За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 116

• 7 547
  • 264
  •   4
Отговори
# 150
Добро утро ,мили мами ❤ Имам проблем с бебка ,ако на някоя мама се е случвало ще съм благодарна да сподели опит .Проблема е следния от скоро по време на хранене (не на всяко хранене и най-често на второто хранене от деня) започва да се гърчи ,да бута шишето, да плаче ,в общи линии едвам я нахранвам ,не мога да си обясня .До скоро си ядеше нормално хапва си доста ,а сега както хапваше 190 милилитра АМ започна да хапва 160 .На 5 месеца е и още не съм я захранила (родена е 1 месец по-рано ).Педиатъра ще го сменям ,защото един път не е дал решение на даден проблем на всичко казва ,че е нормално .....

Ние почти всеки ден имаме поне едно такова хранене. Не насилвам - спирам за 10-15мин, разхождаме се, поиграем малко и пробвам пак. Евентуално пробвам в столчето за хранене, а не на ръце. И ако продължава да отказва - пропускаме. Следя и ако покаже, че е гладна по-рано - храня. В един ден сме имали хранене от 60мл и после 240мл. Не знам дали е правилно, но приемам, че не е гладна.

Евентуално да са венците? Или да е време да смените биберона с такъв с повече дупки?

# 151
Естествено, че е правилно да се храни на поискване, вместо да се тъпче бебето или да се държи гладно

# 152
Добро утро ,мили мами ❤ Имам проблем с бебка ,ако на някоя мама се е случвало ще съм благодарна да сподели опит .Проблема е следния от скоро по време на хранене (не на всяко хранене и най-често на второто хранене от деня) започва да се гърчи ,да бута шишето, да плаче ,в общи линии едвам я нахранвам ,не мога да си обясня .До скоро си ядеше нормално хапва си доста ,а сега както хапваше 190 милилитра АМ започна да хапва 160 .На 5 месеца е и още не съм я захранила (родена е 1 месец по-рано ).Педиатъра ще го сменям ,защото един път не е дал решение на даден проблем на всичко казва ,че е нормално .....

Звучи ми като да може да е тих рефлукс. При моето бебе се появи 4 месец и симптомите бяха подобни. Започна едно гърчене и опъване назад и истеричен рев при хранене. След като спрях кърменето, започнах да го храня почти прав, с най-малкия възможен биберон на шишето, изправях го за оригване на всеки 20-30 мл изядени, давах сироп Гастротус и всичко се оправи. Наблюдавайте дали детето се огъва на дъга, дали се успокоява като е право и дали се успокоява след оригване и по-бавно хранене. Ако да най-вероятно е това. Но като за начало може да пробвате да го храните с шише с най-малките дупки биберон.

# 153
Рефлукс вероятно, моето бебе имаше този проблем месеци наред. И да, казват ти, че е нормално, защото храносмилателната система е още незряла. И освен ако няма сериозен проблем като да не качва, обикновено нищо не правят педиатрите. Може да пробвате антирефлуксно или комфорт мляко (след консултация с лекаря), както и антирефлуксна възглавница и хранене по-често с по-малки количества. Добрата новина е, че след започване на захранването и особено след 7-8 месец изчезва.

П.С. Изобщо не съм фен на консултанти за сън. За мен това са шарлатани-пирани, които се хранят от отчаянието на недоспали хронично изтощени майки. Ако ще следвам съвети за сън, предпочитам да са от действително квалифицирани специалисти - педиатри и детски психолози.

# 154
Момичета, отзиви за ортопед в Пловдив за прегледа в 3ти и 6ти месец, от който сте доволни?

# 155
  • Пловдив
Д-р Арнаудов, д-р Янакиев

# 156
Кога точно сменихте залъгалките 0-6 месеца с тези 6-18 месеца? Детето ми вече е на 6 месеца, но 6-18  ми изглеждат много големи все още.

# 157
Здравейте! Имам нужда от съвет.
С бебе на почти 2 месеца съм. През деня детето спи без проблем, но вечер се буди към 3-4 часа сутринта и заспива чак към 6-7. През деня изяжда около 120мл мляко, тъй като сме на АМ, но вечерта не ѝ стига сякаш, защото сме стигали и до 180мл.
Изпада в истерия от глад и затова, че трябва да спи, а не да си играе в тези часове. Това продължава вече месец може би. Не вярвам и да е скок в растежа, заради продължителността която е. Отворена съм за всякакви съвети. Благодаря предварително!

# 158
Опитайте се да играете повече с детето през деня, гимнастика, песнички и т.н., за да може да се измаря и да спи повече през нощта. Колко тежи бебето Ви, че Количеството АМ ми се вижда много. Моето бебе на 6 месеца тежи почти 8 кг и яде по 150 рядко 180мл мляко. Не знам дали е добра идея на двумесечно бебе да се дават такива количества. Имайте предвид, че нормите са до една година детето да не надвишава 200 грама храна на ядене. Помислете дали плаче реално от глад или има нужда да суче за успокоение и пробвайте със залъгалка.

# 159
На тази възраст още бъркат деня и нощта и нямат изграден циркаден ритъм. Ще премине. Може да помогнете за циркадния ритъм, като държите светло (естествената светлина е най-добре, навън е идеално) през деня, особено сутрин и тъмно през нощта.. Постепенно ще си изгради циркадния ритъм и ще иска да спи през нощта.

# 160
По-скоро се гледа общото количество.
Има периоди, в които може да яде повече и по-често, после има периоди, в които намаляват рязко количеството и накрая се оправят. Ако е на кърма едва ли се следи всяко хранене колко яде, че една приятелка даже беше изтеглила нейния още първия месец беше издумкал 180 кърма от гърдата, тогава още го теглеше с везната. Но е било еднократно, не е хапвал на всяко хранене толкова.
Ние бяхме точно в този период с оскъдното хранене сега и изпадах в големи притеснения последните дни. А сега Две вечери подред има и хранене през нощта, а тя отдавна няма. Но се сетих, че предния месец беше същото положение, първо много ядеше, върна среднощно хранене и после се успокои. Тогава мисля, че си откри смеха😀 този месец си открива ръце, крака, нови звуци, нови умения. И е нормално. Но гледаме вечер да не я занимаваме излишно. Тя си изнася концерти, когато й се доспи хубаво слагаме бибата и си заспива.
Но е хубаво да се насочи към ден и нощ. Да знае вечер, че следва сън, а през деня повече игри.

# 161
Моя син на 2 месеца също се будеше в толкова и отказваше да заспи до 6-7. Просто го слагах са лежи до мен на спалнята, нощната преносима лампа беше на приглушена светлина, колкото да може да ме вижда и аз него и така. Не сме си играли, за да не мисли че и по тъмно е време за игра. Стоял е кротичко и си е гледал, движил е с ръце и крачета и така. Сега на 3 месеца и половина спи в този часови диапазон и се буди към 6.
А относно храненето и при нас се е случвало единични пъти детето да е толкова гладно че да изяде 180мл. Съобразявам се с детето и като е гладно го храня - не го оставям да пищи или да се опитвам да го залъжа с вода. Дневното количество храна го надминава, но деца всякакви. Има такива които се хранят под нормата и такива над нормата.

# 162
Аз се водя по формулата килограм тегло х 150, което се получава общото количество за денонощие.
И в зависимост от броя на храненията, като се раздели общото количество се получава горе долу колко може да е.
аз й правя 150 мл и колкото изяде. Гледам общото количество. Не се притеснявам ако не яде на всяко хранене точно количество.
Иначе на всяка кутия АМ пише ориентировъчно колко хранения и колко мл.
На нашето пише 5 хранения по 150 мл (5 лъжички). При 4-5 кг, като тя е 5 и нещо, 4-ти месец 5-6 кг са 5 хранения по 180.
Но дори на самите кутии пише, че е ориентировъчно.
Няма как да сложиш всяко дете в някакви рамки.

Тези дни например пък беше в някаква криза, еми трудно ядеше повече от 80, само първото хранене си беше 150мл. И голямо дърпане.
Притесних се, но поговорих с педиатърката и реших да не се притеснявам, а да изчакам и когато колкото иска. След два дни си влезе в крак.

# 163
Не знам какво се случва, но тази вечер спането е мираж. Бебето (8м) има хрема и кашля, като с аспиратор махнахме секрета, но както съм я гушнала и спи, то както усети, че е на легло и се събужда с рев… Чудя се гърло ли я боли или нещо има колики от дадена храна. Последно едно пюре с плодове яде към 17 часа. Правим и инхалации с ФР, но ако е гърло не знам какво да давам.
Имате ли някакви идеи? С каката пръскам Лихенсед, но бебето е малко. Разбира се точно петък ще се случи. Тя тамън каката оздравя, а сега мен ме боли гърло и явно бебето е следващо.

# 164
Чела съм, че при такива секрети е добре да спи под наклон, може да пробваш да сложиш едно одеяло под матрака. Затова и вероятно й е добре да спи върху теб, защото е във вертикална позиция.

Общи условия

Активация на акаунт