Работа, CV-та, HR-и, съвети - 102

• 20 525
  • 740
  •   1
Отговори
# 30
Значи търси някаква работа в счетоводната сфера. Ще трябва и магистратура.
Имаше преди, сега не знам, магистратури за ЕРП консултанти във ВУЗФ. ЕРП консултант също е супер.  Работата е сложна, но интересна и добре платена. Дали е дистанционна, едва ли. Най-много да са хибридни длъжности.

# 31
  • София
С колегите не си ли споделяте и лични неща в чатовете, все едно сте на пуш пауза с кафе?
Не, само една по-близка колежка имам, просто те не са такива хора. Дори и в офиса се говори само и предимно по служебни въпроси, положението е 'спряло' пряко и преносно. Ще кажа само, че на теб се гледа странно, ако излезеш за разходка по обяд, а не седнеш да ядеш с всички, в точния час.
Та, да.. хоум офисът е спасението в последните години. Дори по чат да си говорим, пак не е същото като да отидеш на работа и да си сред хора.

Шефът Антонио,
Цитат
Искам да изляза от чистото производство и да наблегна повече на другата дейност - работа с ERP система, отчетност, деловодство и подобни
Можеш да се ориентираш към ERP свързани с производствени предприятия или точно в такова, но административна работа, след като основата я имаш. Не е нужна тапия.

# 32
Образованието ти предполага работа в хранително производство, технолог. За мен лично разсейването ти в деловодство и подобни не е добра перспектива. Технолозите вземат доста добри заплати, но не са "зад бюро". Работила ли си изобщо по специалността? Може и натам трябва да се насочиш.

За счетоводител първо трябва да изкараш магистратура - 2 години. Второ, няма да те вземат на прилична работа без стаж, това е почти сигурно. За езика е ок на работно ниво, т.е. да можеш да се оправяш с фактури и подобни. Ще трябва да почнеш от минимума като позиция и заплащане. Помисли си дали имаш сили, време и възможност за подобно начинание.

# 33
Работила съм няколко години като технолог, знам какво е. Не е моето.  Не искам на студено, влажно и мокро вече. Затова искам да се преориентирам, докато не съм съвсем остаряла.
Нямам амбиции да ставам мениджър или главен експерт, или каквото там се води. Просто искам малко да се усъвършенствам в това, в което ми харесва и ми се отдава, за да си намеря прилична работа.
Такава съм, точно това искам, но не знам какво точно да търся като позиция, как се формулират.

# 34
  • Асеновград
Само аз ли искам да сменя дистанционната работа с "нормална", така да се изразя : )

Въпреки че имаме опцията да посещаваме офиса, не ходя, защото така или иначе там всички са със слушалки, никой не излиза по обяд, поръчва се храна, яде се в офиса само, средата не е моята и дистанционната работа ме задържа там.
Дори сферата ми се иска да сменя, ходих на 2-3 интервюта, наскоро бях на една конференция, поогледах се.. Уви, забелязах, че 95% от хората са точно това, от което искам да избягам. Все едно някой ме цапна с мокър парцал през лицето. В следващите дни имаше нещо бунтарско:) в мен и напук на сивите пингвински костюми, бях с цветна риза, спортно-елегантна. Това ми говори за вътрешна нетърпимост към средата, съпортива, така че дори да сменя компанията, положението ще е от трън, та на глог. Честно казано се сдухах и съм леко 'в дупка'.

Мисля, че в дистанционната работа ми липсва човешкия елемент, разговор, било то и 5мин кафе с колега, контактите. Оценявам плюсовете да си работиш от дома, обаче душата ми страда Satisfied
За съжаление и в офис да работиш ,човешкия елемент , като приятелска атмосфера, най често липсва. В тази връзка , хоум офиса спасява до някаква степен от напрегната токсична обстановка и такива колеги.
Но същевременно , могат по всяко време да ти позвънят за нещо спешно. И ако да отидеш в офиса, няма да им е удобно да те задължат. То да седнеш на лаптопа , често мениджърите, не изпитват скрупули да те помолят настоятелно. И в почивни дни ми се случва.
То не ,че семейството и познатите , ме дърпат по малко. Всеки от страни си мисли,че като си у дома, може да ти възлага всяка задача за която той няма време ,заради това ,че е на работа. То плащане на данъци ли не са били, вноска за застраховка на автомобил, сметки за ток и вода. И като откажеш с довода че си на работа реакцията е. - Е ти нали от вкъщи работиш, кой те гледа кога работиш и кога не.
Относно курсовете на Софтуни, не са лоши но трябва някаква основа, те са по скоро специализирани. И искат време не само да присъстваш, но и за упражнения за да има смисъл, и да научиш нещо. А за възрастта никога не е късно човек да се до образова стига да има желание и упоритост.

# 35
Впечатлих се от срока за handover. Аз винаги съм имала стандартен 1 месец предизвестие и реално никога не е имало на кого да handover-на. В рамките на предизвестието ми никога не са намирали човек, който и да дойде и да го обуча през това време. Накрая винаги оставям на мениджъра ми и той да разпредели  както реши после.

За английския в последните години работех в международна среда с да кажем средно ниво на колове, но поне по няколко на седмица. Мениджърите ми не са били българи. Бях стигнала до момент, в който вече мисля на английски, пиша на английски, говоря. И въпреки това, ако си слушам запис от някоя среща си усещам понякога лек акцент, намирам си някоя граматична грешка в изказа, т.е. след толкова много години активно ползване пак нямам самочувствието, че го говоря на най-високо ниво. И бих подобрила, ако обаче имам с кого - т.е. native speaker или филолог високо ниво, който се занимава с бизнес разговори. Тези услуги обаче са скъпи, а и за момента нямам време плюс, че като говоря постоянно не изпитвам чак такава остра необходимост при положение, че се разбираме достатъчно добре.

За хоум офиса и офиса, предпочитам хибрид,но трудно се намира такава работа вече. Със сигурност не искам само вкъщи. Казвала съм и преди, но се обиждат хората, че когато не си в офиса, а останалите колеги са в някакви дни поне се изолираш от социалния живот, но и ставаш малко невидим при обсъждане на повишения особено. Общуването по чата не е същото и не се полагат толкова усилия. Не бих казала, че в предишния ми офис имах чак близки приятели, но близки колеги, да и стана в резултат на общуването ни в офиса, не по чата. И, разбира се и двете страни сме полагали усилия да си говорим в офиса, на кафе пауза, в кухнята, на обяд, не сме си стояли в ъгълчето със слушашки, но това е по желание всеки какви усилия иска/може да полага.

# 36
За оперативен счетоводител една магистратура е достатъчна, в УНСС ще я изкараш без проблем или в някое от частните ВУЗ, ако си от Пловдив, София ВУСИ, там и неграмотен ще мине, английски не ти трябва, не е нещо сложно, само трябва някой да ти покаже.

# 37
Да говориш английски с нейтив не е скъпо. Има платформи, с учител директно от Щатите. Има и просто хора, с които да си говориш, нейтив естествено, има и за 5 - 10 долара на час.

# 38
  • София
Ко пайлът, даже можеш да поискаш да говори с определен акцент. С ММ сега разучаваме шотландски акцент 🤣.

# 39
Въобще не се трогвам вече как говоря на английски, имаме хора от всякакви страни, всеки говори както хване, пък тия с шотландския акцент - тях са ги отписали дори и американците и англичаните, тъмна Индия какво е искал да каже автора. Grinning

# 40
За Шефа Антонио: дали пък в някой отдел по качество към някоя фирма няма да има свободна позиция? Поне при нас не всички колеги от отдел "Качество" влизат в производството или, ако им се налага, то е рядко.

Последна редакция: вт, 28 окт 2025, 13:30 от krasimilo

# 41
За оперативен счетоводител една магистратура е достатъчна, в УНСС ще я изкараш без проблем или в някое от частните ВУЗ, ако си от Пловдив, София ВУСИ, там и неграмотен ще мине, английски не ти трябва, не е нещо сложно, само трябва някой да ти покаже.

То магистратурата ще я изкара. Ама, ако е само "да мине" няма да научи нищо и ще е загубено време и пари. Един семестър е  над хиляда лева, т.е. инвестицията е поне 4-5 хил. лв и две години.  Отделно счетоводител не се става с вземането на дипломата, трябва си стаж. Ако няма някой близък счетоводител, който наистина да я вземе под крилото си или да започне на най-ниското стъпало за минимална заплата, просто няма да се случи да се преквалифицира.

За Шефа Антонио: дали пък в някой отдел по качество към някоя фирма няма да има свободна позиция? Поне при нас не всички колеги от отдел "Качество" влизат в производството или, ако им се налага, то е рядко.

Това е хубаво предложение.

# 42
  • Melmak
Шефът Антонио, преквалификацията изисква наистина доста усилия. Не е само до годините, на 40 да си, още 20+ години стаж имаш. Не е идеята да работиш нещо, което не ти харесва.
Но Слънчезара правилно те насочи, че ако на 20 да си джуниър или стажант е едно, на 40 е друго. Ще трябва да се вписваш в екипи, които са буквално друго поколение.
Аз съм успявала да се преквалифицирам, както и да се квалифицирам допълнително, но се изисква много дисциплина, а после къде ще попаднеш и ще се получи ли - гаранция няма.

Често офисните позиции може да изглеждат лъскави и само да изглеждат. Не всички офисни служители взимат добри пари. Често работник в производство може да взима повече от администрацията и това лошо няма, а и сигурно го знаеш.

Ти самата си имаш професия и по мое мнение не е лоша. Вече как и дали можеш да я предефинираш е друг въпрос. Имам приятелка, която е също технолог по образование от университета в Плд. Работи такива свързани неща и самата казва, че не би понесла работа в офис. След 10 години по офисите вече и аз не знам още колко ще мога.

# 43
Подхвърлям като идея - вижте Smart ogranic. Сериозно се разшириха, БГ компания са, може да има нещо подходящо за Вас.

Може да звучи странно, но пробвайте наобратно - харесайте си компании, разгледайте, проучете ги, следете обявите им. Ще разберете какво се търси в момента, какви са изискванията, какво Ви липсва, допада и какво - не. Това може би ще доизбистри идеите и към какво да се насочите сега или да се подготвите за бъдещ период.
Успех!

# 44
Не искам да обидя някой, но става дразнещо, защото този въпрос се задава в абсолютно всяка тема. Винаги влиза някой и казва "аз много искам да работя от къщи, кажете ми къде и какво се изисква". В джобс си има раздел "Работа от вкъщи", след като се влезе са два подраздела "От вкъщи/хибридна" и "Изцяло дистанционна". В момента в първия подраздел има 2544 обяви, а във втория - 679. Влизате, гледате има ли нещо подходящо за вас, ако не, кое ви е най-близко като образование и интереси и решавате.
Скрийншот не ми се праща, но може тази информация да се сложи като важна на 1 страница, за да не се пита постоянно.

Общи условия

Активация на акаунт