Априлски бебчета 2025- тема 4

• 18 982
  • 738
  •   1
Отговори
# 420
Благодаря за препоръките на книжки. Коледните показани от Стоунчето ме спечелиха и ще поръчам едната да видя дали ще ни хареса. Виждам, че се очакват и нови от тази поредица.

Нашата вчера спа 1:30 часа за целият ден. Днес се наложи да я събудя, че стана почти 9 часа. Имаше драми при заспиване , но после става само за хапване.

Имам чувството, че обрива около окото и е заради месото (пилешкото и пуешко). Ще караме на телешко няколко дни да видим как ще е. Дано се освободи по ранен час за дерматоложката.

Ние сме с чувалче Voksi Explorer, взех го от Рошко. С Мелиото нямаме голям избор на чувалчета, защото коланите са зашити. Чувалчетата на Cybex са полиестер и за това не купихме такова. Това на Voksi не е за екстремални студове, но в много студено време едва ли ще изляза с количката. Става и за стола ни за кола, но не сме го слагали там. Просто я завивам с някакво  одеало, ако колата не се е затоплила.

Кактусче, не само ние сме обрали Лидл. Аз исках още неща да взема, но ММ вече ме гледаше едно такова.
Скрит текст:

Днес отворих кубчетата, но не са дървени, а картонени. Но са сладки.
И играчките от Shein

Последна редакция: пн, 15 дек 2025, 10:30 от Пълнолуние

# 421
Луничке, мога да ти препоръчам дерматолог в Токуда, д-р Котевска, можете да го съчетаете с физиото. Аз ходя при нея и водих малкия за едни петна, много е приятна докторката и засега каквото е имало, го е излекувала.

# 422
Благодаря, Мануна. Аз вече записах час за Деница Желева за утре. Да видя какво ще каже. Ако трябва ще запишем час и за второ мнение в Токуда, но има час след НГ. Аз имам час за Брощилова, но след 6 месеца. Така или иначе искам да видим какво ще каже и за намалената пигментация на кожата на крачето. А и за таткото търсим такъв специалист.

Последна редакция: пн, 15 дек 2025, 10:57 от Пълнолуние

# 423
Да се оплача, уикенда ходихме на хотел с басейн и бебчето явно се простуди, тя преди да тръгнем малко кихаше, в петък пристигнахме и я топнахме за пръв път, много й хареса, но след това се разкиха, в събота текнаха сополи. В неделя се прибирахме и беше голяма драма, 4 часа беше пътят, първо заспа в колата, но малко, после почна да мрънка и спирахме, втората дрямка не искаше в колата и спирахме на бензиностанция и я преместихме в количката да спи и един час бутахме. Също в събота и неделя не беше се изхождала, като се прибрахме след 5 минути пусна бомбата, че после и още една.
Голям кеф беше като се прибрахме иначе и си влезе в кошарата за игра. Явно не й харесва на чуждо място да е все още.
По принцип ние пътувахме доста с мъжа ми, но през бременността и след като се роди спряхме, ще видим за напред как ще е.
Все още няма зъбчета, но много я мъчат.
Сама си направи дремките от 3 на 2, макар че понякога прави 3та дрямка за 30 минути ако е много изморена.
От Лидл купих само една книжка, интерактивен куб съм поръчала на едната баба за Коледа.

# 424
Момичета, как редувате жълтък, риба и месо? Имате ли постен ден, например с бобови?

# 425
Ние още не сме вкарали риба. И аз нямам на идея как се случват нещата. Ние редуваме зеленчуково пюре с жълтък и пюре с месо.

Днес и дадох телешко със спанак и ориз на Pureo. Хареса го и всичко изяде. Вчера и направих кашата с повече царевица и ориз. Пак всичко омете. Дадох и няколко лъжици пюре от ябълка и банан и така му се мръщи, все едно яде лимон и го изплю.

Минахме днес през Желева. Каза, че не е никакъв АД, а някакъв дерматит. Изписа ни Елидел и кремчето на Avene. Не знам как ще я мажа около окото обаче. Страх ме е да не влезе вътре. Според нея е добре да я мажа по 3 пъти на ден с кремчето на Avene за хидратация. А тя как обича да и пипам лицето. Също толкова колкото и да я обличам и събличам.

Вече мием 2та зъба, за сега поне това дава. Вие започнахте ли да ги слагате на гърне, за да свикват. Ние мислим тези дни да вземем едно гърне и лека по лека да започваме да я слагаме колкото да свиква. Вече се изправя сама на кошарата. Имаме едно малко “столче” , на което я уча да стои седнала. И вече със замах става от него и тръгва да ходи . Лошото е, че няма за какво да се хване и не знам кога ще падне по лице. А и тя и да има за какво да се захване се пуска и каквото стане 😀

# 426
Ние още не сме вкарали риба. И аз нямам на идея как се случват нещата. Ние редуваме зеленчуково пюре с жълтък и пюре с месо.

Днес и дадох телешко със спанак и ориз на Pureo. Хареса го и всичко изяде. Вчера и направих кашата с повече царевица и ориз. Пак всичко омете. Дадох и няколко лъжици пюре от ябълка и банан и така му се мръщи, все едно яде лимон и го изплю.

Минахме днес през Желева. Каза, че не е никакъв АД, а някакъв дерматит. Изписа ни Елидел и кремчето на Avene. Не знам как ще я мажа около окото обаче. Страх ме е да не влезе вътре. Според нея е добре да я мажа по 3 пъти на ден с кремчето на Avene за хидратация. А тя как обича да и пипам лицето. Също толкова колкото и да я обличам и събличам.

Вече мием 2та зъба, за сега поне това дава. Вие започнахте ли да ги слагате на гърне, за да свикват. Ние мислим тези дни да вземем едно гърне и лека по лека да започваме да я слагаме колкото да свиква. Вече се изправя сама на кошарата. Имаме едно малко “столче” , на което я уча да стои седнала. И вече със замах става от него и тръгва да ходи . Лошото е, че няма за какво да се хване и не знам кога ще падне по лице. А и тя и да има за какво да се захване се пуска и каквото стане 😀

Аз някъде от 10 дни го слагам. Преди това няколко дни му го показвах, после го слагах два дни с памперса за по 5 минути, след това започнах без памперс направо по 5 минути няколко дни, по няколко пъти на ден. Може би от 3/4 дни вече го слагам по- често, след сън и след ядене най- вече. Пея му, пляскаме, ей такива неща и се кефи, седи си без да протестира, даже започна да си върши номер 1 и 2 понякога. Сложен е директно в нашата баня, надявам се да си свикне, че там е мястото за тази работа, гледа ни с баща му като ходим. Ще видим докога няма да се противи. 🤣
Не съм чела много по темата, така че ще се радвам на опит и съвети.

# 427
Аз редувам един ден зеленчуково с жълтък, един ден месо, един ден в седмицата риба. За бобовите проверих след 10 месец червена леща и олющен фасул. Днес поръчах  последните пюрета за тази година и се надявам след празниците да мога да го запиша на детска кухня,  частна, имат меню от 6 до 10месеца.
Пълнолуние почти бях сигурна,  че не е АД. Малкия има две, три петна, които избледняват с едно кремче, но той си е предразпорожен и сме с козметика за АД. За мазането действаш бързо и нищо няма да разбери.
За гърнето с баткото го махнахме на година и половина,  но той е януари роден.  Чаках да се стопли и свалих ме памперса и сложихме гащички. Преди това обаче се запознаваше дълго време с гърнето, докато свикне и не се плаши от него.

# 428
Как миете зъбите на бебоците?

# 429
Луничке, ето този лосион е за дерматит на клепачите:
Скрит текст:
Червено месо не се дава повече от един-два пъти в седмицата. Например веднъж в седмицата телешко и веднъж агнешко или патешко. Не се дава в поредни дни. Не мисля, че пилешкото и пуешкото имат нещо общо с дерматита. Според мен е от хлора в басейна или са гъбички, ако е с по-специфичен обрив. Често се наблюдава около очите. На твое място щях да редувам зеленчуково чисто пюре, после телешко, на следващия ден зеленчуци с жълтък, на другия ден с агнешко/патешко и т.н.. Може да въведеш и риба след като се разбере точната причина за обрива.
Чудесни играчки 🤗 Аз също се чудих на тези дървените от Тему, но взех други две монтесори- спирала на пет етажа с топки и кубче с активности(всякакви копчета, издърпване, перки и т.н.). Харесала съм му и още една книжка с прозорчета и съм поръчала едно раче, което ще дойде чаааак в началото на януари.
Да си призная още не мия зъбите на бебчо, защото всеки ден го мажа с гел, в който има ксилитол, а такъв се съдържа в пастите за бебета(против кариес).

# 430
Според лекарката храната няма но общо с дерматита. Тя не е ходила на басейн от лятото, така че не е от това. Не знам точната причина, само спомена, че е много нежна кожата и аз не я мажа с нищо. Но аз не мажа по принцип с нищо в зоната около очите. Лошото е, че тя си търка очите и като я намажа ще си омаже ръцете, които после отиват в устата. Честно казано прочетох смесени отзиви за Елидел-а. Днес я намазах само по нослето, за да видя каква реакция ще има. Ще взема и това кремче.

Аз не знаех, че може само по 1 път телешко и едната седмица давах 2 пъти. Ама къде съм оставила този мозък … За риба ще чакам ЛЛ да каже кога. Аз предният път забравих да я питах и казах на ММ да я пита, когато ходи за направление за физиотерапия. То пък системата им не работила и не издавали направления. За това и прегледите си платих. Но здраве да е.

Аз ги мия със силиконова четка за зъби и пастата на Frezyderm.

https://www.aptekapromahon.com/frezyderm-sensiteeth-first-tooth- … -40ml-p-4423.html

https://www.baby.bg/product/silikonova-chetka-za-zabi-s-tri-nakraynika-badabulle/

Иначе имам и друга четка з а зъби, но за момента сме с тази. Взех и кърпички за почистване на зъби, но още не съм ги пробвала.

https://www.roshko.bg/matchstick-monkey-komplekt-dentalni-pochis … i-i-zabi-25-broya

# 431
Според лекарката храната няма но общо с дерматита. Тя не е ходила на басейн от лятото, така че не е от това. Не знам точната причина, само спомена, че е много нежна кожата и аз не я мажа с нищо. Но аз не мажа по принцип с нищо в зоната около очите. Лошото е, че тя си търка очите и като я намажа ще си омаже ръцете, които после отиват в устата. Честно казано прочетох смесени отзиви за Елидел-а. Днес я намазах само по нослето, за да видя каква реакция ще има. Ще взема и това кремче.

Аз не знаех, че може само по 1 път телешко и едната седмица давах 2 пъти. Ама къде съм оставила този мозък … За риба ще чакам ЛЛ да каже кога. Аз предният път забравих да я питах и казах на ММ да я пита, когато ходи за направление за физиотерапия. То пък системата им не работила и не издавали направления. За това и прегледите си платих. Но здраве да е.

Аз ги мия със силиконова четка за зъби и пастата на Frezyderm.

https://www.aptekapromahon.com/frezyderm-sensiteeth-first-tooth- … -40ml-p-4423.html

https://www.baby.bg/product/silikonova-chetka-za-zabi-s-tri-nakraynika-badabulle/

Иначе имам и друга четка з а зъби, но за момента сме с тази. Взех и кърпички за почистване на зъби, но още не съм ги пробвала.

https://www.roshko.bg/matchstick-monkey-komplekt-dentalni-pochis … i-i-zabi-25-broya

И след това вода ли се дава ? Как се изплаква устата?

# 432
И аз това се чудех, защото няма как да накарам малката да си изплакне устата 😀 Просто даваш вода, ако иска. Според мен са предвидени, че няма как да се изплакне устата. Иначе и аз като Кактус давам гелчета за Венци, в които има ксилитол, но искам от сега да и създам навика за миене на зъбките.

Вчера получих Коледните истории, които Стоунчето показа. Наистина много красива книга. Дойде подписана и с картичка. Вчера прочетохме първата приказка. На малката не мисля, че и е интересно все още, но нас с баща и да 😀

Чудя се какво гърне ще е подходящо за малкото дупе 😀 Гледах в ИКЕА, но не ми допаднаха.

# 433
Луничке, аз нещо не съм разбрала....помислих, че след басейн е станало 😁
Аз съм на ръба да пусна, всъщност ще го направя, още една поръчка за месеца 🤣 таткото ми е дал лимит за месеца, ама какво да направя, че сега са на промоция 😃 Ама аз наистина прекалих...то Лидл, ДМ, Тему, Али Експрес, ArtGift, Бейби бг, че и от Турция поръчка. Ще накупя каши, не че нямам 6-7 кутии в шкафа 🫣 още една образователна играчка и другото вече мъжът го знае, хаха....зимно чувалче за количката 😁аааа и една книжка още до магазин на Озон 🫣 Утре ще го водим при педиатърката, че миналата седмица отсъстваше, но тъкмо ще е непосредствено преди месечинката. Аз също ще си пускам изследвания, че от раждането не съм, а от време на време имам задух. Януари пък ще ходя на профилактичен след раждането, тъкмо да ми пуснат пълни изследвания- цитонамазка, хормони и каквото още е нужно. Уж започна да ми намалява зацапването след цикъл, в началото много се бях притеснила, но сега има много голям напредък. Като цяло не мога да се оплача, просто е супер обилен първите дни с много съсиреци. Единствено последния месец ми закъсня със седмица и въпреки че нямам тръби, си помислих да не съм бременна 😅 ама извънматочна, което е почти невъзможно(не съм сигурна дали едната от тръбите не е "отворена", въпреки че е отрязана). Тогава ще разбера и дали вторият яйчник се е появил.
Искам да попитам дамите, които не кърмят дали излиза капчица кърма, когато стискате зърната? Може да помоля АГ за Д0стинекс януари, но първо изчаквам да мине прегледа.

# 434
Кактусче,  при мен не е имало капки, то и кърма нямаше🤣 Аз още не мога да си оправя хормоните на щитовидната , вече няколко пъти ги изследвах. Цикъла е ок, даже имах и профилактика септември. То за това възстановяването е до една година от раждане.
За пастата , ясно е че не може да изплюват, това става доста по-късно, за това са такива пастите. Аз първоначално ще мия само с вода и напръстника за масажиране , още не съм започнала,  а трябва че се показват доста добре.
За гърнето, на баткото бяхме взели музикално , голяма греда, като се изпика и започна да свири , така се стресна какво става, че после мина доста време докато седна пак на него. Така че най-обикновено гърне за първи път .

Общи условия

Активация на акаунт