Майчинството счетоводно - 102

• 16 483
  • 433
  •   1
Отговори
# 180
Бременна съм в 6.5м.
Професията не позволява да работя онлайн, ако можех с удоволствие щях.  Болничния преди термин ще е края на януари.
Доктор едва ли ще ми откаже болничен до края.
В страшно неудобно положение съм и не знам какво да правя.
Имам и малък дълг, който трябва да изплатя преди да родя. Sad

# 181
Щом е практика за фалшиви болнични, както Ви е казала HoneyBee, може да се договорите с работодателя да си пуснете фиктивно отпуската (официално сте отпуск, а на практика ходите на работа). Така ще получите реално две заплати.
Бременна съм в 6.5м.
Професията не позволява да работя онлайн, ако можех с удоволствие щях.  Болничния преди термин ще е края на януари.
Доктор едва ли ще ми откаже болничен до края.
В страшно неудобно положение съм и не знам какво да правя.
Имам и малък дълг, който трябва да изплатя преди да родя. Sad

# 182
Относно питането ми да поясня, че в момента не съм на работа, не съм въвела фирма в нарушение, нито пък намерението ми е да взимам болнични ей така без причинa.
Казах какво знам от приятелката ми, затова попитах дали работодателя има право да иска цяла сума при фиктивно назначение.
Благодаря за отговора HoneyBee33

# 183
Относно питането ми да поясня, че в момента не съм на работа, не съм въвела фирма в нарушение, нито пък намерението ми е да взимам болнични ей така без причинa.
Казах какво знам от приятелката ми, затова попитах дали работодателя има право да иска цяла сума при фиктивно назначение.
Благодаря за отговора HoneyBee33
Очевидно е от първоначалния ви пост, че намерението ви е именно да ви назначат, за да излезете болнични (пишете, че фирмата знае, че ще сте в болнични). Очевидно е, че сте разпитали приятелка как става номера и очевидно е, че сте си намерили и разговаряли и с потенциалната фирма, която е решила да пробва ще мине ли номера да ви взема всички осигуровки, а не само здравните (като ще ви прави услуга поне и тя да намаже, нали. Макар че при истинско назначение не се удържат от служителя дори и здравни по време на болничен). Това, както и да го разглеждаме, отвсякъде е незаконно и си е за глоба, ако ви хванат. Нагледала съм се на всякакви схеми и отвън, и отвътре, и затова и поста ми е с такъв тон. Но не съм аз съдник, за да се оправдавате пред мен кое и защо правите, мисля, че ясно и подробно отговорих на въпроса ви в първия ми пост, а морала и евентуалните последствия са си за вас и фирмата.
Успех и дано всичко е наред!

# 184
HoneyBee33 последно и повече няма да ви занимавам с моя въпрос.
Изобщо не съм си намерила потенциална фирма, нито съм разговаряла с някой за здравни и т.н.
Приятелката ми роди лятото, това, че попитах евентуално за назначение не значи, че вече едва ли не имам и бъдещ работодател..
Самата аз съм с загуба при раждане преди време. Сега изобщо все още нищо не знам, та въпроса ми беше ако дай Боже всичко е наред и ми трябва помощ поне да мога да вземам майчинство някакво. Ситуацията ми е сложна, целта ми не е да източвам НАП, НОИ или фирма.. Просто попитах чисто информативно. И да знам, че такива фиктивни назначения не са законни.
Брагодаря още веднъж за отговора.

# 185
Добро утро! В момента съм в 45 дневния болничен преди раждане. Датата му е от 06.11 до 20.12.25г. Въпросът ми е, кога трябва да ми бъде изплатен, тъй като още нямам превод? Може ли работодателя, да не го е въвел,  или е още рано за превод? Извинявайте, ако въпросът ми ви изглежда глупав, но просто имам нужда някой да ми обясни🙂

# 186
  • В полите на Пирин планина
Добро утро! В момента съм в 45 дневния болничен преди раждане. Датата му е от 06.11 до 20.12.25г. Въпросът ми е, кога трябва да ми бъде изплатен, тъй като още нямам превод? Може ли работодателя, да не го е въвел,  или е още рано за превод? Извинявайте, ако въпросът ми ви изглежда глупав, но просто имам нужда някой да ми обясни🙂

Данни за този болничен се подават в НОИ от работодателя в срок до утре, 10.12.2025. Може и да е подаден, а може и още да не е. Зависи каква е практиката при работодателя. Изплаща се след подаване в срок от 10 работни дни. В случая - само частта за ноември ще се плати, а декемврийската сума - през януари 2026. Предвид, че през този месец остават още малко работни дни, не знам как ще процедират НОИ с плащането. Може да изплатят и целия болничен на 23.12. Не е лошо да си извадите ПИК от НОИ и да си следите в сайта на НОИ за подадени и изплатени болнични листове и после - за декларации.

# 187
Аз съм в 45дневен от 15.11 до 29.12 и частта за ноември ми я преведоха.

# 188
Това, че на един е преведена нищо не означава. Написах по-горе от какво зависи.

# 189
Здравейте! Предстои ми взимане на 45-дневен болничен на 10.12. Понеже отнема няколко дни за издаването и въвеждането му в системата на болницата, така че да разбера, че е готов, ще мога да го взема най-рано на 15.12. Само че на 17.12 отново ще ходя до лекаря и бих искала да го взема тогава и занеса на работодател. От работното място са уведомени за предстоящото издаване на този болничен. Според вас проблем ли ще е тези няколко дни по-късно представяне, предвид че е края на годината?
Да уточня, че работното ми място няма да слива коледните и новогодишните празници и ще работи във всички работни дни за месеца.

# 190
Здравейте! Предстои ми взимане на 45-дневен болничен на 10.12. Понеже отнема няколко дни за издаването и въвеждането му в системата на болницата, така че да разбера, че е готов, ще мога да го взема най-рано на 15.12. Само че на 17.12 отново ще ходя до лекаря и бих искала да го взема тогава и занеса на работодател. От работното място са уведомени за предстоящото издаване на този болничен. Според вас проблем ли ще е тези няколко дни по-късно представяне, предвид че е края на годината?
Да уточня, че работното ми място няма да слива коледните и новогодишните празници и ще работи във всички работни дни за месеца.

Щом сте ги уведомили, едва ли ще е проблем.

# 191
Това, че на един е преведена нищо не означава. Написах по-горе от какво зависи.
Аз лично знам от какво зависи. Всеки може да си сподели мнението, не виждам какъв е проблема.

# 192
Ок, но темата не е за споделяне. И Вашият частен случай не помага на потребителката по-горе по какъвто и да бил начин. Simple Smile

# 193
Ок, но темата не е за споделяне. И Вашият частен случай не помага на потребителката по-горе по какъвто и да бил начин. Simple Smile
В тази тема има определени хора, които нон стоп се ‘карат’ на други хора, които задават въпроси. Не е целта това. И защо моят частен случай да не помага? Помага с това, че показва, че вероятно болничния не е подаден от работодател. Бг мама е форум за споделяне, а не правна кантора.

# 194
Благодаря за отговорите, ббяха ми много полезни👍

Общи условия

Активация на акаунт