Помощ - ОКР

• 327
  • 5
  •   1
Отговори
Здравейте! На 22 съм, и доскоро живях в Холандия. Страдам от психоза/шизофрения и ОКР, но не искам да приемам лекарства. Може ли някой да ми даде някакви съвети как да се боря с натрапчиви мисли и компулсии? В Холандия обсъждах само заблудите си с терапевтите си. Те не говориха с мен за моето ОКР, така че не знам как да се справя с него. Най-голямата помощ, която получих, беше „ако се страхуваш от мислите си, това означава, че си нормален човек и че няма да действаш според тях“.

Също така, изборът ми да не приемам лекарства се основава на факта, че мисля, че разтопяват мозъка ми. Никой не може да ме накара да вземам лекарства. Антипсихотиците, които приемах преди, само влошиха симптомите ми и ми беше забранено да приемам бензодиазепини, защото преди имах зависимост.

Моля ви, не мислете, че съм зъл и не ми се подигравайте. Не мога да отида на терапия, защото нямам достатъчно пари в момента.

Последна редакция: ср, 29 окт 2025, 22:05 от idontusemyaccount

# 1
Здравейте! На 22 съм, и доскоро живях в Холандия. Страдам от психоза/шизофрения и ОКР, но не искам да приемам лекарства. Може ли някой да ми даде някакви съвети как да се боря с натрапчиви мисли и компулсии? В Холандия обсъждах само заблудите си с терапевтите си. Те не говориха с мен за моето ОКР, така че не знам как да се справя с него. Най-голямата помощ, която получих, беше „ако се страхуваш от мислите си, това означава, че си нормален човек и че няма да действаш според тях“. Най-големият ми проблем беше да мисля, че съм трима различни човека, и да не мога да различавам кои мисли са мои и кои не, така че не знам защо изобщо ми казаха това.

Също така, изборът ми да не приемам лекарства се основава на факта, че мисля, че разтопяват мозъка ми. Никой не може да ме накара да вземам лекарства. Антипсихотиците, които приемах преди, само влошиха симптомите ми и ми беше забранено да приемам бензодиазепини, защото преди имах зависимост.

Моля ви, не мислете, че съм зъл и не ми се подигравайте. Не мога да отида на терапия, защото нямам достатъчно пари в момента. Пиша тук, защото искам да живея като нормален човек.
Има и по-безобидни лекарства от антипсихотиците. Просто се свържете с психиатър. Психолог в такова състояние едва ли ще може да помогне.

# 2
Виж, никои няма да ти се подиграва, обаче случайни хора в интернет не могат да ти помогнат както ще ти помогне психиатър. Вземи си направление и се консултирай. Разбирам, че си загубила доверие в лекарствата, но не всички лекарства са еднакви, просто търсенето на специалист отнема време. Вземи си направление и опитай да си намериш добър лекар. Психозата/шизофренията не се лекуват по интернет и е добре да се контролират. Предполагам, че може да стане истински мъчително за теб, когато си в психотичен епизод. Потърси професионална помощ, но проучвай внимателно специалистите. Скептицизма ти е разбираем. За ОКР-то поведенческата терапия може да ти помогне. Иди в библиотеката и направи проучване. Има много писано за това - както професионална, така и любителска литература.

# 3
Виж, никои няма да ти се подиграва, обаче случайни хора в интернет не могат да ти помогнат както ще ти помогне психиатър. Вземи си направление и се консултирай. Разбирам, че си загубила доверие в лекарствата, но не всички лекарства са еднакви, просто търсенето на специалист отнема време. Вземи си направление и опитай да си намериш добър лекар. Психозата/шизофренията не се лекуват по интернет и е добре да се контролират. Предполагам, че може да стане истински мъчително за теб, когато си в психотичен епизод. Потърси професионална помощ, но проучвай внимателно специалистите. Скептицизма ти е разбираем. За ОКР-то поведенческата терапия може да ти помогне. Иди в библиотеката и направи проучване. Има много писано за това - както професионална, така и любителска литература.

Може би съм допуснал грешка, като не написах в публикацията си, че нищо, за което мисля напоследък, не е толкова екстремно. Както казахте, бих могъл да се възползвам от поведенческа терапия, бих могъл да отида в библиотеката. Благодаря.

# 4
За психозата/шизофренията, трябва да отидете на психиатър. Дали с направление или до съберете пари, но трябва да отиде. С правилно лечение, ще ви се помогне. За ОКР-то наистина започнете да чете някакви книги за самопомощ, на мен ми помогнаха адски много. Не съм била в много краен стадии, но примерно постоянно проверявах по 7 пъти точно дали съм затворила врата, изключила ли съм нещо и прочие. Издивявах ако столовете не са прибрани, такива неща. Започнах да чета много и да правя на въпреки и да вървя срещу себе си и мислите си. Примерно проверях 5 пъти нещо, после 3, после най-накрая 1 път и като видях, че нищо лошо не става, невроните в мозъка ми се нагласиха сами с времето без хапчета

# 5
Можете да си купите от всяка аптека
чай от жълт кантарион. Около 3 лева е.
Ефективен е за ОКР.

Общи условия

Активация на акаунт