Майчинството счетоводно - 102

• 16 718
  • 443
  •   2
Отговори
# 435
Здравейте, Родих през юни 2025 второто си дете. В болничен съм от началото на май, преди това съм била на работа. В този случай мога ли аз да подам данъчна декларация за връщане на данък за двете деца?
Благодаря предварително!

# 436
  • В полите на Пирин планина
Здравейте! Съжалявам ако въпросът вече е обсъждан. Предстои за взема за пръв път майчинство. Видях, че сумата, която ще ми преведат е по-малка от това, което пишеше в сайта на НОИ за прогнозно обещетение. Разликата не е кой знае колко голяма (5€ на ден), но все пак се чудя от къде идва това разминаване?

Къде е това прогнозно обезщетение? С калкулатора на НОИ ли се е получило?
Няма как да знаем защо има разминаване. Помолете някой запознат с материята да го изчисли ръчно.

5 € на ден не е малка разлика изобщо.

Здравейте,
Може ли някой да сподели обичайно как изплащат 45-дневния болничен или няма конкретно правило: началото ми е 19.01, а краят е 04.03
Сега февруари трябва да получа плащане за тези 10на дни от Януари и после Март да получа за целия февруари или изплащат всичко за целите 45 дни в някакъв момент?
Трудно ми е да си планирам разходите при “превключването” от заплата на майчинство…
И обичайно на коя дата изплащат майчинството първата година (при коректно подадени документи, разбира се) или просто да следя календара на НОИ?

Благодаря предварително!

Зависи кога е подаден в НОИ, а може и още да не е, защото срокът за подаването му е 10.02.2026 г. След това в срок от 10 работни дни ще се изплати януарската част. Тази за февруари - в началото на март, а може би целия БЛ след 04.03.

Здравейте, Родих през юни 2025 второто си дете. В болничен съм от началото на май, преди това съм била на работа. В този случай мога ли аз да подам данъчна декларация за връщане на данък за двете деца?
Благодаря предварително!

Ако имате 1200 лева удържан ДДФЛ - да.

# 437
В абсолютно същата ситуация съм и аз, около 5 евро разлика от прогнозното. Както са Ви написали по-долу, никак не са малко, защото за целия месец са си 100 евро. Аз имах скрийншот на таблицата и прогнозното изчисление и още в събота им писах запитване откъде идва разликата. Честно казано подозирам, че може да идва от там и че за последните 2-3 месеца май е взета предвид минималната заплата, а не реалния ми осигурителен доход. Още към края на годината забелязах, че справките не са наред.
Здравейте! Съжалявам ако въпросът вече е обсъждан. Предстои за взема за пръв път майчинство. Видях, че сумата, която ще ми преведат е по-малка от това, което пишеше в сайта на НОИ за прогнозно обещетение. Разликата не е кой знае колко голяма (5€ на ден), но все пак се чудя от къде идва това разминаване?

# 438
Здравейте. Аз си проверих прогнозното майчинство, но имам въпрос.

Понеже ми се наложи да изляза в болничен 3 месеца по-рано от 45 дневния период, какво трябва да попълня в таблицата за тези три месеца напред, за да ми изчисли прогнозното майчинство? По подразбиране ми излиза 620, не знам евро ли е, лева ли е и от къде идва?

# 439
Ами мисля, че е калулатора на нои (в който влизам с ПИК). daniiiemilova къде сте писали запитване? Аз също имам скрийншот -

Просто не бях сигурна до колко е точна “прогнозата”, но да, като се съберат 100€ не са толкова малко 😅

# 440
45 дневния от коя дата е?
Това плащане за януари част от 45 дневния ли е или от БЛ с причина някаква друга?

При мен БЛ беше по-малко като сума от майчинството.

# 441
45 дневния от коя дата е?
Това плащане за януари част от 45 дневния ли е или от БЛ с причина някаква друга?

При мен БЛ беше по-малко като сума от майчинството.

Да, това е плащане от 45 дни през януари (от 8-31.01). На причина пише “Бременност”

# 442
https://administrativeservices.nssi.bg/service/group/fb601077-b8 … 515-440fb19093f4/

От тук им писах. Simple Smile Ако имах реалните данни за осигурителния ми доход щях да си го сметна ръчно, за да направя проверка, но проблема е и че при справката за дохода нещата не са ок, така че ще видим какво ще ми отговорят и пак ще го мисля.

Ами мисля, че е калулатора на нои (в който влизам с ПИК). daniiiemilova къде сте писали запитване? Аз също имам скрийншот -

Просто не бях сигурна до колко е точна “прогнозата”, но да, като се съберат 100€ не са толкова малко 😅

# 443
https://administrativeservices.nssi.bg/service/group/fb601077-b8 … 515-440fb19093f4/

От тук им писах. Simple Smile Ако имах реалните данни за осигурителния ми доход щях да си го сметна ръчно, за да направя проверка, но проблема е и че при справката за дохода нещата не са ок, така че ще видим какво ще ми отговорят и пак ще го мисля.

Благодаря! Ще пиша и аз пък да видим 😃

Общи условия

Активация на акаунт