Екранно време

• 298
  • 6
  •   2
Отговори
Напоследък много се говори за екранно време - телефони, таблети, социални мрежи, телевизия…
Работа, новини, забавление, учене - всичко минава през екраните.
Всички имаме различен опит, навици и трудности.Темата е широка и може да засяга всеки по различен начин. На възрастните около мен им е много трудно , дядо ми отказва да ползва смартфон ,например , докато децата още преди да проговорят използват таблети и други дигитални устройства.

Ще се радвам да споделим и обсъдим :

Колко екранно време имате на ден или седмица :работа + лично ?
Смятате ли , че екранното време ви краде от време , през което може да свършите важни неща в домакинството или работата?
Как влияе екранното време на децата ви, ако имате? Как го регулирате?
Кои приложения ви крадат най-много време?
Смятате ли, че сте пристрастени към приложения и скролване?
Практикувате  ли дигитална детокс и ако да, как изглежда?
Какво бихте искали да промените в дигиталните си навици?

# 1
Смятам, че екранното време краде от почивката, не от още работа било то домакинска или друга. Мозъкът има нужда от пълноценна почивка без екрани, от общуване и сън без екрани, нервната система също. А за децата е пагубно.

# 2
Смятам, че екранното време краде от почивката, не от още работа било то домакинска или друга.

Абсолютно. Ей, голям зор да се домакинства денонощно, по възможност.

# 3
Колко екранно време имате на ден или седмица :работа + лично? - 12+ часа. 8 основно, другите са вечер, когато телевизорът е пуснат, но си общуваме и не го гледаме постоянно.

Смятате ли , че екранното време ви краде от време , през което може да свършите важни неща в домакинството или работата? - Не.

Как влияе екранното време на децата ви, ако имате? Как го регулирате? - Детето ми е вече голямо. Не сме ограничавали, докато беше малка. След като си свърши задълженията по учене и т.н., свободното време можеше да си планира по нейно желание.

Кои приложения ви крадат най-много време? - Ютуб.

Смятате ли, че сте пристрастени към приложения и скролване? - Не.

Практикувате  ли дигитална детокс и ако да, как изглежда? - Не нарочно. Но когато съм на почивка не изпитвам нужда, освен да прегледам новините и прогнозата за времето.

Какво бихте искали да промените в дигиталните си навици? - Нищо.

П.П. Преди носовете ни бяха забити във вестници и списания, сега в екрани. Не намирам особена разлика, освен че сега имаме достъп до много повече информация. Като всяко нещо, само преценяваме доколко ползи да извлечем от постиженията на нашето време.

# 4
Не съм смятала колко екранно време изразходвам на ден.
Не бих казала, че екранното време ми краде от свършване на другите задължения като време. Важното е правилно да си стиковаш нещата.
Не мога да кажа, че съм пристрастена.
Приложенията които ползвам най-много са Ютюб, Гугъл (въпреки че то е браузър, търсачка), онлайн магазини, електронната поща, чат пат Вайбър, когато се налага.
Тв почти постоянно е пуснат вкъщи, но не гледам през цялото време, през повечето време е за фон. Иначе гледам филми най-често.

# 5
# 6
Така беше навремето с телевизорите и с разговорите по жичния телефон. Дядовци и бащи не даваха да се гъкне по време на новините и на мачовете, а майките и бабите изкарваха часове в клюкарене по телефона. А и генерално се обръщаше много по-малко внимание на децата.
С гаранция, въпреки телефоните и компютрите отделям много повече внимание, и като количество, и като качество, на децата си, от това което получавахме ние навремето.
А клипчето е доста нереално.

Общи условия

Активация на акаунт