За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 116

• 7 575
  • 267
  •   4
Отговори
# 165
Овлажнител за въздуха също помага

# 166
Моето дете имаше задна хрема тия дни. С аспиратор нищо не дърпах. Пръсках с физиологичен разтвор, давах Вит Ц сутрин и вечер и спеше на възглавница, за да е под наклон, че от кашлянето се събуждаше и съня беше ад. Сега се пооправи. Не правих инхалации, защото някои казват, че може повече да я подразнят, та не посмях.

# 167
Здравейте,преди няколко дена започнах да захранвам бебето ми ,първия ден нищо на стана ,на следващия изяде 1 лъжичка и вчера пак не искаше ,тя е на 5 месеца дали да изчакам още малко или да настоявам

# 168
Аз бих изчакала, с настояването не вярвам да си направиш добра услуга.

# 169
Не знам какво имате предвид под ‘настояване’ - аз бих предлагала лъжичката всеки ден, в очакване детето да я вземе и да я сложи в устата. Ако не проявява интерес - не бих му я пъхала насила в устата. Също бих показвала как аз ям и така. Евентуално да я допра до устните, за да се оближе и да пробва пюрето. Първите дни нали не очаквате детето да изяде много? Сега трябва да опознае храната, не да се наяжда с пюре.

# 170
Не знам какво имате предвид под ‘настояване’ - аз бих предлагала лъжичката всеки ден, в очакване детето да я вземе и да я сложи в устата. Ако не проявява интерес - не бих му я пъхала насила в устата. Също бих показвала как аз ям и така. Евентуално да я допра до устните, за да се оближе и да пробва пюрето. Първите дни нали не очаквате детето да изяде много? Сега трябва да опознае храната, не да се наяжда с пюре.

Да да ,сега просто пробвам но почти нищо не изяжда смисъл само единия ден 1 лъжичка ,но четох ,че трябва да се увеличава 2 лъжички 3 и така ,но не виждам как ще стане въобще не проявява интерес може би трябва да изчакам още

# 171
Аз му давах вит Д в лъжичка доста преди да почна да захранвам. Още тогава му давах последните капки от млякото му в лъжичката и започна да си я иска само като я види. Когато започнах да захранвам директно отвори уста и ми издърпа лъжичката да си я лапне. Може да пробваш с някаква асоциация с млякото да си свързва с това и да предлагаш пюре само на върха на лъжичката, малко по малко без да насилваш да яде.

# 172
Здравейте мили дами. Имам питания относно предстоящи прегледи на бебчо след раждане. Кога е добре да се посети ортопед? Имате ли препоръка за добър такъв за София? По време на бременноста на бебчо му бяха увеличени бъбречните легенчета и ми казаха че трябва да посети уролог. Бихте ли ли препоръчали такъв за София. На последния преглед чуха и шум в сърцето и ни пратиха на кардиолог. Записах час при доктор Маринов. Благодаря!

Забравих да спомена, сега бебчо е на 18 дена.

Последна редакция: сб, 22 ное 2025, 19:24 от gadolina

# 173
Румен Маринов е много добър избор за кардиолог. За ортопед препоръчвам Олег Младенов. Първия преглед беше някъде между 40 и 60-я ден. Не помня добре. Следващия е на 6 месеца. За уролог нямам предложение.

# 174
На кардиолог бяхме при д-р (вече мисля доц.) Василева в Марковс, при нея бяхме и по време на бременността за ехокардиография.
На ортопед бяхме при д-р Олег Младенов
И двете неща бяха първия месец.
Шумът на сърцето при нас се оказа някаква допълнителна хорда, която при трептенето съдава вибрация и може да се чува като шум. Козметичен дефект, нищо страшно.

# 175
Момичета, на колко месеца бебчетата ви започнаха да "делят хора"? Примерно да плачат като някой по-непознат за тях ги гушне? Чудя се на 3 рано ли е? Защото да, моята си се чувстваше от началото най добре у мен и ММ, но сега понякога дори у него плаче за мен, макар че много си играят и всеки ден посвещава по няколко часа на нея като не е на работа, но все пак с мен е 24/7 , а той сутринта отива на работа като спи и само вечер се виждат. За баби и дядовци - съвсем, още като я гушнат е готова да плаче, а преди не й дремеше кой, стига да е гушната..

# 176
Малкото славейче е на 5м и все още не проявява много претенции. Имало е няколко ситуации, когато се стресне нещо и тогава се оглежда за мен със сълзи. И 2-3 пъти, когато е много изнервена и във всеки друг плаче, само аз успявам да успокоя. Но като цяло с охота се гушка с всички.

Мисля си, че май е до бебе. Или тепърва ни предстои Simple Smile

А случайно таткото да е започнал да ползва нов парфюм? Може да си въобразявам, но няколко пъти съм я гушкала след като съм се парфюмирала и ме гледаше лошо 😆

# 177
Оооо, колко си права, и бабите, лелите, дядовците идват с парфюми, не прясно напръскани, ама все пак после чак по нея остават. Май това я дразни. Ама не мога да им забраня да се парфюмират, ходят на работа хората и идват след работа.. иначе аз от както се роди, забравих, а имам огромна колекция и много ги обичам..😅

# 178
До бебе си е. Моето дете не плаче от никой и всеки може да я вземе. Като стана по-голям, гушка и тя чуждите хора. Не знам до колко е добре това 😂 Иначе последно преди седмица майка ми искаше да я приспи две вечери и не успя. Едната вечер бяхме излезнали и тя стоеше и ни чакаше 😂 То тогава беше и малко кофти период, че й излизаше кучешки зъб, та не знам дали, защото просто е била неспокойна. По принцип всеки период е различен. Един път ще заспи без мен, един път не, но като цяло няма проблем с други хора, които вижда по-рядко. На приятелка детето до 2-годишно ревеше като види чужд човек. Ако се возят в асансьора с непознат - рев. Сега май е по-добре. До дете си е всичко и няма точна възраст, в която да разпознава мама и да иска само нея. Някой започват по-рано, други по-късно.

# 179
Абсолютно си е до дете. Но и до човек. Моята имаше период, в които ревеше като дойде баба й, ама я разбирам, тя е мега грамогласна и не млъква. Все й говори. По същото време обаче нямаше против да идва чичо й - много нежно й говори и си го харесва. После имаше известен период, в които дори чичо си не търпеше и плачеше, но не помня дали беше на 5,6 или други месеци...

Общи условия

Активация на акаунт