Работа, CV-та, HR-и, съвети - 102

• 18 165
  • 740
  •   1
Отговори
# 600
То на всяко място е различно. При нас асистента на изпълнителният директор прави тези неща, описани от Слънчезара. Обаче трябва английски. За по-елементарните неща като кафета, поръчки на пица и тн, това се изпълнява от човека на рецепция. Иначе е добре като идея. При нас асистента на ИД не е някоя млада и знойна красавица, а съвсем нормална жена. Нито занемарена, нито прекалено напудрена. Като години (мисля) е на около 45.

# 601
Личен асистент без английски почти ми се струва невъзможно....освен ако не  е при познат.

# 602
Може, ако владее френски. Орално.

# 603
Не се виждам някакси като асистент на директор. Аз съм малко захлупена Blush Сред непознати се спичам много, иначе като съм в свои води, нямам равна Sunglasses
Ще продължавам да търся, няма да се хвърлям на какво да е. То не, че и някой ми звъни, де.

# 604
Здравейте.

Следя последните 2 теми, тъй като през лятото бях освободена по чл. 331. Де юре освободена по взаимно съгласие, де факто си беше съкращение, тъй като фирмата правеше глобални съкращения в цял свят още от 2023 насам, но това е най-добрият начин за тях (говорим за много известна американска корпорация, за която работех в последните 10 години). Понеже детето ми към онзи момент беше на година и два месеца, успях да се договоря за по-голямо обезщетение и преустанових трудоотношения веднага.

От септември започнах да кандидатствам активно за нова позиция. Оказа се, че в моята сфера, анализ на данни, вече изискванията дори зa junior позиции са много по-високи отколкото бяха преди няколко години. В досегашната ми фирма нещата бяха доста назадничави и не сме работили с PowerBI, SQL, камо ли Python или R. Възможности за развитие - само на теория, на практика нямаш нито време да учиш нови неща, нито къде да ги прилагаш. Имам изкарани начални курсове по PowerBI, но не и реален работен опит с него.

Ок, хубаво, минало заминало. То се е видяло, че трябва да изкарам поне още някакви beginner курсове, за да имам някакъв шанс, защото явно тези неща вече са абсолютно задължителни както казах и за по-ниски позиции.

Идвам в темата с въпрос:
След усилено кандидатстване от септември насам, най-сетне минах на етап второ интервю, досега все отпадах след първия етап, без да получа адекватна обратна връзка, просто "продължаваме с други кандидати". Интересно, че за някои от позициите, след 2 седмици обявата беше публикувана отново, т.е. явно по-добър човек не е намерен, но ок, няма да съм аз.
Получих покана за въпросното интервю с имената на хората, с които ще се срещна. Едната е recruiter, а за другата не можах да разбера, тъй като не ми казаха по телефона и не е актуализирала профила си в LinkedIn и има информация само за предходната ѝ позиция. Забелязах обаче, че About секцията е написана на абсолютно потресаващ английски: нелогични изречения, без спазени граматични правила, направо трудно за четене. Честно казано това ми направи много лошо впечатление и сега се чувствам biased, че ще отида на интервюто с лоши очаквания и негативна настройка. Грешка ли беше да проверя с кого ще се проведе интервюто? Има ли смисъл да придавам такова значение на профила в LinkedIn - липсата на настоящата позиция и лошия английски (пак става дума за голяма международна корпорация)? Какъв е вашият опит?

П.П. работя и с кариерен консултант (услуга предоставена от бившия ми работодател като компенсация са съкращението) и заедно с нея съм направихме CV-то и LinkedIn профила да са "както трябва", но явно все пак пазарът е свит и липсата на нови умения си казва думата. В последните поне 3-4 седмици се въртят едни и същи обяви в сферата, дори няма такива, на които да подам "просто така", защото базовите им изисквания са за тулове, които не умея.

Последна редакция: чт, 13 ное 2025, 20:51 от Faerlina

# 605
  • Melmak
Аз бих отишла на интервюто. Възможно е тази жена да не ти е мениджър по-късно. А и поне имаш свободно време, предполагам 1 час интервю няма да е ограбващо от времето ти. Понякога човек не знае от къде ще изскочи заек. Иначе те разбирам, аз също бих проверила в ЛИ и също би ми станало неприятно да видя подобен тип грешки.

Със сигурност пазара е свит. Това не значи да не търсим работа, ако имаме нужда, де. И нашата фирма влиза във фрийз. Такъв е периода. Ще трябва да напреднеш с курсовете за изброените от теб технологии.

# 606
Сигурна ли си, че това е същата жена? Българка ли е?

# 607
Да, със сигурност ще отида на интервюто, просто сега ще съм biased към човека, който ще ме интервюира и даже се чувствам, че сбърках да потърся информация. Спрямо предишния опит на въпросния човек, не мога да преценя дали ще е мениджър на екипа, или негов член. Странно ми се видя, че актуалната позиция не е отразена, но окей, явно не всеки си поддържа ЛИ профила.

Със сигурност продължавам с търсенето, въпреки че вече трети месец нещата като цяло не вървят добре. Да, курсове ще изкарам още, но и те не са панацея, тъй като без hands-on опит, са си просто начални обучения. Реално аз трябва да се върна назад и да кандидатствам за junior позиции с надеждата да ме наемат и обучат, въпреки че по "титла" и стаж, съм за senior позиция. Изискванията просто вече не са същите каквито бяха преди няколко години, но тогава не беше период, в който аз исках да сменям работата. Аз и сега не исках да ме съкратят против волята ми, но вече обмислях след известно време да напусна сама. Както и да е, било каквото било.

# 608
Никога не е излишно да провериш съответния човек в LI, тъй като не знаеш каква полезна информация може да излезе. След това решението е твое с каква настройка ще отидеш на интервюто.

А анализът на данни е сфера, която е уязвима към постепенно автоматизиране с AI, т.е. положението на трудовия пазар няма да стане по-леко.

# 609
Звучиш ми като човек, който може да се преориентира. Също мисля, че въпросната сфера ще се автоматизира в доста голям обем и ще останат само най-можещите.
Личното ми мнение е, че от курсове по нещо си за няколко месеца няма никаква полза, дори и не ги поглеждат в СВто.

# 610
А дамите, които сте си държали на 8-часовия работен ден, дори тогава когато работата все изостава, как го постигахте? Не се ли чувствахте кофти, че това може да се отрази на представянето на целия ви екип, на ръководителите ви, не само на вас? Аз преди винаги просто съм оставала неплатен овъртайм, с убеждението, че го правя заради колегите и заради собственото си спокойствие, не съм го чувствала да правя жертва за фирмата. На тази си работата, мислех че няма да се налага често да работя извънредно, но май няма да е така. Вярно сега сме с лаптопи, мога да си го взема вкъщи, но пак времето ми е кът. Нямам възможност да го правя редовно, ако е веднъж на два месеца бива. И не става въпрос за пари, просто наистина нямам начин. Но ми е и съвестно, че ще прецакам и колегите така, години съм живяла с убеждението,  че каквото трябва да се свърши, трябва и не мога да се пречупя, дори кръвно вдигнах тази вечер.

# 611
Човекът явно е добър специалист, щом се е издигнал въпреки по-лошо владеене на английски. (Приемем, че това е работният език във фирмата. Ако не е, не знам какво Ви притеснява.)
НО може да е нарочно зле написано описанието в LinkedIn, защото обучават AI със съдържанието произведено от потребителите, вкл. самите профили, и има движение нарочно да се пишат глупости, за да се влошава нивото на материала.
Има вероятност да е заради това, особено щом профилът не е актуален.

# 612
Като човек, работил основно в корпорации те разбирам. Имат много недостатъци, но и много неща са на високо или поне да кажем международно ниво хайде, не тип "българска работа". Поради това и моите критерии са станали високи, нещо, което в сегашния пазар не ми помагаше, но то е вкоренено вече като стандарт в мен и няма как да се абстрахирам. На мен също много лошо впечатление би ми направил покъртителния английски и какви хора се наемат там, оттам и какво би било нивото на работа, култура и т.н. Знам, че пак ще ме нападнат сега на какви неща обръщам внимание, но веднъж бил ли си в голяма компания, в която и стандартите са били добри, много трудно след това ще снижиш гарда за нивото, на което е пазара в момента. Но предвид, че имаш нужда от работа и положението няма да става по-добро в следващите месеци, аз бих казала да отидеш на интервюто и да си съставиш по-пълно мнение.

За липсата на позицията в LinkedIn повече мога да я оправдая, да кажем ако отскоро е там или позицията ѝ не изисква да е активна в LinkedIn, т.е. не е ЧР, маркетинг, ПР или връзка с клиенти и т.н.

За това, че се иска повече умения за позиции, отколкото преди - да, така е, пак е следствие на това, че пазарът е свит в момента и се търси някой да прави повече неща. Извади си на един лист по кои критерии на обявите не отговаряш и виж дали не можеш да допълниш с някое обучение. Няма идеални кандидати, но ако поне си започнала обучение и няма друг по-подходящ кандидат, ще бъде взето предвид.

# 613
Лятно време, оставала съм извънредно, когато имаме много работа, но пък през другото време не ми е било натоварено. Това за сегашната работа.
В предишната искаха да се остава след работно време абсолютно всеки ден - до 19-20, че и по-късно. Един-два пъти останах, после заявих, че това няма как да се случва постоянно и почнах да си търся ново място. Тръгвах си в края на работния ден едва ли не, все едно се измъквам, другите стояха....от страх ли, не знам защо. Извънреден труд не се заплащаше и все в 17 ч. им щукваше, че еди си кое трябва да се свърши, но е въпрос на живот и смърт да е точно сега и веднага, не може на другата сутрин. И това всеки ден. Отделно си длъжен в 8 ч. да си на работа.....е, те така....

# 614
Благодаря за коментарите! Да, знам, че тази сфера е възможно да бъде превзета от ИИ. Наистина звучи и като добър момент за преориентиране, проблемът е, че не знам накъде. След 10 години на едно място, това съкращение ме свари неподготвена.

kikithealien, работният език на компанията е английски, затова и ми направи толкова силно впечатление. Иначе също се опитвам да мисля по-скоро в посока, че човекът е добър кадър, макар и с лош английски, но не мога да си кривя душата, че не се изненадах неприятно, все пак компанията е UK&I.

Full Heart, това което описваш отговаря и на моите представи за корпорациите в България, с моя макар и скромен опит само в една такава, но пък за 10 години.

Общи условия

Активация на акаунт