Октомврийски бебета 2025

• 2 998
  • 102
  •   1
Отговори
# 30
На нас ни предстои първо посещение при педиатър след седмица, но от вчера положението вкъщи е ужасно. Малкият човек не спи, реве, неспокоен е - не знам дали е тих рефлукс или са колики. Знаете ли дали ложе Еспумизанът да се дава заедно с Колийф капките? Или трябва да си избера едното или другото? Дадох му преди малко Еспумизан, ще видя дали работи, много ми е мъчно като го гледам как жално плаче Sad

# 31
Можеш да ги комбинираш, да. Двете действат по различен начин. Колийф е с лактаза и помага за обработката лактозата като предотвратява образуването на газове, а Еспумизан е със симетикон и той действа при вече налични газове и помага за по-лесната им резорбция. Трябва да се внимава със симетикона обаче, защото може да причини запек.

# 32
Момичета, за тези от вас, които ползват Колийф - имам 5 или 6 талончета за 30% отстъпка на Колийф от аптеки Софармаси. Валидни са до 31.12.2025. Тъй като няма да ги ползвам, подарявам талончетата. Мога да ги дам лично в София или да ги пратя по куриер.

Относно Еспумизана - и аз давам до 3 пъти на ден по 25 капки, за сега не му се е отразило на честотата на изхождане, пръцка си доста и му олеква. Иначе и ние имаме периоди (особено вечер), когато малкия е крив, будува по 3-4 часа, сърди се. Ще мине, момичета, дръжте се 😁

# 33
Здравейте. Нашата мома реши да не е октомврийско бебе и още не е решила да се появи. Междувременно продължавам да се оглеждам за личен лекар за нея, което се оказа по-трудно от колкото предполагах... Освен, че не попадам на никакви отзиви за такъв педиатър в района на Красно Село/Борово/околността, вчера от един детски център ми заявиха следното (което силно ме изненада): можело да се запише за личен лекар при тях, но домашното посещение след раждането струвало 230 лв., а всяко посещение при тях - около 40 лв. (изчислено по % от средната заплата за София...). Но всичко иначе минавало по НЗОК. Това било групова практика, да се заплаща всяко посещение по толкова. Някоя от вас да се е сблъсквала с подобна ситуация?

# 34
Предполагам, че визираш Поликлиника България 😁 Ние вече си платихме 230 лв за домашния преглед (преведохме ги деня преди прегледа по банкова сметка). Искат ЕГН, за да запишат бебето за личен лекар там, а посещението от педиатър в дома е първата седмица от изписването. Като разгледах лекарите ми направи впечатление, че са предимно млади, завършили след 2020, но има и няколко по-зрели с опит. Ние мислим тази седмица все пак да запишем бебето при тях, т.к. ни е близо и за основни прегледи (1 път месечно) и ваксини ще свършат работа.

# 35
Предполагам, че визираш Поликлиника България 😁 Ние вече си платихме 230 лв за домашния преглед (преведохме ги деня преди прегледа по банкова сметка). Искат ЕГН, за да запишат бебето за личен лекар там, а посещението от педиатър в дома е първата седмица от изписването. Като разгледах лекарите ми направи впечатление, че са предимно млади, завършили след 2020, но има и няколко по-зрели с опит. Ние мислим тази седмица все пак да запишем бебето при тях, т.к. ни е близо и за основни прегледи (1 път месечно) и ваксини ще свършат работа.

Всъщност имах предвид МКЦ Моят лекар, на бул. България до Jumbo някъде се намират. Но явно и в Поликлиника България предлагат същата услуга Simple Smile. И там ли има такава определена такса за всяко посещение?

Да разбирам, че личните лекари на бебета не предлагат домашни посещения по здравна каса? Grin

# 36
Не сме дали и една стотинка нито за домашния преглед, нито за останалите прегледи всеки месец ще даваме. Но това е за Пловдив, в София явно е съвсем различно положението.

# 37

Всъщност имах предвид МКЦ Моят лекар, на бул. България до Jumbo някъде се намират. Но явно и в Поликлиника България предлагат същата услуга Simple Smile. И там ли има такава определена такса за всяко посещение?

Да разбирам, че личните лекари на бебета не предлагат домашни посещения по здравна каса? Grin
В държавата поликлиника 60лв е посещение вкъщи, после не се заплаща като запишеш детето при педиатър. НО самото записване става много трудно. Добре, че е майка ми. извади връзки за да я запишем.

# 38
Цитат на: r@i link=topic=1825805.msg50416660#msg50416660

Точно това визирам - на бул. България до Jumbo Simple Smile

# 39
На кърмещите мами, казаха ли ви коя храна да ограничите. Със първото ми дете ми казаха какво да не ям а сега казаха, че нямало доказани храни които, да вредят.

# 40
Никой нищо не ми е казвал на мен. Също бях чувала, че храната, която приема майката не влияе на бебето, но по трудния начин разбрах, че от боба и при нея се образуват страшно много газове.. цяла вечер плака и се превива, а коремчето й не спираше да къркори. Е, вече не ям боб, по същата логика изключих леща, зеле, броколи, тъй като и те могат да окажат същия ефект. Не ми се рискува.

# 41
Нашата консултация с Хедра мина много добре днес - много е блага тази жена, умее да предразположи и да вдъхне увереност. Оказа се, че аз проблеми с кърменето нямам, но нашето момче е с къса юздичка на езика и затова среща трудности със сученето. Другата седмица сме на педиатър и ще поискам мнение, преди да го заведем на УНГ. Може би ще се наложи да я клъцнат, доколкото разбрах процедурата е много бърза, но въпреки това ми е мъчно Sad

Разбрах и също така, че зърната ми са за размер 13мм фуния на помпата, а не 21мм, която използвах досега - което обяснява дооооста неща. При консултацията пробвах 13мм фуния и шишето започна да се пълни доста по-лесно и бързо, поръчах от Амазон и ги чакам с трепет да пристигнат.

# 42
На кърмещите мами, казаха ли ви коя храна да ограничите. Със първото ми дете ми казаха какво да не ям а сега казаха, че нямало доказани храни които, да вредят.

На мен ми казаха да избягвам млечните и храните, които предизвикват газове. И аз по трудния начин разбрах, че трябва да изключа млякото. Замених го с прясно мляко без лактоза и определено има ефект. За кафе, чай, шоколад ми казаха да консумирам след кърмене, за да не преминават в кърмата (или поне не толкова).

# 43
Имате ли проблеми с хемороидите. На мен през бременността ми се появиха и от раждането се възпалиха, сега не са толкова зле, но бих искала да ги лекувам. Пробвах крем Хеморрел, защото оише6че става ори бременност и кърмене, но сякаш стана по-зле положението от него. Има един крем на ИнаЕсеншълс за хемороиди, но ме е страх да го ползвам че четох че може да премине в кърмата, което ми е странно как от мазане външно ще стане. Ако някой е преминал през това или в момента преминава, моля за съвет какво да правя.

# 44
Може да проверявате активни съставки на всякакви медикаменти в този сайт: https://www.e-lactancia.org/ за да видите дали са съвместими с кърменето. Отделно във фейсбук има група “Всичко за кърменето”, която се управлява от доброволни консултанти към национална асоциация “Подкрепа за кърмене”. Доста са точни и бързо отговарят на зададени въпроси - може да пробвате и там да питате, на мен са ми много полезни 😊

Общи условия

Активация на акаунт