Работа, CV-та, HR-и, съвети - 102

• 18 088
  • 740
  •   5
Отговори
# 690
  • Край морета северни и южни
Добре, а как се справяте с чувството, че сте просто една гайка в машината, дори да сте тийм лидер? Дори и мениджърите в големите компании са просто една брънка по веригата, знам, че не им е лесно.

Веднъж от любопитство реших да проследя нишката от мен нагоре през моят мениджър чрез един служебен софтуер. Над него имаше сигурно 15 човека докато се стигне до високо ръководно ниво в Америка. В малка компания сякаш ми беше по-добре да съм директно подчинена на "големия шеф". Така и повече му влизам в положението. И не се чувствам като гайка. На мен това много ми тежи в големите корпорации. Но пък е много трудно да попаднеш на свестен шеф и в малка фирма. Там за роднините и приятелите важат други правила, и въпреки разнообразието от задачи в един момент вършиш няколко позиции, а ти плащат за една. Освен да пробвам да кандидатствам за работа в някой стартъп?

# 691
Сменяш с по-малка фирма, където йерархията е по-плоска, или се катериш нагоре в голямата за по-ключова позиция.

Скрит текст:
Според мен няма как да не си "просто гайка", освен ако бизнеса не си е твой. Ако си на челна позиция и под теб има цели отдели, тогава те дърпат за всички проблеми да ги решаваш и това ти дава известно чувство за значимост, но реално често не можеш да ги решиш по начина по който трябва или искаш, защото обикновено който плаща той поръчва музиката и ти си предимно изпълнител на неговите идеи и желания. И когато тръгнеш след теб идва друг.

# 692
Добре, а как се справяте с чувството, че сте просто една гайка в машината, дори да сте тийм лидер? Дори и мениджърите в големите компании са просто една брънка по веригата, знам, че не им е лесно.

Приемаш философски нещата, все пак работиш за пари, не за да оправиш компанията.  В големите компании много често има лоши мениджърски решения от гледна точка на персонала, но ги приемаш като глобалното затопляне - гадно, ама не зависи от теб и трябва да се преживее. А ако съвсем ти писне напускаш. Това е.

# 693
Правиш си твой бизнес със значима за теб кауза.
Когато си наемник, без значение за кой работиш, си просто това, наемник.

# 694
Но пък е много трудно да попаднеш на свестен шеф и в малка фирма. Там за роднините и приятелите важат други правила, и въпреки разнообразието от задачи в един момент вършиш няколко позиции, а ти плащат за една.
Абсолютно същото мога да кажа за българските офиси на огромните международни корпорации, в които съм работила 😂

# 695
И в българските фирми си е добре, зависи от собственика. Даже няма толкова формалности като предизвестие при напускане, предварителна заявка за отпуск и други такива.И можеш да си се пазариш за всичко директно със собственика.

# 696
Нямам проблем да съм гайка, стига все пак естеството на работата да ме удовлетворява  да има над какво да помисля като решение/казус, не просто да вкарвам едни данни в една система примерно. Собствен бизнес не искам. Макар и на работа понякога да се налага да имам оувъртайм, той не е постоянен, отпуските са ми отпуски, почивките почивки и не ми стоят на дневен ред по-екзистенциални въпроск като да преструктурирам ли бизнеса, колко човека да освободя и т.н. В собствения бизнес поне първите години е няма ден/няма нощ, все си ти.

# 697
  • Melmak
За мен не е проблем да съм гайка. В крайна сметка ако имам свой бизнес ще съм най-важния човек. Говоря за микро бизнес без други служители.
Но в голямата корпорация хубавото да си гайка е, че много неща са out of scope и си има екип за всичко. Ти си правиш своето, ако някой някъде не се справя, друг му бере кахъра.

# 698
  • София
Аз нямам особена драма, че съм болт или гайка, тъй като изначално приемам всички заобикалящи ме като такива. Включително, мениджърите, както вече няколкократно споменах.

По- скоро понякога имам едно гадно усещане, че не правя нищо смислено, което да има някаква реална стойност. 90% от работата по тия големи компании е напълно безсмислена. Нищо не сътворяваш, никакви реални проблеми не решаваш, не помагаш на никого. Това не ми импонира на натюрела явно

Когато работя над нещо, което наистина ме вълнува, както и когато комуникирам за него, съм доста убедителен и харизматичен човек. Но когато е за някаква глупост, ми е трудно да си извъртя езика.

# 699
  • София

Веднъж от любопитство реших да проследя нишката от мен нагоре през моят мениджър чрез един служебен софтуер. Над него имаше сигурно 15 човека докато се стигне до високо ръководно ниво в Америка. В малка компания сякаш ми беше по-добре да съм директно подчинена на "големия шеф". Така и повече му влизам в положението. И не се чувствам като гайка. На мен това много ми тежи в големите корпорации. Но пък е много трудно да попаднеш на свестен шеф и в малка фирма. Там за роднините и приятелите важат други правила, и въпреки разнообразието от задачи в един момент вършиш няколко позиции, а ти плащат за една. Освен да пробвам да кандидатствам за работа в някой стартъп?

Аз специално много леко го приемам, защото ако нещо съм разбрала е, че единици са хората, които постигат велики дела. За мен е важно да изпълнявам задачи, които са ми интересни, да осигурявам проекти за екипа си, където имаме възможност да изпълняваме нестандартни задачи и да се развивам непрекъснато. Аз съм от късметлийките, които могат да видят продукта, по който са работили в реалността, да го пипнат и да му се порадват. Защото, поне за мен, когато човек види как труда му прави живота на хората по-лесен, то това е много удовлетворяващо, вижда се, че от всичките усилия има смисъл и целия тоя напън и труд не е бил за нищо.

Честно казано, грам и не ме интересува колко нива има над мен. Други неща са ми важни, знам докъде бих могла да стигна чисто от емоционална перспектива, защото колкото по-нагоре по стълбицата, толкова повече се качват отговорности, ниво на стрес и очаквания.

Понеже съм работила и в малка фирма, ако животът ми даде възможност за избор, винаги ще предпочета корпорацията.

# 700
По темата с гайките - няма да сте такава само, ако работите за себе си.

# 701
  • Край морета северни и южни
Аз още получавам известия, че магистърската ми дипломна работа е цитирана в поредната научна статия. И това ме изпълва с повече гордост от всеки успех в корпоративния свят. Определено той не е моето нещо и ще търся екзит стратегия.

И аз като The Catcher in the Rye смятам, че повечето дейности в тези корпорации са без особена добавена стойност за обществото. Има една книга Bullshit jobs, много истини има в нея.

Но и с Full Heart и Pandora1 съм съгласна. Мисля да пробвам завой към медиите. Там поне това, което пишеш като резултат се чете от обществото и е по важни и интересни за хората теми.

# 702
  • Melmak
Аз от медиите идвам, там се чувствах наистина зле…

# 703
Защо си се чувствала зле?

# 704
Това с медиите ми де струва някаква романтична мечта. От доста време журналистиката е силно поръчкова, а голяма част от обществото няма капацитета да осмисли написан текст, камо ли да мисли критично.

Последна редакция: ср, 19 ное 2025, 12:29 от krasimilo

Общи условия

Активация на акаунт