Майчинството счетоводно - 102

• 12 468
  • 331
  •   5
Отговори
# 15
Здравейте, остатъка от 45 дневния болничен ноември ли ще ми бъде изплатен или декември на датата за майчинство? И също не мога да разбера след раждането майчинството като 45 дневния ли ще се смята - 46,8261 по броя на работните дни от месеца? Благодаря!

# 16
До майките на породени - кога уведомихте работодателя, че ще сливате майчинствата и трябва ли да се попълва нещо конкретно или като първия път?

# 17
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, остатъка от 45 дневния болничен ноември ли ще ми бъде изплатен или декември на датата за майчинство? И също не мога да разбера след раждането майчинството като 45 дневния ли ще се смята - 46,8261 по броя на работните дни от месеца?

Сумата за ноември се изплаща в началото на декември. Целият период от 410 дни се плаща на тази сума.

До майките на породени - кога уведомихте работодателя, че ще сливате майчинствата и трябва ли да се попълва нещо конкретно или като първия път?

Когато прецените уведомявате - няма законов срок.

Попълва се декларация за промяна на обстоятелствата, когато излезете в болничен преди раждане за второто дете и декларация, за да получавате 1/2 от майчинството за първото дете.

# 18
  • Melmak
Здравейте!

Чудя се все още дали да ползвам 45-дневния преди раждане. Ще реша в последствие спрямо това как се чувствам, но може ли вместо 45 дни да ми дадат по-малко? Примерно само 14 дни преди термин? Или ако го откажа отпадат изцяло тези 45 дни?

# 19
Здравейте!

Чудя се все още дали да ползвам 45-дневния преди раждане. Ще реша в последствие спрямо това как се чувствам, но може ли вместо 45 дни да ми дадат по-малко? Примерно само 14 дни преди термин? Или ако го откажа отпадат изцяло тези 45 дни?

Може и частично да се ползва. Тези дни, които не се ползват, се губят.

# 20
Здравейте. Имам останала отпуска от тази календарна година. Предвиждах да я оползотворя накуп, но поради усложнения бързичко приключих с работата и оттогава съм болнични, които се продължават месец през месец и ще ми стигнат за 180 дни. Въпросът е как е по-изгодно да направя:
- вместо да подновя болничния -  да си пусна отпуската и после нов първичен болничен при все, че ще ми я изплатят доста зле предвид болничните досега?
- да я оставя за след майчинството? Мога ли всъщност да прехвърлям отпуск с давност почти 2г. назад?
Благодаря Ви предварително.

# 21
Може да се остави платения отпуск и не се погасява по давност. Изплащането му няма връзка с обезщетението, а с предходен месец, в който има отработени поне десет дни.

# 22
Здравейте, моля за потвърждение дали правилно съм се ориентирала. До 07.12 е последният ми болничен, издаден от личния ми лекар, подаден заедно с Приложение 1.

Правилно ли разбирам, че преди 07.12. трябва да подам пред работодателя ми приложение № 2 към НПОПДОО и отново Приложение 1?

След това кога пак се подават декларации?

# 23
  • София-Младост
Приложение 1 се подава еднократно само в началото. След това само, ако имате промяна в банковата сметка. Началото на декември си подавате само прил.2

# 24
Здравейте,
В момента съм в 42-дневния отпуск, издаден от болницата след раждане и знам, че след това вече се водя в майчинство. Но трябва ли да предприемам някакви действия, нещо изисква ли се от мен, някакъв документ да представя някъде? Или като приключи 42-дневния автоматично преминавам в майчинство?
Леко се паникьосах, защото ми остават още 4-5 дни до края на болничния и сега се сетих, че никой не ми е казал после какво следва 🤔

# 25
Здравейте,
В момента съм в 42-дневния отпуск, издаден от болницата след раждане и знам, че след това вече се водя в майчинство. Но трябва ли да предприемам някакви действия, нещо изисква ли се от мен, някакъв документ да представя някъде? Или като приключи 42-дневния автоматично преминавам в майчинство?
Леко се паникьосах, защото ми остават още 4-5 дни до края на болничния и сега се сетих, че никой не ми е казал после какво следва 🤔

Още един болничен има от педиатъра на бебето. Общо до 135 дни.
И след това декларация за остатъка до 410 дни - подава се при работодателя.

# 26
Здравейте, имам няколко въпроса относно обезщететението за раждане на първо дете от държавата.  Какво се подава, къде и може ли електронно, чрез ПИК на НОИ или НАП? Родих на 04.11. и ми казаха в болницата че мига да получа обезщетение за разяждане.

# 27
  • София
Здравейте, имам няколко въпроса относно обезщететението за раждане на първо дете от държавата.  Какво се подава, къде и може ли електронно, чрез ПИК на НОИ или НАП? Родих на 04.11. и ми казаха в болницата че мига да получа обезщетение за разяждане.
Тук е описана цялата процедура по отпускане на еднократна помощ, може да свалите необходимите документи, да видите начините за подаване: https://egov.bg/wps/portal/egov/dostavchitsi+na+uslugi/izpalnite … i/uslugi-814/1742

# 28
Здровейте,
В края на септември подадох декларация за еднократна финансова помощ за новородено към социалните. Кога да очаквам плащане?

# 29
Много благодаря *Lorena*

След няколко неуспешни опита, си мисля че може би първо трябва общината да получи информация от болницата, което тук ми казаха че ще стане на 10.11. Избързвам явно

Последна редакция: чт, 06 ное 2025, 16:08 от gadolina

Общи условия

Активация на акаунт