Хайде да си кажем честно – демокрацията ли ни провали?

• 12 524
  • 436
  •   1
Отговори
# 165
  • Paris, France
ЕТА се вади веднъж на 2 години и струва 20€ по спомени или по-малко. Това е изискване за всички граждани на ЕС, не само българските. Великобритания вече не е в Шенген и ЕС и има право да си налага нейни си изисквания.

За безчинства всеки може да се изказва свободно. За етноси е различно, но за криминогенен % сред дадена страта хора може да се говори. Тук съм чела възмущения от това, че англичани или испанци гледали с лошо око на българи и пишели, че им наводняваме трудовия пазар, крадем итн. Същото с други националности и етноси в България.

Имаше доста българи в западните затвори през 90те. По принцип миграцията покачва престъпността, независимо от етнос. Факт.

И аз нямам носталгия за миналото. От демокрацията и свободата и особено свободното пътуване съм много доволна. Мир, свобода и друго не искам.

# 166
Да влизаха там бг тарикати в затвори, що коли откраднали на хората…..и не само.Тук не влизаха, играеха партия с властта.Точно преди 2-3 дни си мислех четейки тук колко всичко можем да постигнем сега и се сетих как колко постигнаха някои хора.😉Инжинер химик стана банкер.Вчера малко слушах Денис Ризов от музикант, мастит бизнесмен.Строителство, внос на техника и какво ли не.За представител на чужди стоки трябваше доооста солиден капитал.Да строиш затворен комплекс в Панчарево, какви ли разрешителни трябват?А да, баща му там е бил кмет.Един продуцент не знам какво е писал в книгата си, но в тв интервюта редовно си противоречеше за онова време.Един път нямал пари за цигари, но се оженил за музикант-стилистка. Друг път имал мн. пари, само той пушил Боро, ама тя не го искала. После били в Италия, че имали родители там на работа от соц. време и той инициативния внесъл без пари кафе машини и направил луди пари.Още много примери за подобни истории. “Неинициативните” си посипваме главата с пепел и си носим кръста.Смотаняци.И преди, и сега си трябват късмет и да познаваш правилните хора.

# 167
За мен нещо е добро, когато вследствие и благодарение на него всички живеят и се чувстват добре. В този смисъл, и социализмът, и демокрацията си имат за какво и от кого да бъдат критикувани и мразени. Социализмът не е бил добър за тези, от които е взел, но беше добър за тези на които е дал. При демокрацията - абсолютно същото. Което доказва, че за човек е трудно и дори невъзможно да намери баланса. Както и да завърта колелото, винаги ще има грешна страна. Което мен лично ме убеждава, че грешките не са точно в демокрацията, а в самия човек. В егоизма, алчността и самонадеяността, в безскрупулността, грешното мислене и злоупотребата с получената власт.
А за носталгията - всеки има право на такава. Според личните си впечатления и житейски преживявания.

# 168
Винаги има някой недоволен от положението и това е нормално. Обаче мисля, че не е все едно дали недоволните са 50% или са 10% например.

# 169
Недоволството расте и у нас и в ЕС.Идиотски, подли политики водят последните 10год.В какво ли ще се изроди…..

# 170
  • Paris, France
За мене най-важното е да мога да си тръгна от мястото, от което съм недоволна и такова право да имат всички недоволни. Естествено няма място на този свят, където всичко да е розово във всички отношения. С някои неща правим компромис за сметка на други. В диктатура не бих живяла, вече даже и в Куба, която ми е слабост. С всичко останало се свиква.

# 171
Погледнато безпристрастно и тук сега живеем в диктатура,  но не смеем да си го признаем. Няма свобода на словото и печата,  протестите трябва да са мирни и да не пречат. Ако  демокрация казвате на свободата да емигрираш,  заради по-добър живот... Благодарим за такава демокрация!

# 172
Не мисля, че съществува държава в която има пълна свобода на словото и печата и в която протестите, които не са мирни и пречат са законни.

# 173
  • София
Наистина е дразнещо хора с връзки да обясняват как сами са си пробили път. Хубаво, имал си възможности, но поне си трай.
Само като чуеш за родители, работили в капиталистическата чужбина...

# 174
Защо така категорично?
Може би пък да си искат дойчемарката, франка, лирата, песото?
Защо пропагандата ви е толкова ограничена? Представяща като единствен възможен избор друга крайност?
Може би защото настоящата ситуация е също крайност и не знаете как по друг начин да я защитите?
=====================================
п.с. Това бе отговор на мнение, че хората, не искащи евро, били искали рубла.
Не зная къде изчезна, или е на някаква предна страница. Преди малко беше последното.
=====================================
Не мисля, че съществува държава в която има пълна свобода на словото и печата и в която протестите, които не са мирни и пречат са законни.

Та да отговоря и на това.
Държавата е Франция. Забранени демонстрации в защита на негри и араби убийци бяха разрешени, и то по време на тестовата ковид-диктатура, когато на обикновения човек бе забранено да излиза от дома си.
И обратно - мирни демонстрации в подкрепа на жертви на мигрантското насилие биваха забранявани и ограничавани.
В Англия и Германия  - същото. Защо никой не пише тук за милионната демонстрация в защита на жертвите на негъра-изнасилвач и убиец, в Лондон преди 2 месеца?

Последна редакция: пн, 03 ное 2025, 18:04 от Bowerick Wowbagger

# 175
Нека всеки си каже какво разбира под демокрация.

Моята дефиниция за демокрация:

1. Всеки да може свободно да изказва мнението си без да има риск да пострада от това.

2. Задоволителен и достоен жизнен стандарт.

Това е.

# 176
То ако ставаше така - кой, какво бил разбирал, ехе-е-ей, пей сърце.
Демос - народ. Кратос - власт, управление.
Тоест - народа е суверен, той управлява. Пряко, директно.
В Атина на времето са управлявали и тирани. Назначени да свършат точно определена задача (често мръсна), с която демоса не искал да си цапа ръцете. И за точно определен срок. Тоест демократично са били избирани тираните. И демократично сваляни Wink след като са си изпълнявали ролята. Представители били на народното решение. На това му се казва  представителна демокрация. Просто нашите избрани представители днес така са се окопали в Брюксел, че без пряка демокрация и малко помощ от някои известни от Френската революция лекари Wink, трудно ще се отървем от тях.

# 177
Мисля че, демокрация, за много хора означава либерализъм. Последно чух твърдението, че всички търсим решения, а всъщност, решения няма, има компромиси. Сега повсеместно се говори за провала на ЕС. А забравяме, че това, което ни привличаше, беше либерализмът му. А самият либерализъм означава, че ако не накърняваш собствеността или съществуванието на “съгражданина” си, трябва да приемеш, че твоят lifestyle е толкова валиден, колкото този на съседа ти или съгражданина ти.

Засега, по-добро решение от либерализма, не е открито. Да НО, на някои не им харесва да има богати, гейове, други религии. Правейки морална оценка на нечии лайфстайлове, ни изкарва извън рамката на лелеяния либерализъм, след като сме се облажили от всичките му положителности - свобода на слово, недискриминация, възможност за обучение, работа, живот по други ширини…и стигаме до това, че в момента, по-добро решение от либерализма, в различните му ЕСовски реинкарнации, няма.

И либерализмът, също, е компромис, а не решение на желанието всеки да живее със собствен морален компас, в общество с всички останали.

# 178
  • София
Като чета тук и ми се вижда, че комунизма е като казармата - един възхитен, спомня си с умиление, друг не иска да си спомня въобще.
Защото комунизмът и казармата не са били еднакви за различните хора.

# 179
  • София
Като чета тук и ми се вижда, че комунизма е като казармата - един възхитен, спомня си с умиление, друг не иска да си спомня въобще.
Защото комунизмът и казармата не са били еднакви за различните хора.
За мен любовта към казармата се дължи на факта, че по време на комунизма колкото и да работи човек, той ще е равен на всички останали. Тогава няма как да има усещане за лично достойнство, а когато няма усещане за лична стойност и достойноство, почваме да сме горди, че сме част от велика армия например. Това се нарича отразена слава. Има я и сега разбира се. Давам пример със себе си. Когато бях ученик и студент и нямах постижения-ревах и се ядосвах за успехите и неуспехите на ЦСКА, защото чувствах успехите на ЦСКА като свои и загубите като свои.

Общи условия

Активация на акаунт