Майчинството счетоводно - 102

• 18 606
  • 507
  •   2
Отговори
# 495
В България имаме адски дълго майчинство. Щеше, лично според мен, да е по-добре да е една година и с тия 700 лева отгоре на месец.
Е, малоумно е, никой и не твърди друго. Аз затова се шегувам, че тамагочито не работи в почивни дни. Joy
Смисъл за осигуряване на максимума аз лично не виждам, особено с оглед на втората година, където всички сме на 700лв. Би имало полза единствено, ако всеки си е с партида и си взема по време на майчинството това, което си е внасял през годините.

# 496
То е парадокс - покрай мен никой почти не си ползва втората година от майчинството заради финансовата страна на нещата, от друга страна - места в яслите няма особено, при нас има и изискване да са без памперс(което е трудно постижимо), отделно вечните сополи и разболяванки и в един момент и да се върнеш на работа, накрая нито си майка като майка, нито полезен като служител с вечни болнични.
Нашите родители са много млади, работещи, така че няма как да го прехвърля на някой от тях, а ако трябва втората година да се върна на работа и да плащам на бавачка, то това значи да работя само за нейната заплата.
Така че не смятам, че дългото майчинство е проблемът, а по-скоро липсата на всякаква алтернатива дори и при минимално такова.

# 497
  • В полите на Пирин планина
Е, как очаквате да получавате 90% от брутната си заплата, като дори като работите не получавате толкова? Има лични осигурителни вноски и данък, съответно чисто(нетно) възнаграждение.
А осигуровките, от които зависят обезщетенията, са базирани на суми между минималната заплата и максималния осиг. доход. Има логика и обезщетението да е ограничено до максималния осигурителен доход, не мислите ли?

Освен това, като сте на работа и за събота и неделя ли получавате заплата, или само за работните дни?!

Риторичен въпрос.

# 498
Много неща не са ни наред в държавата, ама такова майчинство никъде няма. Та я вижте в Америка, родиш и другата седмица си на работа. Аз съм заделяла до момента и ще заделям и през първата година, така че да ми стигат парите през втората. За нищо на света не се връщам след първата година щом мога да не работя 2.

# 499
Да се чудиш как се навиват да раждат по 7 деца. Сигурно имат други видове помощи, които ние нямаме.

# 500
  • Melmak
О, моята заплата няма нищо общо с тази на колежката американка, с която работя заедно. Така че нека са живи и здрави, не можем да сравняваме. Аз лично за себе си не съм намерила начин да се оправям със 780 лв (колкото там е в €), нямам богат мъж, нито родители да ме издържат и след година ще се върна на работа.

# 501
Здравейте,

Имам следния казус: За 2023г. имах 10 дни останали платена отпуск, която прехвърлих за следващата година. През 2024 г. през месец март родих. Следователно платеното майчинство ми приключва месец март през тази година.

И имам следния въпрос: след като се върна на работа март 2026 мога ли да си ползвам тези 10 дни платен годишен отпуск от 2023г. или вече нямат давност?

# 502
  • Sofia
Здравейте,

Имам следния казус: За 2023г. имах 10 дни останали платена отпуск, която прехвърлих за следващата година. През 2024 г. през месец март родих. Следователно платеното майчинство ми приключва месец март през тази година.

И имам следния въпрос: след като се върна на работа март 2026 мога ли да си ползвам тези 10 дни платен годишен отпуск от 2023г. или вече нямат давност?
Ако имаш предвид дали ти се пазят, да и можеш да ги ползваш.

# 503
  • София
О, моята заплата няма нищо общо с тази на колежката американка, с която работя заедно. Така че нека са живи и здрави, не можем да сравняваме. Аз лично за себе си не съм намерила начин да се оправям със 780 лв (колкото там е в €), нямам богат мъж, нито родители да ме издържат и след година ще се върна на работа.

Ако колежката американка си е в Америка - 100% и разходите и са по-високи, плюс след едва няколко седмици (зависи от съответната фирма и щат) след раждането, тя трябва да е обратно на работа. Ако не е - вратата и наемат следващ. Като ще се сравнява хайде да сравняваме всичко или няма да се сравнява, както в случая, а само се отбелязва по-високата заплата, но нищо друго.

# 504
Е, как очаквате да получавате 90% от брутната си заплата, като дори като работите не получавате толкова? Има лични осигурителни вноски и данък, съответно чисто(нетно) възнаграждение.
А осигуровките, от които зависят обезщетенията, са базирани на суми между минималната заплата и максималния осиг. доход. Има логика и обезщетението да е ограничено до максималния осигурителен доход, не мислите ли?

Освен това, като сте на работа и за събота и неделя ли получавате заплата, или само за работните дни?!

Риторичен въпрос.

Факт, но тук проблема според мен е че сумата е различна всеки месец именно заради работните дни. Като си на работа няма значение дали работните дни са 20 или 23- заплатата е фиксирана. А тук май месец ще взема по-малко от юли, просто защото е с малко дни, което мен лично ме дразни.

# 505
Здравейте,

Ако имаш предвид дали ти се пазят, да и можеш да ги ползваш.

Казаха ми, че трябвало да ги изхарча до края на 2023г., защото съм родила март 2024. Аз също мисля, че трябва да ми се пазят, но явно и от системите си са ги махнали тези дни.

# 506
  • В полите на Пирин планина
А през 2023 година и до болничния 45 дни преди термин работехте ли или не?

# 507
  • Melmak

Ако колежката американка си е в Америка - 100% и разходите и са по-високи, плюс след едва няколко седмици (зависи от съответната фирма и щат) след раждането, тя трябва да е обратно на работа. Ако не е - вратата и наемат следващ. Като ще се сравнява хайде да сравняваме всичко или няма да се сравнява, както в случая, а само се отбелязва по-високата заплата, но нищо друго.
Аз точно това искам, да се сравнява всичко. Защото както моята заплата не е като нейната, така и условията са ни различни. За това ми става зле като каже някой “тук можеш да седиш две години, а в САЩ имаш няколко седмици и това е.” То и три години можеш, но ако първата оцеляваш, втората и третата ги караш сигурно на фотосинтеза.

Общи условия

Активация на акаунт