Октомврийски бебета 2025

• 5 867
  • 193
  •   1
Отговори
# 120
Препоръчвам д-р Александър Герчев! Ние бяхме на преглед при него когато бебчо навърши 2 месеца. Има подход както към детето, така и към родителите. Прегледът е бърз, но за сметка на това отгорови на всичките ни въпроси и ни даде напътствия. Ние ходихме в МЦ Медива, където работи и с направления, което е голям плюс.

А да ви попитам правили ли сте преглед при ортопед (ще се радвам и на препоръки) и на кой месец, защото чувам различни неща, но винаги като препоръка е само един доктор при когото няма часове до април месец

# 121
Здравейтееее 😊

Ние днес бяхме на детска консултация, наддава си добре и на ръст, и на килограми. Педиатърът каза, че е идеален и кърмата не му е нито малко, нито много (че имах известни притеснения). Сложиха му 3 ваксини - по една във всяко краче и ротавирусната през устата. Поспа си на обяд и след това като писна това дете, няма успокояване, пищи и се къса. Той реве и аз рева с него, защото нищо не го успокояваше, нито гърда, нито люшкане, нищо. Сложих му куул пач лепенки на мястото на боцнатото, не знам дали имат ефект. Вдигна темп 38 почти, дадох му една доза Панадол и се успокои, даже хапна (преди това явно от температурата отказваше да яде). Надявам се да спи спокойно и да не вдига повече температура, защото ми се къса сърцето да го гледам така.

За ортопед - водихме го в МЦ Русев (в Студентска поликлиника) при д-р Траян Нинов, млад, обяснява подробно, не претупва, супер внимателен, изчерпателен. Работи с направления, плаща се 50 лв само за ехографията на тазобедрените стави.

Относно нощния сън - и при нас отпадна едното хранене в 2 часа, буди се сам към 4-5, хапва малко и си заспива. Май почват да се нормализират нещата със съня. А за колики - да чукна на дърво, не сме имали драма там, давам му Еспумизан Л още от третата седмица, не ям млечни храни (заради лактозата) и май владеем положението.

Иначе миналия месец направих мастит и честно да ви кажа това е по-болезнено дори от раждането 😁 Почти ми спря кърмата, въпреки че не спрях да кърмя. Наложи се няколко дни вечер да дохранвам с АМ, което хич не му хареса на господина. Беше си премеждие, но мина.

# 122
Ние бяхме на ортопед при доктор Ивайло Ефремов - много съм доволна, има страхотно отношение и е много спокоен. Каза ми, че следващия преглед трябва да бъде чак към 3 годинки и тези междинни прегледи не са нужни, ако няма предпоставка за тях.

Ваксините предстоят на 23ти, не се притеснявам толкова за тях, но си взимам този съвет от вас да си взема панадол бебе и куул пач лепенки.

Аз малко през просото го карам, нямаше домашно посещение след изписването, защото ми се стори безсмислено за нас, първия преглед беше на 3 седмици, вторият сега предстои (заедно с ваксините). По мои груби изчисления с нашия кантар за възрастни вкъщи, е качил 1.7кг досега. Върви си по кривата, та и за това не се притеснявам, пък и е бая ящен 😄

Много обаче се мъчи от колики. Нищо не помага - само спане по корем върху някой от нас с баща му и носене в слинг. Онзи ден имаше светъл лъч в тунела и спа непробудно 5 часа по време на нощния си сън и се стреснах да не би да е болен и да му има нещо 😄 На другия ден си беше пак старата песен… Пожелавам си скоро и при нас да отпадне нощно хранене, защото нашият момък е като часовник - на 3/3.5 часа се буди за да хапва.

# 123
Здравейте, момичета!

И ние днес сложихме поливалентната ваксина + ротарикса. “Спазарих” се с педиатъра да отложим едната за януари. Така процедирах и с каката, понеже някъде бях срещнала информация, че има високи нива на алуминий във всяка ваксина и не е ОК да се комбинират. Надявам се да не се налага да отлагаме, за да наваксаме това отлагане, понеже планирам да пуснем началото на пролетта каката на ясла и дотогава искам бебето да е максимално защитено.

За странични реакции - за сега върви леко раздразнителен, май стомахчето го мъчи, разчитам да не вдига температура. С голямото дете нямах никакви проблеми с ваксините до тази, която е на 13 месец, която я понесе тежко.

Иначе бебчо е наддал 2 700 гр. за 70 дни от раждане, от които около 1 100 гр. за последния месец. На 90% кърма и 10% AM е. Нямаме режим, храни се на поискване, нямам и идея покрай кърменето колко изпива на ден. Прави една по-дълга нощна пауза (4-5 часа), много се надявам скоро да спи по-пълноценно през нощта.

Колко време прекарват по корем вашите бебчета? Как ги занимавате през деня? Нашият проявява завиден интерес към активната гимнастика, но като цяло върви малко неспокоен и предпочита да се гушка и да го разнасяме. ☺

# 124
Нашият го слагам на активната гимнастика - изкарва около 10-15 мин, после го слагам на електрическата люлка (La-Scala) и там изкарва някакво кратко време в зависимост от настроението му и после го местя в гнездото на дивана, давам му биберон, говоря му, пея му. Вечер се радва на ваната, а след това и на масажа - гледа ме и издава някакви звуци.. 😂

# 125
Много добре сте направили, че "отлагате" двойното боцкане. Занапред ако в имунизационния календар има две ваксини едновременно и аз ще поискам да ги сложим в интервал една от друга. Според мен за двумесечно човече си идват тежки две ваксини едновременно.

Иначе нашия младеж си го слагам два пъти през деня на килимчето, показвам му черно-бели карти, говоря му, гукаме си 😁 Въртя го по коремче да поседи докато не започне да забива главата (значи се е уморил). Вечер във ваната му е голям кеф, после и ние правим масаж. И като будува и е в мен, в мъжа ми или в гнездото му говорим, той се усмихва, гука. Голяма сладост са 🫠

# 126
И на нас ни предстоят първите ваксини на 23.12. Надявам се да ги понесе добре. Аз ще си поплача с нея със сигурност, поне с баткото бяхме така. 😅 Той плаче, аз плача и медицинската сестра ми казва "недей да плачеш, защото и аз ей сега ще се разплача". 😆 Ротавирусната ще ми я дадат да си я съхранявам вкъщи и да й я дам аз, за да не се разхождаме само заради нея до кабинета.

На ортопед мисля да я заведа в периода 4 - 6 месеца. В Пловдив ходим при Д-р Гоновски. По негова препоръка следващия преглед трябва да е на 4тата година, освен ако разбира се не ни притеснява нещо. Вчера пък бяхме профилактично на кардиолог. За наше спокойствие ще я заведем и на трансфонтанелна ехография и повече няма да я тормозим с извънредни прегледи.

Основните ни забавления през деня са време по коремче, да я разнасям изправена, за да се оглежда. Колко вижда, не съм сигурна, но й е много приятно. 😄 Говоря й много, пея й, гимнастика правим. Покрай баткото никога не е тихо и редовно слушаме музика. Затова машинката за бял шум ни е пръв помощник по време на дремките, дори и от другата стая се чува като се заиграе по-грубо младежа. 😅 Излизаме и на разходки всеки ден. Като е будна й свалям сенника на количката, за да смени малко пейзажа, но през повечето време си спинка. В раницата като я нося пък гарантирано е заспала, веднага се отпуска.

# 127
Момичета, препоръчайте ми добър термометър за бебе, без значение безконтактен, за ухото и т.н. Купих един на Канпол бейбис, безконтактен, пише да се мери на челото от разстояние между 1 и 5 см. Да де, ама на 1 см дава един резултат, на 5 см друг и не мога да хвана температурата на детето колко е. А с тези ваксини от вчера е с темп и е ужасно 😔

# 128
Момичета, препоръчайте ми добър термометър за бебе, без значение безконтактен, за ухото и т.н. Купих един на Канпол бейбис, безконтактен, пише да се мери на челото от разстояние между 1 и 5 см. Да де, ама на 1 см дава един резултат, на 5 см друг и не мога да хвана температурата на детето колко е. А с тези ваксини от вчера е с темп и е ужасно 😔
Аз съм с безконтактен на Хартман и е същото и при мен с разстоянието 😔 Вчера го установих след ваксините.

# 129
Момичета, чета ви и се чудя на тази нашата динамика нормална ли е 😄
Колики си има стабилно госпожицата, повечето вечери купонът започва към 20ч, та чак до 22:30 понякога. Вечер се събужда за цокане през 2-3 часа. Наддала е около 1,200кг за близо 50 дни, като е само на кърма и нямам идея колко изпива, но давам на поискване, което през деня е на 2ч макс. Т.е вероятно хапва по малко и на често.
Предстоят ни ваксините на 17.12, още се чудя дали да ги разделям и дали изобщо да взимам ротавирусната. Дано всичко мине добре, че ми е свито.

# 130
Нашият е наддал 2 кг за 2 месеца и си е изцяло на кърма на поискване - понякога иска на 30 мин, друг път на 2 часа. Гракне ли, вадя блок масата 😂
Stell_anna, моят съвет е ако има как да ги разделиш, а за ротавирусната изобщо не се чуди, тя е най-безобидна. Ще има 2-3 по-редки изхождания най-много и това е. Ние доста смело се хвърлихме да слагаме и двете ваксини заедно, та сега втори ден детето е с варираща темп от 37 до 38, без апетит и зверски кисел. Разбира се, реакцията си е индивидуална. Стискам палци при другите бебета да няма такива неразположения и да мине неусетно и леко 🤍

# 131
За термометър - на нас ни подариха Tucky, уж добър бил, слага се на детето и температурата се следи отдалечено с приложение, бил удобен за след ваксини точно, за да се следи как върви.

Днес момъкът е спал от 00:00 до 4:45. Не мога да повярвам, стискам палци да се задържи. Започнах по-редовно да давам лактазни капки и като че ли има подобрение с коликите.

# 132
ЛЛ ни беше дал и интересна идея, която при нас работи - когато мрънка от колики да насочим лека струя на сешоара към коремчето - така го затопляме + шумът успокоява. Нашият бебок се радва на този трик, може и при някоя от вас да е полезен.

# 133
Момичета, вие с какви биберони сте? Ние сме с Philips Avent Natural Response 3 капки и бебка продължава да яде ужасно бавно и заспива, цокне 2-3 пъти, преглътне и се унесе. Чудя се дали да не минем на по-“течащ” биберон, но ме е страх да не почне да се дави и най-вече да не се откаже от гърдата (на смесено хранене сме).  ☹
Иначе сме качили около 2 кг и 200 гр. за тези два месеца. Преди седмица сложихме 6-валентната плюс ротавирусната, а пневмококи оставихме за следващия месец. Не е вдигала висока температура, по едно време измерихме 37.1-2, но даже не съм сигурна дали не е било грешка на елекронния термометър. Дори почти не плака, държа се като герой 🍀

# 134
При нас е плачебно, всяка вечер е нещо страшно след баня един рев по 30м няма успокоени нито масаж, мога да правя нито гимнастика. През деня също е през повечето време на ръце незнам, какво иска вече давам гърда не, давам АМ, не пея, люлея нищо не помага вече съм пред пред нервна криза. Как да процедирам какво, да правя вече се чудя приемам всякакви съвети.

Общи условия

Активация на акаунт