценим до къде и как.

# 632
  • София
Така, едно по едно Simple Smile
Гледането на профил в линкед ин е нелоша идея, но например, моя не съм го пипала 7 години, защото не ми е трябвало. Не си търся работа, нито искам някой да ме хедхънтва, така че вероятно не е в най-добрата си фирма. Базирано на моите наблюдения, профили в линкед ин се ъпдейтват като ти трябват, същото и със CV.
Имаме страхотни специалисти, от чиито английски има какво да се желае, просто не си говорят директно с клиента и готово.

Недей да се биасваш, щото няма за какво. А дамата може и да е просто рецепционистка, например, която трябва да знае, че на ден Х в У часа ти ще дойдеш и ще кажеш, че си поканена на интервю за Z позиция и трябва да ти отвори вратата. Желая ти успех Simple Smile

Извънредният труд. Не трябва да се полага ежедневно, защото това означава, че организацята в такава фирма куца. С други думи, според моите разбирания, ако се работи денонощно, за да се покрият грешккте на амбициозни ТЛ и мениджъри, човек се прецаква сам себе си и няма да има оправия. Трябва да се види, че има проблем с количеството работа, за да се отвори нова позиция и всички да отдъхнат. Лятно време, изивнявай, ако ти бъркам ника, ама успокой се и не работи денонощно.

Последна редакция: пт, 14 ное 2025, 11:02 от slanchezara

# 633
Slanchezara, захващам се за израза, който си използвала "да се покрият грешките на амбициозни ТЛ и мениджъри", за да помоля за примери за подобни грешки и причините за тях.

Като казваш "амбициозни", какво имаш предвид (напр., допускат нарочно грешки, за да подливат вода, не преценяват добре ситуацията, поемат нереалистични таргети или не защитават интересите на екипа си, за да се докажат пред висшия мениджмънт)?

Много малко се дискутира некадърността на мениджмънта, все се говори за неспособността на служителите и ми се иска да се сподели опит в тази насока. До каква степен се толерират грешките или неправилните решения на един мениджър? Те могат ли да доведат до неговото освобождаване или висшият мениджмънт ще защитава избора си на екипен мениджър/ТЛ и в подобни ситуации алтернативата е напускане на служителите, ако нещо не им харесва?

# 634
  • София
Дея, няколко хаотични примера.

Представи си следната хипотетитчна ситуация. Силно амбициозен тийм лидер, който иска да расте йерархично. Решава да се напъне и натегне, защото така ще бъде забелязан. Вижда, че екипът му е супер претоварен, но в името на собствено кариерно израстване е готов да трансферира двама към друг екип, с цел спестяване на пари. Съответно, понеже работата е ужасно много, почва да изисква от екипа да полага съвсем доброволен овъртайм, всеки, който реши да се възпротиви или да попита за заплащане на овъртайма, се обвинява в неангажираност или нежелание да работи. Ефректът е бърнаут, тотален и масови напускания.
Грешка на ТЛ тук: много си е повярвал колко е успешен в мотивацията и тотално грешно предположение, че някой му е длъжен да работи денонощно за неговото израстване.

Друга хипотетична ситуация. Напуска ключов човек и фирмата е в процес на реорганизация. Човекът е бил добре приет, обучил е заместник, но последният е леко неудобен за ръководството, защото се бори за интересите на екипа си и не е съгласен да жертва същия този екип и да го товари допълнително. По-висшия мениджмънт решава, че въпреки че този човек е обучен и приет, няма да получи позицията и се слага друг човек, назначен отвън, който споделя ценностите за икономии и гърч. В резултат на това, екипът се демотивира, човекът обучен да е заместник напуска и започва проблеми с представянето на екипа, както и всички започват да се оглеждат навън. Резултатът е, че добре сработен и даващ резултати екип се разпада, губят се ключови хора и компетенции и това влиза в полезрението на висш мениджмънт.
Грешка: когато екипът приема някой за неформален лидер и се вижда ясно, че този човек е пренебрегнат, особено с човек назначен отвън, екипът губи мотивация и вижда, че няма поле за развитие и кариера.

Трета хипотетична ситуация.  Отива моят любим персонаж Петканчо и казва на годишна среща, че иска да се развива в посока тийм лидер. Мениджърът му изсипва купища задачи и залага таргети. Само че Петканчо не е подходящ за такава позиция, защото като човек и като т.нар меки укения (soft skills) не е типа, който може да обедини хора около себе си и да ги поведе. Петканчо твърдо вярва, че щом са му дали задачи за тийм лидерска позиция, то той в следващата кампания ще стане ТЛ. Ама истината е, че Петкан е поддал на натиска, но никой няма и най-малкото намерение да го прави тийм лидер. Петкан разбира това, почва да хейти налявои и надясно, че таА фирма за чеп за зеле не става, че той ехее колко работа им е свършил, а те са го прецакали. Мениджърът си казва - айде сега, ще му мине и не взема никакви мерки да се потуши недоволството.
Мениджърските грешки тук са 2: Първата е, че е некоректно да бъде товарен и подвеждан човек, който иска някакво специфично развитие, а е редно мениджърът да има гръбнак и ясно да обясни защо няма как в краткосрочен план Петкан да стане тийм лидер и втората и по-съществената е, че не се спира хейта на мига, тъй като това увлича и се разраства като лавина. Резултатът ще е, че никой няма да вярва на мениджъра, когато се поставят цели за развитие както и се натрупва напрежение и демотивация в екипа.

Разбира се, има и много други мениджърски грешки, свързани с грешна оценка на ситуацията или неправилно планиране на бюджети и подобни и винаги реакцията на висшия мениджмънт е в зависимост от провинението.

# 635
Всичко може, дяволът е в детайлите и няма как тук да се опишат всякакви варианти.

# 636
  • София
Един от мен - компанията е на такава вълна, че не ѝ трябва ни разрастване, ни развитие на екипите и бива целенасочено сложен не някой с капка акъл, а възможно най- необразованият, най- неквалифицираният и с най- лош бекграунд. Такъв човек е с амбиции и ще скача, колкото му кажат, толкова само и само да се докаже и да пробие нагоре. Възможно най- лошата комбинация, много ясно уловена от акулите по горните етажи. И резултатите могат да бъдат:
- "изпиране" на екипа през въпросния човек,  т.е. разкарват се, докато да под него, но пък получава бонус от техните заплати
- липса на всякакъв буфер между висшето ръководство и екипа. Каквото се спусне отгоре, минава без отпор и екипът поема вскакакви глупости, всичко е важно, всичко е спешно
- Веднъж възгордял се, около "мениджъра" се ходи на пръсти, да не би случайно да му намекнеш чрез нещо колко е тъп и да засегнеш крехкото его
Бонус: по цЕл ден слушаш за "кариерата му".

# 637
Адски много опит съм натрупала с кофти мениджъри, частично или почти изцяло съм била в горните хипотези. От позицията на човек минал през това категорично съм съгласна, че в много от случаите хората си тръгват от лоши мениджъри, не толкова от лоша работа или заплащане (стига да не са скандални, де, говорим за горе-долу нормални позиции и заплащане). 2 от последните ми 3 фирми съм напуснала заради лош мениджмънт.

# 638
  • Melmak
Да, абсолютно е така. Във въпросната фирма, когато напуснахме 4 човека от 10 на exit interview всички бяхме посочили една причина - тим лидера. Но той е удобен за шефовете си, мачка екипа, бачкат като луди и всичко е точно. Заплатата тогава ми беше добра, имах бонуси, не съм напуснала заради това. Обаче отношението, коментарчетата как сме лъгали, че сме болни.. в сграда, в която не се отваря прозорец, един като кихне, после 4-5 са болни. За два дена окапахме като круши веднъж, точно преди да обявят пандемията. Според ТЛ сме се престрували, аз помня, че седмица не можах да стана от леглото. Болничен да вземеш си най-лошия, отпуск - абсурд! Максимум 10 дена годишно, ама не в началото на месеца, не и в края. Исках 3 дни отпуск в средата на месеца, пуснах молба 4 месеца по-рано и ми беше отказано.

# 639
  • Край морета северни и южни
Има проучвания, че много от мениджърите в корпоративна среда са с психопатии. Да ви кажа, явно моят опит е лош, но го вярвам!

Не, че такива ги няма и в академичните среди, но по-интелигентните и начетени хора обикновено са и по-възпитани и такива мачкания като в една типична офис среда там не се случват. А нека не се лъжем, не винаги в корпоративната среда този на по-висока позиция е по-образован, опитен или интелигентен.

Аз и не искам вече да се изкачвам в корпоративна среда, за мен си е токсична, без изключение и значение в коя фирма или сфера. Сегашната е най-добрата, защото се търпим взаимно.

И, може да е много лош вкус да го кажа, но поне в академичните среди шефовете ми щяха да са по-начетени и образовани от мен, с повече опит и дипломи, а не обратното. Защото там и парашутистите все пак трябва да имат някакъв ценз и публикации, не става само с изфабрикувани фалшиви сивита.

# 640
И в академичните среди се срещат големи простаци и егохолици с изплагиатствани статии или преведени от студентите им, незнаещи нищо друго освен техния собствен измислен предмет по който те са написали единствения учебник преди 40+ години. Даже там няма кой да ги махне, в частната фирма е по-вероятно да разкарат някой ако не се справя.

# 641
Абсолютно не съм съгласна за академичната среда, това е едно от най-токсичните места, на които може да попадне млад човек. Цензове се фабрикуват без никакъв проблем, не знам защо си мислите, че титлата е показател за нещо.

# 642
Всеки е по-подходящ за определен тип място. Аз не бих могла да работя в държавна институция например, ще съм много демотивирана през цялото време. Друг не може в корпорация, трети не може да се адаптира в малка фирма, четвърти в академична среда. То затова сме различни, което не означава, че което и от тези места е изцяло "черно". Всички си имат позитиви и негативи.

# 643
За да си добър мениджър е нужна съответна психическа настройка и не всеки става. Аз например ставам за мениджър само на половина - знам много добре какво трябва да се прави, но не се чувствам добре като го правя и се натоварвам психически. Мразя да се занимавам и с наказания, и с налагане на дисциплина, а у нас ако не го правиш пък ти се качват на главата. Докато има хора, на които им е в кръвта да командват, да строяват и не го вземат навътре когато се налага да са лоши. Те драпат нагоре в кариерата и ако освен това имат и разбиране за нещата се издигат. Такива като мен бягат ако може да не отговарят за хора.

# 644
Вчера прочетох нещо, което винаги съм си мислела, но не бях успяла да го обясня. Има разлика между това да си мениджър и лидер. Имаме страхотни мениджъри, които се справят отлично с проекти, управляват системи, делегират задължения. Но, нямаха никой под себе си. Дадоха им хора  - пълна катастрофа. Харизма и отношение на картоф, подопечните им въобще не ги възприемат като свои мениджъри и продължават да се обръщат за всичко към хора, които смятат за по-разбиращи и авторитетни. Та, не от всеки професионалист става добър лидер на хора. Трябва да накараш тези хора да работят за теб, а не против теб, защото обикновено при проблеми гори средният мениджмънт, а не тези най-долу в хранителната верига.

Общи условия

Активация на акаунт