За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 116

• 7 629
  • 270
  •   1
Отговори
# 135
Здравейте, как почиствате ушите на децата си? С клечки за уши ми казаха, че не трябвало да бъркам.

Никак

# 136
  • UK
С нищо не бъркам нито в собствените си, нито в ушите на децата ми.

# 137
Здравейте,  моето бебе се роди със зъбче ,което е започнало леко да се клати някой може ли да ми препоръча бебешки и детски зъболекар към който да се насочим, защото ме е страх да не падне сам и случайно да не го глътне

# 138
Здравейте,  моето бебе се роди със зъбче ,което е започнало леко да се клати някой може ли да ми препоръча бебешки и детски зъболекар към който да се насочим, защото ме е страх да не падне сам и случайно да не го глътне

Не ми се е налагало да ползваме, но от една лекция за бебета в някой от популярните канали си бях записала тази: https://trencheva.com/

Edit:
1) Някоя от вас водила ли е бебето на Боуен терапия и има ли ефект при колики? Обмислям да опитам в поликлиника България.

2) Може ли да ми препоръчате лекар в София, който да може да установи къса юздичка на горна устна и да я коригира?

3) Може ли да ми препоръчате уред за готвене на пюрета от който сте наистина доволни?

Последна редакция: вт, 18 ное 2025, 14:21 от JS_B

# 139
Момичета, как съблюдавате режим на сън с интервали на будуване и дрямка на бебоците? Нашата от няколко седмична възраст насам все е с по-малко сън от препоръчания по таблиците. Четох един консултант по детски сън каза, че ако бебето заспива по-бързо от 5 мин през деня, значи било твърде уморено вече и това щяло да влоши нощния сън. Нормалното приспиване отнемало 15 мин. Нашата е на 3м но от 1 месечна прави интервали на будуване от 2 часа и повече , а все още се препоръчва да не надвишават 1,5 часа. Ако почна да я приспивам обаче отчитайки 15 мин за приспиване, тоест 1 час и 15 мин след като се е събудила, то грам не й се спи и направо като усети накъде отиват нещата се ядосва.🤔🥹 А аз не спирам да се самобичувам, че сънят не й достатъчно..

# 140
Не гледам таблици и не слушам консултанти. Освен стрес, друго не носят.

Таблиците са някакви средни стойности. Не са научно обосновани. Различните бебета и деца са различни.

Консултант за сън се става с изкаран онлайн курс. Изобщо не бива никой да ги взима насериозно

# 141
Честно казано и аз се замислям все повече, че целият този пазарен сектор консултанти по детски сън ляга основно върху страха, неопитността и отчаяността от недоспиване на младите родители. Като чета препоръките толкова шаблонно ми звучат, сякаш правени за тамагочита, а не за живи деца, но в теб като неопитен родител се загнездва тиха тревога, че другите деца спят по учебник, а само ти не правиш нищо като хората.😅

# 142
Абсолютно си е така. Всеки може да се нарече консултант по детски сън. Аз мога сега да се самообявя за такава и готово. Никакъв стандарт няма. Не е като консултантите по кърмене, там има стандарти, изпити, и тн

# 143
MayGodBless, не се вкопчвай в точните часове - най-добре е да се фокусираш върху сигналите, които бебето дава. Гледам и аз за някакъв ориентир, но моето няма начин да го приспя ако не й се спи - реве, та се къса. В някакъв момент започнах да хващам сигналите за умора (търкане на очи, става по-тиха, прозява се, зачервени очи) и знам, че трябва да спи. Има 1-2 по-дълги дремки през деня, понякога пропуска съня в интервала. Но ако спи когато му се спи и през другото време е спокойно - значи това е напълно достатъчно.

Това за 15мин приспиване пък от къде са го измислили… не схващам логиката им. При нас, ако е преуморена това си личи преди да я приспя - много нервничи и плаче.

# 144
Здравейте,  моето бебе се роди със зъбче ,което е започнало леко да се клати някой може ли да ми препоръча бебешки и детски зъболекар към който да се насочим, защото ме е страх да не падне сам и случайно да не го глътне

Не ми се е налагало да ползваме, но от една лекция за бебета в някой от популярните канали си бях записала тази: https://trencheva.com/

Edit:
1) Някоя от вас водила ли е бебето на Боуен терапия и има ли ефект при колики? Обмислям да опитам в поликлиника България.

2) Може ли да ми препоръчате лекар в София, който да може да установи къса юздичка на горна устна и да я коригира?

3) Може ли да ми препоръчате уред за готвене на пюрета от който сте наистина доволни?
Nuvita magic pappa 7 in one
Тези дни го пробвам, правя си за мен пюрета, добре стават. С отложен старт, самопочистване..
слагаш вода, слагаш нещата в металния съд и пускаш старта и повече не се занимаваш. Доволна съм. Честно казано бях на кантар дали да взимам уред, но съм доволна.

За боуен - моя позната води, но честно казано не мисля, че има ефект, тя уж казва, че има, ама често го води. Все е ревлив и неспокоен от колики 😥
Аз давах абоколикен на всяки хранене и веднъж на ден омнибиотик. Когато има колики - коланчето с костилки, газ бимби капки, камилия колик, чайче за колики, гушкане много и търпение.
Взех си и една газова тръбичка baby wind, понякога й я слагах и се чуваше как изкарва въздух.
Преди всяко хранене масаж на корема по часовниковата стрелка (има масло за колики, пранаром ползвам аз), също и гимнастика с крачета. За три месеца само веднъж съм я чула да пръцка при гимнастиката, но пък явно задвижва по-добре чревцата и още докато яде започва да пръцка.

# 145
  • Пловдив
Никога не съм засичала спане/бодуване. Дори една статия не съм прочела. Без режим са.
Второто ми дете дори го ощетявам понякога от към сън, защото се е случвало да го будя, за да ходим да прибираме голямото.
Иначе в почивни дни в нашата къща всеки спи, до когато иска. Малкото все още е така, защото все още аз го гледам.

# 146
Добро утро ,мили мами ❤️ Имам проблем с бебка ,ако на някоя мама се е случвало ще съм благодарна да сподели опит .Проблема е следния от скоро по време на хранене (не на всяко хранене и най-често на второто хранене от деня) започва да се гърчи ,да бута шишето, да плаче ,в общи линии едвам я нахранвам ,не мога да си обясня .До скоро си ядеше нормално хапва си доста ,а сега както хапваше 190 милилитра АМ започна да хапва 160 .На 5 месеца е и още не съм я захранила (родена е 1 месец по-рано ).Педиатъра ще го сменям ,защото един път не е дал решение на даден проблем на всичко казва ,че е нормално .....

# 147
Каква козметика ползвате за суха кожа, склонна към атопичност? Педиатъра посъветва да вземем такава.
Не искам мустела

# 148
А-дерма Екзомега

# 149
На приятелка детето е с атопичен дерматит и ползва на ла рош липикар серията. Доволна е. Знам че и а-дерма имат такава серия - exomega, за нея също има добри отзиви.

Общи условия

Активация на акаунт