Майчинството счетоводно - 102

• 12 646
  • 340
  •   1
Отговори
# 330
  • В полите на Пирин планина
Здравейте. Бих искала да попитам дали сте запознати,когато жена се осигурява сама за болничен и майчинство,нали има право да взима майчинство? Ще опиша накратко. Напуснах за 2 месеца работа,за да си гледам детето,защото имаше здравословен проблем и не се знаеше кога ще се излекува. Разбрахме се с началника да се върна,когато се оправи,но забременях и от 5г.с. започнах да повръщам и да имам силни болки в корема и кръста. Следователно не се върнах на работа,защото трябваше да лежа. Имам отворена фирма още от преди,но не съм работила в нея. Имам ли право да се осигурявам в нея,за да взимам майчинство или да си търся работа на трудов договор?

Имате задължение (не право) да се осигурявате, ако фирмата има някаква дейност, иначе - не.

# 331
Здравейте. Бих искала да попитам дали сте запознати,когато жена се осигурява сама за болничен и майчинство,нали има право да взима майчинство? Ще опиша накратко. Напуснах за 2 месеца работа,за да си гледам детето,защото имаше здравословен проблем и не се знаеше кога ще се излекува. Разбрахме се с началника да се върна,когато се оправи,но забременях и от 5г.с. започнах да повръщам и да имам силни болки в корема и кръста. Следователно не се върнах на работа,защото трябваше да лежа. Имам отворена фирма още от преди,но не съм работила в нея. Имам ли право да се осигурявам в нея,за да взимам майчинство или да си търся работа на трудов договор?

Имате задължение (не право) да се осигурявате, ако фирмата има някаква дейност, иначе - не.

Фирмата е отворена за продажба на хранителни и нехранителни стоки,така е записана като предмет на дейност. Но в момента не продавам нищо в нея,няма приходи. Тоест нямам право да се осигурявам в нея,дори на минималната заплата,така ли да го разбирам?

# 332
Здравейте! При подаване на декларацията за остатъка до 410 дни отново ли има срок за обработване 10 работни дни, след които следва да се изплати майчинството, ако няма проблем с документите? Благодаря предварително.

# 333
Здравейте! При подаване на декларацията за остатъка до 410 дни отново ли има срок за обработване 10 работни дни, след които следва да се изплати майчинството, ако няма проблем с документите? Благодаря предварително.

Има, да. За всички видове обезщетения. Като се плаща по декларацията, след като съответния месец, за който се отнася обезщетението, вече е изтекъл.

# 334
Здравейте, при прекъсване на втората година за гледане на дете и излизане веднага в болничен това по някакъв начин отразява ли се на човека, който е по заместване или зависи от договора?

# 335
Здравейте, при прекъсване на втората година за гледане на дете и излизане веднага в болничен това по някакъв начин отразява ли се на човека, който е по заместване или зависи от договора?

Зависи какво е вписано в договора му, като основание за работа по заместване.

# 336
Здравейте, моля за съвет, четох доста, правих запитване до НОИ, но там само ми цитираха Наредбата за болничните, която съм чела вече.
Според акушерката ми имам право на 180 дни годишно болничен, без значение прекъснат или непрекъснат, сумарно. Тя казва, че няма да ми стигнат болничните, които ми издават с лкк, а лечебното заведение не праща на телк. В непрекъснат болничен поради рискова бременност съм от 15 октомври 2025. И болничният ми трябва да продължи до около 1.04.2026, което е сумарно 169 дни и не надвишавам 180 дни непрекъснат.
Според акушерката обаче се включват всички болнични, включително и за гледане на дете една година назад, тоест от октомври 2024 до момента. От октомври 2024 до октомври 2025 съм вземала сумарно 50 дни болнични за общо заболаване и гледане на дете. Това прави общо 219 дни болнични с прексъване.
От нои ми изпращат следния отговор на запитването "според Наредбата за медицинската експертиза,
когато временната неработоспособност е продължила повече от 6 месеца без прекъсване или
12 месеца с прекъсване в две предходни години и в годината на боледуването, отпускът се
разрешава само след контролен преглед на ТЕЛК на всеки два месеца, при условие че са
налице обективни признаци за възстановяване на работоспособността в следващите 6 месеца
(чл.6 ал.4)."
Написаното аз го тълкувам, че имам право на не повече от 180 дни непрекъснат болничен, в който логично не влизат отделно взетите през последната година.  Което противоречи на това, което ми казват от следящото лечебно заведение. Аз съм объркана в момента и не знам коя информация е коректната.

Болничните ми хронологично са следните:
7.10.2024-11.10.2024 придружаване за гледане на дете до 18 год възраст
12.11.2024-15.11.2024 общо заболяване
16.12.2024-21.12.2024 общо заболяване
11.03.3035-18.03.2025 общо заболяване
07.07.2025-12.07.2025 общо заболяване
23.07.2025-29.07.2025 придружаване за гледане на дете до 18 год възраст
1.08.2025-14.08.2025 придружаване за гледане на дете до 18 год възраст
15.08.2025 - 14.10.2025 неплатена отпуска за гледане на дете до 8 г по чло. 167а КТ
15.10.2025- до момента общо заболяване

Някой, който е имал подобен проблем, дали може да сподели съвет/мнение. Имам възможност вместо болничния да взема неплатена отпуска за гледане на дете до 8 г, но не знам дали работодателят ще се съгласи пред свършен факт, ако НОИ вече е обжалвал болничния месец по-късно.

Последна редакция: чт, 15 яну 2026, 12:14 от TheUnforgettable

# 337
Щом е с прекъсване имате право на 360 календарни дни, издадени от ЛКК (а не еднолично от лекар) болничен за 2024, 2025 и 2026 година.
Описаните дни преди този болничен от 15,10,2025 г. не се разбира дали са от ЛКК. Няма значение причината, а органът, който ги е издал.

# 338
Щом е с прекъсване имате право на 360 календарни дни, издадени от ЛКК (а не еднолично от лекар) болничен за 2024, 2025 и 2026 година.
Описаните дни преди този болничен от 15,10,2025 г. не се разбира дали са от ЛКК. Няма значение причината, а органът, който ги е издал.

Болничният 01-14.08.2025 е от личния лекар на детето, за гледане на дете.
След това обстоятелствата бяха такива, че се наложи да изляза в неплатен отпуск по чл. 167 а от КТ за гледане на дете до 8 г. За дадите 15.08.2025-14.10.2025.
И вече от 15.10. се записах официално за проследяване на бременност и от болницата, в която ме следи АГ започнаха да ми издават болнични с ЛКК с диагноза застрашаващ аборт.
Реално между първия болничен за детето, неплатения отпуск и сега този болничен заради застрашаваща бременност, нямам работен ден. Правилно ли броя в този случай, че началото на непрекъснатия болничен започва от 15.10.25.

# 339
Здравейте, някой запознат ли е кога следва да се изплатят болничните, които обхващат Декември- Януари. Този за Декември получих на 23.12, но болничния ми беше до вчера и в сайта няма инфо, кога се очаква превод.
В новата платформа, къде се отбелязва когато се обработва болничния?

# 340
Скрит текст:
Болничният 01-14.08.2025 е от личния лекар на детето, за гледане на дете.
След това обстоятелствата бяха такива, че се наложи да изляза в неплатен отпуск по чл. 167 а от КТ за гледане на дете до 8 г. За дадите 15.08.2025-14.10.2025.
И вече от 15.10. се записах официално за проследяване на бременност и от болницата, в която ме следи АГ започнаха да ми издават болнични с ЛКК с диагноза застрашаващ аборт.
Реално между първия болничен за детето, неплатения отпуск и сега този болничен заради застрашаваща бременност, нямам работен ден.[/spoiler] Правилно ли броя в този случай, че началото на непрекъснатия болничен започва от 15.10.25.

Да, правилно е и не намирам причина да не платят болничните от ЛКК, които ще издават напред.

Нека и колегите, които следят темата да се изкажат, все пак.

Здравейте, някой запознат ли е кога следва да се изплатят болничните, които обхващат Декември- Януари. Този за Декември получих на 23.12, но болничния ми беше до вчера и в сайта няма инфо, кога се очаква превод.
В новата платформа, къде се отбелязва когато се обработва болничния?

Вероятно през следващата седмица ще го преведат от НОИ.

Опитвам се да видя в портала, обаче не зарежда нищо...

Общи условия

Активация на акаунт