Хайде да си кажем честно – демокрацията ли ни провали?

• 12 550
  • 436
  •   1
Отговори
# 135
Кой заблуден европеец ще иска да ходи в Русия е истинския въпрос
Най голямата зблуда е,че европейците не посещават Русия,идея си нямате,колко са пълни самолетите за Москва и Питер,даже не броя българите.

Пълни самолети с европейци които отиват в Русия няма.
Цитат
МОСКВА. Около 500 000 чуждестранни туристи са посетили Москва през първото полугодие на 2025 г., което е с 10% повече на годишна база, съобщи пресслужбата на Московския комитет по туризъм в петък.

"Броят на туристите, дошли в Москва от страни извън ОНД през първите шест месеца на 2025 г., се е увеличил с 10% в сравнение със същия период на миналата година и възлиза на половин милион. Китай се класира на първо място по брой гости, Индия изпревари Турция и се изкачи на втора позиция, а Виетнам и Саудитска Арабия се присъединиха към челната петица", съобщиха от пресслужбата.

Туристи от Иран, Обединените арабски емирства и Куба също посетиха Москва.

"Има рязко увеличение [на пристигащите] от някои щати както в сравнение с миналата година, така и с 2019 г., когато чуждестранният туризъм достигна своя връх. Например 1,3 пъти повече посетители [с 30%] са дошли в столицата от Саудитска Арабия, отколкото през съответния период на 2024 г. Туристическите пристигания са нараснали почти десет пъти от 2019 г. насам", се казва в съобщението.

Броят на индийските туристи се е увеличил с 40% и е възвърнал 96% от нивата от 2019 г., съобщи пресслужбата. Туристическите пристигания от Виетнам са се увеличили с 20% през последните шест месеца до 62% от предишните нива.

Броят на чуждестранните туристи, настаняващи хотели в Москва, е нараснал с 14% на годишна база през първите седем месеца на тази година, съобщи пресслужбата, позовавайки се на Федералната статистическа служба. Деветдесет и четири процента от стаите в качествени хотели, резервирани от чуждестранни туристи през лятото, са заети от туристи от държави извън ОНД, 55% от тях от Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Индия и Оман.
Източник https://interfax.com/newsroom/top-stories/114100/
Китайци, Индийци, Виетнам, Турция, Саудитска Арабия, Иран, Куба.

# 136
Сетих се за един лаф,който чух.

"При комунизма имах повече пари,но днес живея по-добре" Laughing

# 137
  • Пловдив
Самата истина вероятно. Тогава нямаше толкова неща за купуване. Отчасти поради соц-дефицита на стоки, отчасти поради самото време - без толкова произвеждани и предлагани глезотийки, джаджи, дрешки, екскурзии и всякакви изкушения. Достъпни поотделно в сравнение с преди, но много и всякакви.

# 138
Демокрацията не ни провали. Тя ни даде правото на избор, но ние не се възползвахме разумно от това. Всъщност без закон за лустрация, в каква демокрация живеем - малко фалшива, задкулисна.

Относно пропогандата, че никой не желае да ходи като турист в Руссия - няма такова нещо. Миналото лято цяла група американци и българи (;приятели) с двойно гражданство обиколиха туристическите забележителностни и туристи не им липсват от всякъде.

# 139
  • София
За туризъм има много по-опасни и неуредени дестинации по света, отколкото Москва и Петербург.

Почти всеки ден минавам покрай Света Неделя/Балкан и се чудя на италианците , дето викат "белла, белла". Ама аз съм си дърт, кисел софиянец.

# 140
Един познат, роден в края на 80-те, твърди, че помни как хората по комунизма били много щастливи и че му се искало да е живял тогава. Само дето при падането на режима е бил на година и половина, а сега има към пет години трудов стаж. Е, спомените явно са наследствени.

# 141
  • Пловдив
Моят познат, който твърди същото, е роден 1973. Спомените идват по всякакви пътища. Къде детски, къде разкази от мама и татко, все точни, всеобхватни и обективно преценени. Wink Не изключвам теоретично и себе си, макар че всеки в собствената си глава е обективен.

# 142
  • Paris, France
Не ни даваха лесно визи през 90те.Често отказваха и на състезатели индивидуален спорт.Ще ходиш на турнир ако ти дадат виза.Ходеше се на интервю.Често имаше обидни и унизителни въпроси.Около 2000-2002г.имаше скандал със служителка във френското посолство.Години наред масово отказвала визи на българи абсолютно неоснователно, заяждала се и т.н.Хората се оплаквали и имаше коментари в новините.Франсетата си прибраха въпросната Натали.
Каква памет! Да помниш Натали от 90те години, за която само си чел по вестниците.

Срещала съм през 1990те, в западна Европа, хиляди български граждани най-различни социални слоеве и етноси, които без особени финансови възможности в България са успели да дойдат в западна Европа. Ако една Натали им е правила врътки, са могли да си извадят италианска или испанска виза и да дойдат без проблем във Франция. Моя съученичка, студентка във Франция, дойде до париж чрез някаква религиозна секта на Мун, на техен конгрес. Докарали ги с автобус Чавдар. Френският граничен контрол казали на шофьора, че ги пускат във Франция, защото пътуваме свободно отскоро и не знаем законите, но по принцип такива автобуси не бива да се движат по френските пътища. С Чавдар съм идвала и аз, освен с влак.

Не знам какви са били обидните въпроси. Ходила съм на интервю в британското посолство. Впечатли ме, че английският на преводачката беше по-лошо от моя и нищо друго. Опашки имаше, разбира се. Не попитаха нищо особено. След това, с английската виза можеше да си взема каквато искам европейска, транзитна. За транзитните визи интервюта нямаше. На таблата на всеки ВУЗ висяха обяви за летни бригади, стажове, възможности за преместване в западен ВУЗ. От някоя година през 90те започна и програмата Еразъм. Във вестниците имаше и доста обяви за високоплатена работа в чужбина, не само в ЕС. Съседка отиде легално на норвежки газови платформи, а след това саудитски. Отвори се и трудовия пазар на залива. Щях да отивам стюардеса в Кувейт, но започна войната. Имаше обяви и за ОАЕ и две съученички отидоха.

Познавам доста български спортисти от моето поколение. През 90те всички, които пожелаха, заминаха да се тренират в чужбина. Много и останаха като треньори. Двама имаха проблеми да пътуват в Европа, но защото бяха осъждани там. Ревящите по вестниците това може да са го спестили.

И как, като давали трудно визи, България намалява с над милион точно в това десетилетие? Половината ми съученици от гимназията през 90те бяхме учили, специализирали, работили или просто пътували из Европа.

# 143
  • София
Е, добре, права си Невена. Особено втората половина на 90-те, покрай "Виденовата криза", много народ стегна багажа и излезе по  Европа и Америка, включително и аз.

# 144
Като чета тук и ми се вижда, че комунизма е като казармата - един възхитен, спомня си с умиление, друг не иска да си спомня въобще.

# 145
  • София
Само не знам 90те какво общо имат с комунизма, ама карай Simple Smile

# 146
  • София
Само не знам 90те какво общо имат с комунизма, ама карай Simple Smile
Е, да кажем, че тогава беше "суровата демокрация по български", в която се опитахме да се провалим.
В интерес на истината, трябва да признаем, че успяхме въпреки всичко.
Можеше примерно да се хвърлим в някоя война, да ни завладее някой, да забием още по-дълбоко в инфлацията, да не влезем в ЕС, въобще ако се напъна мога да измисля още 5 сценария на истински провал, какъвто нямаме.

# 147
Кой заблуден европеец ще иска да ходи в Русия е истинския въпрос
Най голямата зблуда е,че европейците не посещават Русия,идея си нямате,колко са пълни самолетите за Москва и Питер,даже не броя българите.

Преди 20г. наши познати от Генуа искаха да посетят ГУЛАГ и голямото им учудване беше, че не е възможно! Те си мислели, че е музей, както нацистките лагери в Германия......

# 148
Това са много лагери на територията на бившата СССР. Нима няма нито един "преустроен" в музей?

# 149
  • София
Един приятел ми е разказвал, че някои селища за заточеници в Сибир сега са преустроени на симпатични селца и хората си живеят там.

Общи условия

Активация на акаунт