Лошо ли е да си стиснат?

• 11 750
  • 317
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Зависи от човека, но това което аз съм видяла при близък е, че като цяло се дължи на травма и е най-тежко за самия стиснат човек, той страда най-много и когато прави сложни схеми за да спести, и когато вече няма накъде и се наложи да се охарчи.
На моя близък реално не му се налага да се "стиска", но го виждам че просто не може иначе. И основно когато за него самия нещо трябва, към деца и внуци е обратното, но да се погрижи за собствения си комфорт, трудно му е чисто емоционално да го приеме.

# 16
  • София
Съгласна съм с Черна станция. Освен това намали контактите с нея, независимо че живеете в един блок. Не отваряй, като не ти е кеф.

# 17
А мъжът ти какво мисли по въпроса? Приема ли за нормална стиснатостта на майка си, или и той е възмутен?
Как коментира липсата на подарък за РД? Винаги ли е била такава, или напоследък е започнала да проявява стиснатост?
Ако винаги е била такава и той го приема за нормално... Внимавай. Фабричните настройки са опасно нещо.

# 18
Какво да внимават толкова? Свекървата е външен човек за семейството, особено за нея.  Тя не и вреди и не и причинява зло, просто не и помага и не и прави добро. Ми това не е непоносимо. Явно имаме излъгани очаквания и оттам недоволство, но причината за това е в главата на авторката. Вместо да се абстрахира и да си живее живота, тя се вторачва и сама си измисля проблеми. Има такива хора, майка ми е такава - не може да живее ако няма нещо да я гризе.

# 19
  • Paris, France
Стисната, стисната, колко да е стисната щом купува луканка? Луканка съм купувала само за децата. Сроковете на годност за луканката са малко измислена работа. Яли сме забравена в мазето луканка и нищо ни нямаше. Луканката е точно начин да се запази дълго месо, без съхранението да доведе до разваляне. Аз не бих се обидила и ако не мирише, даже бих я изяла. У нас нищо не се хвърляше, освен ако не е развалено. Мъжът ми гледа датите и искаше и пчелен мед да хвърля, а той си седи читав с хилядолетия.

За рождените дни - отдавна нищо не купувам на едното ни дете. Предпочита пари. Родителите ни също пращат пари за РД. Да не би да му е дала пари, а той да не е споделил?

Нищо лошо няма в това човек да е стиснат, както и да не е стиснат. Личен проблем е и е много грозно да се обсъжда чуждия живот.

Аз бих се радвала на такава свекърва, защото нашите родители ни заливаха с куфари подаръци, за които после питаха къде са. Мани! Мразя някой да ми подарява нещо и то да се окаже излишно и даже противно. И букети цветя не обичам. Обичам аз да си купувам каквото ми трябва. Няма как да се угоди всекиму.

Ако един ден имам зет или снаха, ще им кажа да си казват какво искат без да се свенят и не мисля да им се натрисам с луканка, ютия с парогенератор или куфар с дрехи в цветове, които не харесват.

# 20
  • София
Защо гледането в чуждите джобове се приема за естествено, аз не разбирам.
Възрастните хора често носят разни морално остарели и безсмислени неща, просто се усмихваш, казваш "благодаря, че си си направила труда" и оставяш луканката в кръглата папка без да разбере, за да не се засегне.
Аз, ако изброя какво са ми подарявали, ще се смеете със сълзи, но никога не съм унижавала човека насреща с неуместните дарове, това е невъзпитано, поне по моя преценка.
Подаръкът за Рождения ден на сина си вече го е направила- дарила му е живот и майчинство, когато е трябвало, а всъщност на нея трябва цветя да се подаряват за Рождения ден на детето и, така е по протокол.
Очакванията за грандиозни дарения от страна на другите, казах вече, ги намирам за неуместни.

# 21
Ами сама казваш "болестно е"! Така е! И щото е болна да се маха? Ами болест е - какво искаш?
Но и не си по-различна - дребнаво броиш колко ти е дадено, какво ти е купено, какво ти е казано. И това е с годините ще се засилва.
Еднакви сте! Различно слгате на "везната" ама все мерите. 

# 22
В една детска книга учениците намериха в няксква пещера кашкавал и луканки, за които си мислеха, че са от продоволствията в обоза на цар, живял преди векове, ама си ги хапваха обилно.

Може да не е точно стиснатост. Аз не обръщам много внимание, ама се е случвало да се тросвам, като ми предлагат някакво кожено яке с развален цип от ВУ, защото нито моделът ми харесват, нито имам някаква представа къде да сменя цип на кожени яке. Даже и за каквото и да е яке тогава нямах представа къде има шивашки услуги да се ремонтира, а подозирам, че за кожени якета е още по-сложно. Или пък да ми предлагат да съм хапнела нещо от някаква чиния, което само го били кусали. Отвратително ми е. Особено за детето да го предлагат. Категорично съм забранила и откачам. От наядени манджи, някой близал лъжицата и пр. И аз не си го позволявам от моята чиния да ми яде детето, камо ли на други. И за херпеси, и за кариеси, и за бактерията на язвата съм чувала да се предава така от човек на човек и това е нещото, което ме изкарва извън нерви. Аз бих запомнила, ако някой ми забрани подобно нещо, и за пети път да чуя как някой щедро предлага да му доядат наяденото пилешко бутче, полудявам след всичкото говорене.

Последна редакция: чт, 30 окт 2025, 19:44 от кукумицинка

# 23
За мен има разлика дали е стиснат защото е принуден: има ниски доходи, има високи разходи, трябва да спестява. Тогава стиснатостта има някакво обяснение. Другото е ако е стиснат защото е скъперник и иска да спестява всяка стотинка просто за да се радва на парѝ.
Каква е свекърва ти не е ясно. А може просто жената да е оскотяла от дълъг и труден живот сама и просто да не осъзнава вече, че малки жестове като подаръци са желани, очаквани и носят радост. Може пък жената да си мисли, че сте големи хора, взели живота си в ръце и тя какво да ви купи като не знае или като си имате всичко? Не се задълбочавай чак толкова.

# 24
Има разлика между стиснатост и простотия, като при свекърва ви е второто.

Да, хем стисната, хем проста, хем и я мрази.
Колко трябва да си зле, че да дадеш на бременна храна си изтекъл срок на годност.
Това е върха на простотията, тъпотата, лошотията.

# 25
И мен като Елора най ме впечатли луканката с изтекъл срок, че и на бременна жена. Това е дъно на дъната. Ама по-добре НИЩО  да не дава, поне няма да е токсично. А другото на този фон, е бял кахър. Да не носи подаръци, по-добре. И на детето да не носи, че и там може с изтекъл срок бонбони да предлага.

# 26
Защо се хващате за луканката? Едно време бабите и дядовците като правеха суджуци и ги провесваха да съхнат ги ядяхме после месеци след това. Какъв им е бил срока на годност? Ако влезеха котки и ги нагризваха, просто се изрязваше и годната част се изяждаше. Така се сушаха меса и филета без да имат печат за срок.
Да, тъпо е баш на бременната си снаха да го дадеш, но тя е млада, умна, информирана и съобразителна. Ще я изхвърли и никой няма да разбере, че не са я яли.

# 27
То пък щото на бременните манна небесна носят и директно в устата им я поставят!
Какво ще ядеш решаваш сама.
Вземаш и като си тръгне госта хвърляш.
Всички знаем, че ако майка и го носеше - проблем няма. Ако свеки го донесе - леле тая вещица ще ме трови.
Бременна е - всичко я дразни. По спокойно да го дава, че и след бремеността ще са роднини.

# 28
  • Paris, France
А мъжът ти какво мисли по въпроса? Приема ли за нормална стиснатостта на майка си, или и той е възмутен?
Как коментира липсата на подарък за РД? Винаги ли е била такава, или напоследък е започнала да проявява стиснатост?
Ако винаги е била такава и той го приема за нормално... Внимавай. Фабричните настройки са опасно нещо.
Донякъде си права, но често децата на стиснати хора са прахосници, както и обратното. Има поговорка на френски "A père avare, fils prodigue" - на скръндзав баща се пада син-прахосник.

Повечето хора сме стиснати в едно или друго отношение, а за други стоки и услуги можем да пръскаме пари. Бабите ми не разбираха как може да имам много малко дрехи и куфари с парфюми. Тяхна си работа, но парфюмите ми бяха страст, а дрехи купувах колкото да не ходя гола и никога не са ме интересували.

Като ходех на пазар пеша, получавах всякакви коментари. Някои съседи ме питаха как мога всеки ден да пълня количката и да харчим толкова много за храна, а други ме питаха пари ли нямаме, та съм помъкнала чували с лук, моркови, картофи, целина, вместо да заредя фризера с готови ястия. Нито едното, нито другото беше вярно. Първите виждаха стърчащите листа от пълната количка, но не виждаха, че на дъното има тоалетна или кухненска хартия, пакет пясък за котешка тоалетна, та не е всичко вътре храна. Вторите сигурно харчеха в пъти повече от нас за готова храна, но възприемаха големия видим обем като скъпо струвал. В случая имаме една видима фасета.  

Авторката вече живее с мъжа, та е видяла колко е стиснат или щедър.

Колко трябва да си зле, че да дадеш на бременна храна си изтекъл срок на годност.
Е, може да е късогледа, а може и да не обръща внимание. Баба ми сушеше козе месо, което после готвеше с години. Все пак не може да си играе да осолява, суши и обръща всяка година. Изсушеното месо си е годно с десетилетия и без да е държано в хладилник, където държат луканката в магазините. Луканката е същото, мисля, а и е набъкана с толкова сол и люти подправки, че не знам коя бактерия може да оживее в такава среда.  

Добре, че нямаше толкова развит интернет преди 20г, че моята свекърва и сурови миди, и сирена от сурово мляко ми носеше докато бях бременна. Любезно и обясних защо не бива да се консумират от бременна, не ги ядох и баста.

# 29
  • Пловдив
Горката свекърва - оскотяла, проста, зла, дъно на дъната... и това само защото е стисната. Дано никога не разбере как я наричат, или може би такива изказвания трябва да се научават от този, за когото се отнасят, за да не погледне той повече никога автора им, в случай, че се познават на живо.

Обидно е да предлагаш на друг човек храна с изтекла годност, ако сам не я е поискал, да, но нали бременните все с амброзия се хранят и не могат да решат сами какво да ядат...

Колкото до въпроса на авторката - в прав текст, как иначе.

Последна редакция: чт, 30 окт 2025, 19:58 от Магдена

Общи условия

Активация на акаунт