Майчинството счетоводно - 102

• 12 646
  • 340
  •   1
Отговори
# 315
  • София
Да , в ЕГОВ гледах ,но все още няма нищо и за това си мислех,че в мен е проблема и не търся на правилното място.

# 316
Реално кога излизат за текущата година?

# 317
Здравейте, прочетох темата, но не намерих отговор на въпроса ми. Ще съм благодарна, ако можете да ми погонете.

Работя на трудов договор на осемчасов работен ден и се осигурявам на максималния праг. Иска ни се с мъжа ми да си имаме детенце. Обмислям дали да не мина на шестчасов работен ден. Най-вероятно брутната ми заплата ще продължи да е над прага.

Въпросът ми е дали това, че няма да съм на осемчасов работен ден би намалило евентуално майчинство пропорционално?

Видях в калкулатора, че се посочва само осигурителния доход и очаквам работното време да не е от значение. Бих се радвала все пак някой по-запознат да отговори.

Да, значение има само размерът на осигурителния доход.

Много благодаря за помощта Simple Smile

# 318
  • София
Реално кога излизат за текущата година?

Би трябвало да са излезнали според мен , то до 30 април се заплащат с отстъпката.

# 319
  • В полите на Пирин планина
Най-рано началото на февруари. Много бързате. Simple Smile

# 320
  • Melmak
Не са излезли още и аз гледах в егов.

# 321
Имам въпрос за отпуск след болнични/13/-е дни/ върнах се ня работа.
Имам стара от уска от2024. Трябвя да я ползвам до края на 2026-а
Работодателя иска да я пусна от сега-януари. Имат ли такова право, мога ли да я изгубя?

# 322
Имам въпрос за отпуск след болнични/13/-е дни/ върнах се ня работа.
Имам стара от уска от2024. Трябвя да я ползвам до края на 2026-а
Работодателя иска да я пусна от сега-януари. Имат ли такова право, мога ли да я изгубя?

Давността на този отпуск (от 2024 г.) е до края на 2026 г.

Oтлaгaнe нa пoлзвaнeтo (Кодекс на труда).
Чл. 176. (1) Πoлзвaнeтo нa плaтeния гoдишeн oтпycĸ мoжe дa ce oтлoжи зa cлeдвaщaтa ĸaлeндapнa гoдинa oт:
1. paбoтoдaтeля – пopaди вaжни пpoизвoдcтвeни пpичини пpи ycлoвиeтo нa чл. 173, aл. 5, изpeчeниe тpeтo;
2. paбoтниĸa или cлyжитeля – ĸoгaтo пoлзвa дpyг вид oтпycĸ или пo нeгoвo иcĸaнe cъc cъглacиeтo нa paбoтoдaтeля.
(2) Koгaтo oтпycĸът e oтлoжeн или нe e пoлзвaн дo ĸpaя нa ĸaлeндapнaтa гoдинa, зa ĸoятo ce oтнacя, paбoтoдaтeлят e длъжeн дa ocигypи пoлзвaнeтo мy пpeз cлeдвaщaтa ĸaлeндapнa гoдинa, нo нe пo-ĸъcнo oт 6 мeceцa, cчитaнo oт ĸpaя нa ĸaлeндapнaтa гoдинa, зa ĸoятo ce пoлaгa.
(3) Koгaтo paбoтoдaтeлят нe e paзpeшил пoлзвaнeтo нa oтпycĸa в cлyчaитe и в cpoĸoвeтe пo aл. 2, paбoтниĸът или cлyжитeлят имa пpaвo caм дa oпpeдeли вpeмeтo нa пoлзвaнeтo мy, ĸaтo yвeдoми зa тoвa пиcмeнo paбoтoдaтeля нaй-мaлĸo 14 дни пpeдвapитeлнo.

# 323
Данъците си ги проверявам в приложението на ДСК - битови сметки. Може и да се платят от там. Но тазгодишните още ги няма.

# 324
Здравейте, може би сте го коментирали, но не откривам. В крайна сметка ще се увеличи ли втората година майчинство въпреки удължаването на бюджета?

# 325
Когато имаме редовно правителство ще се гласува бюджета, но за тази цел трябва първо да има избори. Проектът на Закон за бюджета за 2026 г. увеличава обезщетението за отглеждане на дете до 2 години от 398,81 € на 460,17 €.
Увеличението вече е заложено да важи „от 1 януари 2026 г.“ – което е стандартният начин, по който се пише при бюджетите, когато измененията са за цялата година. НО липсва информация дали има текстова клауза, която изрично казва дали това изменение важи със задна дата, когато Законът бъде приет по-късно през годината. Надявам се скоро да има избори и да се състави правителство. Честно казано ме съмнява да изплатят увеличението със задна дата, но надеждата умира последна.

# 326
Изборите се планират за 29.03.2026 г., а после трябва да се състави правителство... дали... е Божа работа малко, предвид очакваните патови резултати.
Нов бюджет и съоветно БДОО не чакайте по-рано от април (евентуално), което за мене е супер оптимистично. Не ми се вярва тази година да има промяна в обезщетението за гледане на дете до 2 годишна възраст за съжаление, а ако има ще е от някаква дата напред през 2026 г.

# 327
  • Melmak
Здравейте, предстои ми да изляза 45 дневен болничен от края на февруари 2026 г. Нямам неизползвана отпуска от 2025. Отпуск за 2026 не планирам да ползвам. Въпросът ми е дали този отпуск за 2026 ще се натрупа? Планирам да ползвам 1 г майчинство, ако се върна на работа април 2027 г., ще имам ли натрупан отпуск от 2026 и за текущата 2027?

# 328
Здравейте, предстои ми да изляза 45 дневен болничен от края на февруари 2026 г. Нямам неизползвана отпуска от 2025. Отпуск за 2026 не планирам да ползвам. Въпросът ми е дали този отпуск за 2026 ще се натрупа? Планирам да ползвам 1 г майчинство, ако се върна на работа април 2027 г., ще имам ли натрупан отпуск от 2026 и за текущата 2027?
Да, ще имате.

# 329
Здравейте. Бих искала да попитам дали сте запознати,когато жена се осигурява сама за болничен и майчинство,нали има право да взима майчинство? Ще опиша накратко. Напуснах за 2 месеца работа,за да си гледам детето,защото имаше здравословен проблем и не се знаеше кога ще се излекува. Разбрахме се с началника да се върна,когато се оправи,но забременях и от 5г.с. започнах да повръщам и да имам силни болки в корема и кръста. Следователно не се върнах на работа,защото трябваше да лежа. Имам отворена фирма още от преди,но не съм работила в нея. Имам ли право да се осигурявам в нея,за да взимам майчинство или да си търся работа на трудов договор?

Общи условия

Активация на акаунт