Майчинството счетоводно - 102

• 18 837
  • 519
  •   1
Отговори
# 480
  • В полите на Пирин планина
Виждат го, но е грешно вписано от работодателя и трябва да се направи корекция и след това ще се плати от НОИ.

# 481
Някой може ли да обясни при какви условия имаме право да получаваме детски помощи ( тези, които са 50лв на месец) ? Какви трябва да бъдат заплатите на родителите, тъй като аз се осигурявам на максималния праг, а таткото на минималния

# 482
За детски общо взето и двамата трябва да сте на минимални, ако имате едно дете.
Прагът е 415 евро на човек. При 3-членно семейство общата месечна сума е 1245, което на практика са си две заплати по 620€, т.е. ако сте на повече от това излизате от прага.
При 4-членно семейство общия доход не трябва да надвишава 1660€, и т.н.
Общо взето щом сте на максимума със сигурност нямате право на детски.
Ако нямате брак и не живеете официално на един адрес може да декларирате, че сте самотна майка и да се гледа само вашия доход, но дори и само с него праговете остават същите т.е. за вас и детето ви (ако е едно) общия доход не трябва да е над 830€, при две деца - 1245€, и т.н.

Последна редакция: пт, 06 фев 2026, 14:01 от HoneyBee33

# 483
Имам болничен 45дни преди термин.
Започва на 30.01, кога ще ми го изплатят?

# 484
Имам болничен 45дни преди термин.
Започва на 30.01, кога ще ми го изплатят?
Вероятно началото на март една част, и след 15 март остатъка.
Болничен се изплаща САМО при изтекъл месец или период! Плащане за дните от февруари - след като изтече февруари. Плащане за дните от март - след края на самия болничен.

# 485
Малко тъп въпрос,  в понеделник ще ходя да пускам документи за детски, удостоверението за доходите на мъжа ми е в левове а моето днес ми го пратиха в евро. Имате ли представа дали би било проблем или да искам от счетоводителката на мъжа ми да ми го пусне и тя в евро?

# 486
Би следвало до декември сумите да са в лева, а само дохода за януари да е в евро.

# 487
Привет,
имам простичък въпрос - след като с НОИ калкулатора изчислим оринетировъчната сума на ден  410 дни как ще ни ги изплащат?

По работни дни или по календарни?

# 488
Работни. Уикенди и празнични дни не влизат, тогава детето не яде, не ползва памперси, на пауза е.Joy

# 489
Сега възникна друг казус.
На 30/01 ми се пада болничния от 45 дни преди раждане.
Обаче аз на 30/01 получавам друг от личен лекар, за общо заболяване с диагноза бронхит неуточнен.
Днес отидох на консултация и аг издаде неговия болничен също от дата 30/01.
Говорих с управител и се оказва, че този от личната вече е заведен към НОИ.
Какво ще се случи? И как да процедирам.
Страх ме е, че няма да ми изплатят болничния.

# 490
Работни. Уикенди и празнични дни не влизат, тогава детето не яде, не ползва памперси, на пауза е.Joy

E това не е ли малко малоумно? Grinning Това значи, че въпреки осигуровки на максимум, има праг на получаване на майчинството?

# 491
  • Melmak
Има праг, най-малкото, защото съществува максимален осигурителен праг. Преди беше 3700, сега е малко над 4000 лв. Като се изчисли по него получаваш това, а не “90% от заплатата си”, както много хора погрешно твърдят.

# 492
Да. Точно така и аз го разбрах. Ако не греша, ако се осигуряваш на макс в месец с повече дни най-много да вържеш макс 4000, в месеци с по-малко дни - към 3000.

# 493
Е, малоумно е, никой и не твърди друго. Аз затова се шегувам, че тамагочито не работи в почивни дни. Joy
Смисъл за осигуряване на максимума аз лично не виждам, особено с оглед на втората година, където всички сме на 700лв. Би имало полза единствено, ако всеки си е с партида и си взема по време на майчинството това, което си е внасял през годините.

# 494
  • Melmak
Майчинството се изчислява на база 2 г назад. Тоест и сега да си на максимума, не знаеш какво ще е след 2 г като дойде време да раждаш. Аз съм на максимума от години, включително последните две. Реве ми се като видях какво ще получавам. Това е, солидарната система, кого храним и издържаме ние балъците, сещайте се сами. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт