Майчинството счетоводно - 102

• 14 160
  • 383
  •   2
Отговори
# 375
  • Melmak
Следя се на две места - на частно (където ще раждам) и по ЗК. Днес лекарката по каса каза, че тя иска да ми издаде 45 дневния болничен. А аз не искам, защото другата ми лекарка не знае, че се следя на второ място.
Има ли значение коя лекарка ще ми издаде болничния?

# 376
Здравейте, бях писала и в друга тема, но никой не ми отговори. Надявам се вие да ми помогнете с отговорите, че съвсем се обърках. В първата година от майчинството си съм, но се оказа, че съм бременна. На моето място има заместващ служител. Имам вариант да изляза в болничен преди изтичане на първата година, което би повлияло и положително на възнаграждението ми. Въпросът е дали ще се наложи да се освободи лицето, което е назначено по заместване на мое място, ако прекратя майчинството и веднага изляза в болничен? И още един въпрос имам-правилно ли съм разбрала, че в настоящата ситуация /без ползване на болничен/ второто ми майчинство ще бъде в същия размер като първото? Тъй като не искам да прецаквам заместващия съм склонна да се въздържа от болничния, стига майчинството ми поне да остане в същия размер, макар че ще бъда ощетена.

# 377
  • В полите на Пирин планина
Без да знаем какъв е договорът на заместващия, няма как да отговорим...
Принципно, не би следвало преди завръщане на титуляра, договорът на заместващия да се прекрати, независимо от причината, заради която не се връщате.

Говорете с работодателя. При всички случаи лицето по заместване може да си остане на работа, ако той желае.

# 378
Мамчета имам питане .Преди трансфер ползвах 22 дни отпуска за 2025г.След трансфера отпуска ,и след отпуската съм постоянно в болничен .Искам да знам тези предишните 22 дни броят ли се и те в тези 180 дни преди термин.Благодаря ви.

# 379
Не. 180 дни болничен до 45 дневния преди термин.

Мамчета имам питане .Преди трансфер ползвах 22 дни отпуска за 2025г.След трансфера отпуска ,и след отпуската съм постоянно в болничен .Искам да знам тези предишните 22 дни броят ли се и те в тези 180 дни преди термин.Благодаря ви.

# 380
Благодаря ,поне да знам ,че така или ще ходя на Телк ,че няма да ми стигнат за малко дните .Благодаря още веднъж.

# 381
Някой запознат ли е какъв е срокът за изплащане на еднократна помощ за раждане на дете ? Подала съм електронно заявление на 05.01 , но все още няма превод или някакъв отговор.

# 382
Благодаря много за отговора! Става въпрос за държавен служител, така че няма трудов договор.
Без да знаем какъв е договорът на заместващия, няма как да отговорим...
Принципно, не би следвало преди завръщане на титуляра, договорът на заместващия да се прекрати, независимо от причината, заради която не се връщате.

Говорете с работодателя. При всички случаи лицето по заместване може да си остане на работа, ако той желае.

# 383
  • В полите на Пирин планина
Някой запознат ли е какъв е срокът за изплащане на еднократна помощ за раждане на дете ? Подала съм електронно заявление на 05.01 , но все още няма превод или някакъв отговор.

През следващия месец ще я преведат.

Jeyy1234, има друг вид договор/или заповед/, може би колективен, по който се сключва правоотношението, дори и да не е по КТ.
И пак ще кажа - в случая титулярът (т.е. Вие) няма да се върнете на работа, а просто ще се промени видът отпуск, който ползвате. Консултирайте се с Вашето ТРЗ.

Общи условия

Активация на акаунт