Майчинството счетоводно - 102

• 12 726
  • 345
  •   5
Отговори
# 285
При мен се получава, че като съм останала логната, въпреки че привидно работят менютата и колкото и да обновявам страницата, никоя справка не зарежда, само се върти безкрайно. Трябва да изляза от портала и да вляза пак с ПИК и тогава първият път зареждат. Grin
От менюто „Електронно осигурително досие“ избирам „Електронно социалноосигурително досие за осигурени и самоосигуряващи се лица“ и за да проверя дали работодателят ми е внесъл болничния, търся в „Обезщетения при болест, трудоустрояване и майчинство“. Иначе дали е регистриран от лекаря е в „Болнични листове“.

# 286
Аз успях да вляза и справките ми се заредиха. Обаче трябваше да сменя браузера. Общо взето всичко става ама със зор като при всяко ново нещо. 🥲

# 287

Преди да отговоря (току-що) пробвах. Всичко се зарежда и се вижда.

Ако имате възможност, бихте ли споделили как точно успявате? Искам да си проверя един болничен, а се чудя и не знам откъде. В Каталог на услугите ли някъде се проверява?
От лентата избирате “Електронно осигурително досие” > “Електронно осигурително досие за осигурени и самоосигуряващи се лица” > “Обезщетения при болест, трудоустрояване и майчинство” и въвеждате желания диапазон и чакате.

При мен също зарежда само на телефон, не ми се тегли друг браузър на компютъра, за да пробвам.

# 288
Здравейте, имам следния въпрос: Излязох в. болничен в средата на 4 месец и докато си говорихме нещо с работодателя ми той ми обеснява как фирмата (той) трябвало да ми плаща всички осигуровки още 2-3 месеца, които ми били около 700-800 лв на месец. Те са толкова попринцип, но няма логика в казаното от него.  Аз все едно трябва да се чувствам длъжна за това, а за първи път чувам работодателя да плаща осигровките при болничен и после майчинство. Има ли такова нещо или той е неразбрал/прави се на интересен?

# 289
  • В полите на Пирин планина
Влизам с Хром на компютъра. Както са показали по-горе е последователността на менютата. И аз пуснах скрийншот в преден пост.

# 290
  • София
Здравейте, имам следния въпрос: Излязох в. болничен в средата на 4 месец и докато си говорихме нещо с работодателя ми той ми обеснява как фирмата (той) трябвало да ми плаща всички осигуровки още 2-3 месеца, които ми били около 700-800 лв на месец. Те са толкова попринцип, но няма логика в казаното от него.  Аз все едно трябва да се чувствам длъжна за това, а за първи път чувам работодателя да плаща осигровките при болничен и после майчинство. Има ли такова нещо или той е неразбрал/прави се на интересен?
По време на болничен и майчинство работодателят плаща само здравните осигуровки в минимален размер (а не според заплатата, на която сте назначена) - не внася 700-800 на месец.

# 291
Благодаря на всички, които споделиха как да си проверя болничния. Успях да го видя през компютъра с Хром. На телефона не ми зарежда изобщо.

# 292
След колко време ви излeзе "Документи, издадени от НОИ във връзка с исканото обезщетение" и в него пише ли колко ще ви е болничния?

# 293
Сумата на обезщетението ще се види, когато ведомостта е готова, т.е. ще следва плащане от НОИ.
Срокът за подаване на данни от работодател е до 10-то число на следващия месец.

# 294
По време на болничен и майчинство работодателят плаща само здравните осигуровки в минимален размер (а не според заплатата, на която сте назначена) - не внася 700-800 на месец.

А знаете ли колко е минималния размер, защото много търсих, но не успях да се ориентирам. Искам да покажа черно на бяло на работодателя ми, че няма да плаща такива суми.

# 295
https://kik-info.com/novini/novini-i-akcenti/Ot-01012026-Osiguro … niya-v.205319.php

И конкретно:

*4.8% е 26,43 € на месец.

# 296
Здравейте, някой да е забелязал намален наполовина дневен размер на обезщетението за декември?

При справка в портала на НОИ виждам, че обезщетението по втория ми болничен лист за декември е наполовина по-малко от това, което получавах досега по първия болничен лист и по междинния за преносване.

Първо реших, че са го пресметнали в евро, но няма логика да е така, тъй като изрично са посочили BGN и тъй като обезщетението е за месец декември 2025. Каква може да е причината? Възможно ли е просто да са омазали работата като са го сметнали в евро, но са посочили лева за месеца преди да влезе в сила еврото?

Опитах се да се свържа по телефона със служител на НОИ, но, разрира се, постоянно ми дава заето или няма свободен оператор.

# 297
Влезли ли са ви парите по сметката? Аз имам болничен от декември и днес получих превода в евро - влязох да проверя в портала и наистина пише BGN след сумата, но тя реално е в евро и всичко е точно при мен, просто в сайта е объркващо, че не са сменили валутата.

# 298
Благодаря! На това се надявах, явно още не са сменили показателя за валута. Още не са пристигнали по сметката ми, но като знам, че вероятно е сумата в евро и посочването й погрешка в лева не е само при мен, съм по-спокойна.

Последна редакция: чт, 08 яну 2026, 14:48 от Chupacabrita

# 299
И при мен преведената сума за болничен е доста по-малко от очакваната и на всичкото отгоре този портал не зарежда. Вече 3ти ден само върти и ми изписва - няма намерени данни.

Общи условия

Активация на акаунт