Октомврийски бебета 2025

• 5 867
  • 193
  •   1
Отговори
# 135
D.T. Sun, мен ако питаш - не сменяй биберона с такъв с по-бърза струя. С порастване на бебето, ще суче и по-мощно. Първото ми дете бе на смесено хранене 15 месеца и успях да го задържа на гърда с биберон на Philips Avent natural (статата серия) 1. Сега, понеже Natural response тече по-трудно - е с 2 и мисля да не взимам по-големи размери. Стига и бебенцето да наддава добре, де…

Poli, на мен ми звучи като преумора. Колко часа дневен и нощен сън прави и какви интервали на будуване има? При нас се стига до подобни положения, когато малкият е изморен, защото каката го е събудила 100 пъти (гледаме се сами и по цял ден сме тримата заедно). За приспиване пръв помощник е абсорбаторът в кухнята ни в такива случаи. 😅

Ние не сме купували специален термометър, имаме един стар електронен + този от хигиенния комплекта на Avent. Досега при боледувания на каката - не са ни подвеждали. Като цяло всичко от Avent-ския комплект се използва на макс, ако го нямате - го препоръчвам. ☺

# 136
Polii97, ако банята вечер влошава положението аз бих я изместила за по-рано. При някои бебета вместо да действа успокояващо, тя ги стимулира допълнително, а в края на деня когато така или иначе са си уморени вече, им идва в повече. Опитайте  1 - 2 дни да пропуснете банята и вижте как ще се чувства бебчето.

Друго, за което се сещам за през деня:
- Ако спи в количката, чести разходки навън.
- Бял шум.
- Носене в раница, за да може поне ръцете ви да са свободни.
- Спане в гнездо. Моето бебе например от известно време само в гнездото спи спокойно, в кошарата абсурд.
- Повиване. Някои бебета предпочитат да се чувстват по-сгушени и така са по-спокойни. Повиването обаче трябва да се преустанови когато бебето започне да прави опити да се върти от гръб по корем и обратно, за да не му пречим на развитието.

# 137
Момичета, вие с какви биберони сте? Ние сме с Philips Avent Natural Response 3 капки и бебка продължава да яде ужасно бавно и заспива, цокне 2-3 пъти, преглътне и се унесе. Чудя се дали да не минем на по-“течащ” биберон, но ме е страх да не почне да се дави и най-вече да не се откаже от гърдата (на смесено хранене сме).  ☹
Иначе сме качили около 2 кг и 200 гр. за тези два месеца. Преди седмица сложихме 6-валентната плюс ротавирусната, а пневмококи оставихме за следващия месец. Не е вдигала висока температура, по едно време измерихме 37.1-2, но даже не съм сигурна дали не е било грешка на елекронния термометър. Дори почти не плака, държа се като герой 🍀

Ние пробвахме с Philips Natural Response с всеки номер биберон до 5, но с всички яденето му бе трудно, бавно и накрая след 20-30 мин изпиваше само 20-30 мл.  Най-добре ни се получава с Nuk perfect match, след това с tommee teppee. Малкият продължава да си суче с хъс и желание, дано така да е и в бъдеще.

# 138
Включвам се с казус с кърменето и наддаването. В началото беше на смесено хранене и постепенно мина само на кърма. На прегледа на 1 месец беше наддала около 1.2кг. Обаче започна да ака през 3-4 дни, после станаха 7. Лекарката ми даде микро клизма. После 7 дни пак не акаше - пак клизма. Реших, че ще чакам кога ще се изходи сама за да видя консистенцията каква е. Чаках,чаках, на 12 ден заведох детето на друг педиатър, който е и неонатолог. Когато я премери - детето не беше наддало изобщо за почти 3 седмици. Направо не можех да повярвам, понеже очаквах да си наддава добре. Видимо на дължина расте, вече р-р 62 ѝ е малък. До преди седмица почти след всяко хранене връщаше и си мислех, че я прехранвам. Иначе бебето си е спокойно, на 2.5-3ч яде. Сама започна да прескача едното нощно хранене.
И така сега дохранвам отново с АМ и се надявам да мине отново само на кърма, но и да наддава. Лекарката ме успокои, че 5300г за почти двумесечно бебе си е в норма, но все пак доста се притесних. Усвоявала кърмата напълно и за това няма какво да ака 🥺

# 139
Може да зададеш въпроса си в темата “Бързи въпроси и отговори за кърменето”, там има доста специалисти.

Иначе и първото ми дете от 40 ден до 4 месец акаше веднъж на поне 4-5 дни. Беше на смесено хранене, наддаваше умерено (1.1 кг. първи месец, после 900гр., 600 гр.). Тъкмо щяхме да започваме схема с лактулоза и без да предприемам каквото и да било - се нормализира честотата на изхождания.

Вероятно, ако е спокойно бебето, има достатъчно напишкани памперси и изхожда по-прилично количество, дори и наведнъж, всичко следва да е наред. 5 300 звучи добре като тегло.

Ако направиш пробно кърмене, за да си спокойна, че суче ефективно? Има и кантари под наем, които могат да се вземат. И доизцеждаш и даваш от шише, вместо да додаваш АМ?

# 140
За мамите, които ползвате адаптирано мляко NAN.

# 141
Здравейте, как са нещата при вас?
Ние в събота правим 2 месеца, но от няколко дни малкият все повече “говори”, “общува” и се усмихва и май влязохме в някаква криза на растеж защото предната вечер от 1 до към 2 се събуди и будува,  тази нощ от 2 до 4 будува.. досега не ни се е случвало.

Вие минахте ли я и колко време продължи при вас?

# 142
Нашия бебок го ваксинираха в понеделник и вечерта беше малко раздразнителен до полунощ, но Слава Богу не вдигна температура и следващите дни беше добре. Имаше и ротавирусна ваксина през устата.
Все повече се усмихва, гука, будува около час и половина-два през деня и редувам говорене, контрастни картички, активна гимнастика и време по корем. При нас бебето е нощна птица, като родителите си😅🤷🏼♀
Пробвах по-рано да го къпя или по-късно и все е едно и също. Преди 00ч. не заспива. Пробвах по-малко да будува, повече да будува и пак е така. Но пък после си спим до 10.30-11.30 различно. Ставаме в 3.30ч и 7.30ч за хранене и после в 11.30ч и тогава ни започва деня общо взето.
За напред може би ще е проблем това за създаване на режим, но не знам как да го оправя.
Гледам през деня да е светло, вечерта тъмно, но нямаме резултат. Знае си неговото и това е.🤷🏼♀😅

# 143
Момичета, вашите бебета започнаха ли да държат по-стабилно главите и когато не са по корем? Моята бебка още не е почнала, а след 10 дни става на 3 месеца.

# 144
Момичета, вашите бебета започнаха ли да държат по-стабилно главите и когато не са по корем? Моята бебка още не е почнала, а след 10 дни става на 3 месеца.
  Моята от доста време задържа главата. Живи здрави понеделник прави 2 месеца. Всяко бебе си е индивидуално.НО е напълно нормално все още да не я задържа  . Все пак попитай педиатъра.

# 145
Моята девойка днес става на два месеца. Засега режима й е г/д еднакъв всеки ден, най-много час да има отклонение. Според Wonder Weeks около седмата седмица започва втория растежен скок, така че е нормално да има някакви смущения в режима. Около четвъртия месец пък е първата регресия на съня и тогава очаквам да усетим повече сътресения. 😅 Разбира се, не при всички бебета се проявява.

Icy❄, може би ако след хапването в 07:30 не оставяте бебето да заспива веднага, а будува поне час, ще се нормализира режима. Със сина ми си бях взимала курсовете на "Мамо спи ми се" и там (а и по други места където съм чела по темата) първата стъпка за установяване на режим е фиксирането на един и същ час на събуждане сутрин. Обикновено между 06:00 и 07:30 като диапазон е най-подходящото време, което съответства на естествения им биологичен ритъм.

# 146
@zoya. Честит втори месец на девойчето🧸🐣!
Нашия бебешок си държи главата от около 6та седмица и вече даже не го дразни времето по корем. Гледам да го слагам върху дивана, за да е на равна повърхност. Още малко като порасне ще се преместим и на пода😅
Оставям го час някъде да будува понякога малко повече даже. Като се събуди в 7.30 заспива към 8.30-9.30 различно. На мен не ми пречи честно казано и аз не мога да заспивам рано вечерите, за сега си пасваме, но като започне да будува повече след някой друг месец, ако не сме влезли в някакъв режим на нощен сън пак ще се допитам до вас😘.
Колко наддадоха вашите бебета този месец?
Моето момченце е наддал 1.100 гр за 3 седмици и на ръст вече е 62 см и тежи 5.700 гр. Педиатърката каза да не му увеличавам дозата на АМ, защото било здрависловно детето да утрои рожденото си тегло и каза да си продължаваме същата доза. Ех, може вечерите малко изключения да се правят, няма да го оставим гладен😅

# 147
Здравейте мами! Какво смятате за ваксината рота вирус, ще слагате ли?

# 148
Задължително ще я слагаме.

# 149
И ние мислим да я поставим.

Общи условия

Активация на акаунт