Майчинството счетоводно - 102

• 18 971
  • 522
  •   1
Отговори
# 510
  • Бургас
Здравейте! Терминът ми беше на 07.01.2026, но родих на 08.12.2025г. все още в 45 дневен болничен. Получих обезщетение декември(което би трябвало да е или от 45 дневния болничен или от преди това, защото бях в болнични още от 4ти месец заради рискова бременност). След това получих 42 дневен болничен от болницата и болничния от педиатър е до април. Всички са дадени на работадателя ми. От декември не съм получавала нищо. Да изчакам ли до понеделник/вторник и да звънна в НОИ? През сайта таблиците са празни и няма никаква информация като вляза с пик код...

# 511
Нищо не ти пречи да опиташ, но НОИ нито вдигат телефон, нито отговарят на имейли, ще трябва да се разходиш.
Като влезеш в портала на НОИ с пик на НОИ в "Болнични листове" ти се визуализират електронните болнични, т.е всичко, които АГ-то и после болницата и педиатъра на бебето са издали до момента.
А в "Обезщетения при трудоустрояване, болнични и майчинство"(няколко реда по-долу), като зададеш период(пусни от декември досега), първата графа ти е "Входящ номер и дата на заявлението". Като цъкнеш ще видиш кога е подаден хартиения носител на болничния в НОИ и колко работни дни обхваща от всеки месец. Ако ти е отхвърлено плащането също ще се визуализира, като отидеш по-надясно с курсора и натиснеш "Преглед" на документа.
Досега трябваше да имаш минимум едно плащане, нещо не е наред. Ако на "обезщетения" не ти се визуализират документи след 8.12, значи просто работодателят ти не е входирал болничните.

Моят беше такъв, онзи ден писах. Реално наистина срокът е до 10 число на месеца, следващ този, в който е предаден болничния на работодателя, но си прегледах месеци назад и са го предавали, ако не на същия, то на следващия ден след като аз го занеса. В случая просто ме бяха забравили и след обаждане магически го входираха. Joy

# 512
  • Бургас
Абсолютно нищо не ми излиза в сайта. Влизах и излизах няколко пъти, пробвах от различни браузъри. Седят празни всички раздели

# 513
Пробвай да зададеш краен период на справката. Проиграх го туко що и стана при мен. Без краен период нищо не се показваше.

# 514
  • Бургас
Получи се! Видях си поддадените документи от работодател в секцията обезщетения. Но пише, че нямам стаж 6м. и 12м. , а това не е вярно. Работя на трудов договор във фирмата от 2023година. В болничен заради рискова бременност съм от юли 2025г. Възможно ли е заради това да не получавам нищо...

Последна редакция: нд, 08 фев 2026, 07:33 от Simpliicity_

# 515
Моето удостоверение е по същия начин. Не е от това. Имам предвид, че то е по образец може би е едно и също. Точката щеше да е отбелязана по някакъв начин, ако нямаш стаж. Реално за декември цялата сума трябва да ти е изплатена, а за 01.01 до 07.01 също. Остатъка, или по скоро новия БЛ този месец до 10.02. Така мисля. Виж във ведомостта как излиза, като цъкнеш “преглед “ би трябвало да ти излезе плащанията по БЛ. А и новия БЛ от януари, работодател има срок до 10.02 да го входира.

Както всеки път, не парадирам да съм права.

# 516
  • Sofia
Здравейте,

Опитвам се да видя какъв ми е статусът на болничния от този линк от първа страница :

"справка за статуса на болничния (кога е предаден, изплатен ли е, всички данни по него – попълнени от доктора и счетоводството)
[url.https://reps.nssi.bg/reportegnpopdoodocsandpayment/]"Справка за представени в НОИ документи и изплатени обезщетения и  помощи от ДОО"[/url]:

Но не може да се отвори. Дава че адресът е грешен. Някой има ли актуален линк?

# 517
Порталът е този: https://eportal.nssi.bg/

Някъде по-назад има стъпка по стъпка как да видите кога е въведен от работодател, а в “Болнични листове” се виждат БЛ от лекар.

# 518
  • Sofia
Да, и тук пробвах, но не ми разпознава ПИК кода, затова се усъмних, дали е правилния портал.

# 519
Момичета, имам нужда от помощ.
Опитах с имейл и многократно позвъняване до НОИ, без резултата- все едно не съществуват. Та в 9-ти месец ще се разходя до другия край на града, но това едно на ръка.
При прогнозното ми майчинство /калкулатора/ са ми взети под внимание осигурителен доход на който ме осигуряват, но месеци, в които съм използвала някакъв болничен / бях с варицела преди 1г. например /10дни/ ми е взет като изчисление сумата без болничния . Тоест, при примерно осигуровки за този период образно 3к, в този месец сумата е много по-ниска, заради ползването на болничен. Същата е и ситуацията за текущия месец декември, в който ползвах болничен, заради проблеми заради проблемна бременност. Това така ли трябва да е? Не се ли изчислява на база на която си подписал договора си за работа и уговорената там брутна заплата?
Отделно, дори така сумата изчислена като 90% бруто за болничен, този месец получих по дневна ставка на прогнозното майчинство или иначе казано 80%.. То е ясно, че ще ходя на място, но тотално се обърках.. В новата им система ми зарежда датите на болничните, но не и сумата, там стои празно поле, а като дам да се отвори изписва грешка.., та през системата реално не мога да видя нищо.

# 520
Здравейте,

Имам следния казус: За 2023г. имах 10 дни останали платена отпуск, която прехвърлих за следващата година. През 2024 г. през месец март родих. Следователно платеното майчинство ми приключва месец март през тази година.

И имам следния въпрос: след като се върна на работа март 2026 мога ли да си ползвам тези 10 дни платен годишен отпуск от 2023г. или вече нямат давност?
Ако имаш предвид дали ти се пазят, да и можеш да ги ползваш.

Интересно, че не са ме предупредили да си го ползвам. Тоест няма как да ги ползвам вече и няма какво да се направи?

# 521
Здравейте,

Имам следния казус: За 2023г. имах 10 дни останали платена отпуск, която прехвърлих за следващата година. През 2024 г. през месец март родих. Следователно платеното майчинство ми приключва месец март през тази година.

И имам следния въпрос: след като се върна на работа март 2026 мога ли да си ползвам тези 10 дни платен годишен отпуск от 2023г. или вече нямат давност?

Интересно, че не са ме предупредили да си го ползвам. Тоест няма как да ги ползвам вече и няма какво да се направи?
Зависи от фирмата.  Ако са разбрани, ще ви позволят да ги използвате. Ако не, явно няма.  В моята фирма отпуска не се прехвърля. По документи всички отпуски са използвани,  но имаме таблица и там си отбелязване кога използваме старата отпуска.  Успех и дано успеете да се разберете с ръководството.

# 522
Здравейте,

Зависи от фирмата.  Ако са разбрани, ще ви позволят да ги използвате. Ако не, явно няма.  В моята фирма отпуска не се прехвърля. По документи всички отпуски са използвани,  но имаме таблица и там си отбелязване кога използваме старата отпуска.  Успех и дано успеете да се разберете с ръководството.

Много благодаря! 🙂

Общи условия

Активация на акаунт